szynka - 15650 przepisów (strona:801/1044)

Mięso na kanapki 106

smakiem. Ilość i rodzaj mięsa i przypraw wedle pojemności szynkowaru  i gustu..u mnie jak już nie raz o tym pisałam .."na oko i wyczucie".. kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp dowolne przyprawy Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć do   szynkowaru . Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać

Moje domowe kucharzenie
Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 152

orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem

Moja smaczna kuchnia
Klopsiki 138

miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku   Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu naturalnego

Eli Gotowanie
Moja ulubionw kanapka 144

którą zawsze sięgnie nawet jeśli jest 100 innych do wyboru.  Ja też mam taką : skromniusią , niepozorną , ale moją ulubioną i niech się najlepsze z łososiem,kawiorem czy szynką chowają

Eli Gotowanie
Salatka z jajkiem i polędwicą 140

szklanki oliwy 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól ,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 . Jajko ugotować na twardo. Ogórek umyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki , szynkę w paski. Krok 2 . Do oliwy dodać musztardę ,sok z cytryny,sól i pieprz. bardzo dokładnie wymieszać .Jeśli potrzeba doprawić . Krok3 . Na talerz układać kolejno : sałatę , ogórek  polać kilkoma kroplami sosu

Eli Gotowanie
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 152

samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube

Eli Gotowanie
Domowe parówki 192

Składniki 1 kg  1 kg chudego misa ( szynka wieprzowa ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ( może być więcej ) 1 szklanka wody szczypta saletry lub 1 łyżeczka soli peklowej   Wykonanie Krok 1   Mięso pokroić w drobną kostkę , dodać sól i sól peklową . Dobrze wymieszać .Odstawić w chłodne miejsce na co naj mniej

Eli Gotowanie
Pizza 176

układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki). Piec w 200 C przez 20 minut (czym cieńsza pizza, tym czas pieczenia krótszy). Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Risotto alla milanese 149

domu, każda ma coś swojego, prywatny sekretny składnik, który sprawa, że jej risotto jest unikalne. Z dodatkiem krewetek, małży lub kałamarnicy otrzymamy risotto ala marinara, z dodatkiem zielonego groszku, szynki i parmezanu podaje się zwykle risi e bisi. Powiem Wam jednak w sekrecie, że moja prywatna dzika wersja risotta smakuje mi bardziej niż ta gładka i kremowa, trącąca mocną szafranową

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem. 129

gulasz" uważam ze się swietnie nadają na kazdą okazje. Wszystko zależy od dodatków. Ten powstał w skutek dodawania co miałam pod ręką. Efekt - pyszne danie! Spróbujcie!   40 dag szynki wieprzowej bez kosci 1 cebula pół czerwonej papryki 5 łodyg selera naciowego 1 duże jabłko 6 pieczarek 1 marchewka kilka kaparów maka do panierowania przyprawa do gulaszu sól, pieprz

Radość kipiąca uśmiechem.
LIDL – Iberyjskie wina oraz smakołyki 90

smaczne. Jest bardzo aromatyczne. Wyczuwamy w nim wyraźne aromaty jabłkowe, cytrynowe i melonowe. Usta są przyjemnie kwasowe. Wino jest orzeźwiające z przyjemnym słonawym finiszem. Do wstążek cukinii z serem, szynką serrano i gruszką Michał Jancik polecał Garayes Verdejo Rueda 2014 ( 14,99 zł) W nosie dominują tu aromaty owocowe ( jabłko, mango, gruszki). W smaku sporo goryczki, kwasu i nieco owocu

królestwo garów
Kurczak po andaluzyjsku 224

ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Przegrzebki z pomidorową salsą Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important

Pociąg Do Kuchni
Zawijaniec z porem i ogórkiem kiszonym. 128

ponieważ  lubię cieszyć podniebienie moich domowników nowymi potrawami to postanowiłam kolejny raz poeksperymentować. Zawijanca  przygotowałam  ze schabu choć równie dobrze można zrobić go z fileta czy szynki. SKŁADNIKI: 5-6 plastrów schabu  4-5 szt, ogórków kiszonych ( z własnej spiżarni najlepiej) kawałek pora (około 5-7 cm.) 1/2 cebuli białej przyprawy: sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: plastry

Kuchnia Beaty
Zupa gulaszowa z pomidorów 195

zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej

R'n'G Kitchen
Jajecznica grzybiarza 116

poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie. Jajecznica to jedno z podstawowych dań śniadaniowych. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Jest tyle możliwości: soute, z cebulką, szynką, wędzonką, pomidorami, grzybami... każdy znajdzie taką, która podbije jego podniebienie. Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki

Pyry na Gaz