szynka - 15846 przepisów (strona:801/1057)

Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 188

taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ  Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć

Życie zamknięte w smaku
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 248

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z mięsem 238

naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę

Życie zamknięte w smaku
Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem typu greckiego 203

się w te cechy, a przy tym hołdują polskiej tradycji i uwielbieniu do koreczków właśnie. Jeżeli znudziły się Wam już stare wersje tego dania, z żółtym serem, oliwkami czy szynką, spróbujcie tego! Ja układam te koreczki wokół ulubionej sałatki a'la greckiej , ale możecie podać je także na oddzielnym talerzyku, bądź przy innej, Waszej ulubionej, sałatce ;) KORECZKI Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 181

gram wędzonego boczku ·          150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską ) ·          150 gram wędzonki – szynki ·          2 marchewki ·          ½ korzenia pietruszki ·            Kawałek selera

Smaki Ewy
Kotlety mielone z gorgonzolą 166

zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego Op. Sera gorgonzola 2 jajka Bułka tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie

Smaki Ewy
Klasyka nad klasykami – kotlet de volaille 201

lepsze raz gorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub  masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka

Smaki Ewy
Pizza omletowa ze szpinakiem 165

pieczarki 3 plasterki baleronu ( można inną ) 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Tarty ser ( typu gouda ) Wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy 2 patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy na paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy baleron – podsmażamy. Dodajemy kolejno pieczarki, pomidory i na koniec umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem

Smaki Ewy
Pieczony karczek czosnkowy 143

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne mięsko do pieczywa. Jest to karczek mocno czosnkowy pieczony. Jak wiadomo w sklepach to co sprzedaje się jako kiełbasy czy szynki to często z wędlinami nie ma nic wspólnego. Bo czytając etykietę ze składnikami często oczom nie wierzymy co też w tych produktach się kryje. Dlatego ja bardzo często robię różne mięsiwa

Ewa w kuchni
Jak cienko pokroić surowe mięso lub wędlinę. 283

eśli chcemy cienko na plasterki pokroić surowe mięso lub wędlinę ( kiełbasę , boczek, klopsa, szynkę ), najlepiej włożyć je przed krojeniem do zamrażarki na kilka, kilkanaście minut. Im większy jest kawałek mięsa tym dłużej musi być w zamrażalniku. Lekko zmrożone mięso czy wędlina jest twardsza i dużo łatwiej jest je pokroić na cienkie plasterki. Pamiętaj o tym podczas krojenia mięsa lub wędliny

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z pomidorów 302

skórki i wrzucić na sekundę do wody z kostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie  serów i szynki... Smacznego!  Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na  Porcelanie Bogucice , nabiera nietuzinkowego charakteru

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po węgiersku z piekarnika-wędlina kanapkowa 4124

sobie przygotować , bez większych trudności . Składniki : 2 kg schabu bez kości 40 g soli peklowej 4 łyżki ostrej mielonej papryki 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru siatka wędliniarska do szynki Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki

Ogrodnik w podróży
Sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem 429

podałam ją w małych szklankach, każdy z nas dostał swoją porcję. Inne przepisy na sałatki warstwowe: sałatka jarzynowa z surimi Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem Letnia sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem: Przepis na 2 porcje: 3 ugotowane młode ziemniaki ok 100 g wędzonego łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
galantyna z kaczki 185

nogach).  Na wewnętrznej stronie skóry układamy wyrobiony mięsny farsz uformowany w kształt walca owijamy go kaczą skórą a następnie obwiązujemy nicią (w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię. Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy

Miód i pieprz
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ 693

wyglądają :)) Tak było i tym razem.  Prosta kompozycja smakowa, kilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g  m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie:  Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron

Walijskie Pichcenie