szynka - 15650 przepisów (strona:805/1044)

Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 461

mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A do tego majonezik ..i na siłownię " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 kg ogórków

Ogrodnik w podróży
Kilka pomysłów na... 189

zwykle głównie propozycje obiadowe, choć gofry można zjeść i na kolacje i na śniadanie.. w sumie to zawsze :D  Miłego dnia :)  Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem  Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą  Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką

More food, love and dreams
Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 152

taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ  Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć

Życie zamknięte w smaku
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 208

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z mięsem 193

naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę

Życie zamknięte w smaku
Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem typu greckiego 159

się w te cechy, a przy tym hołdują polskiej tradycji i uwielbieniu do koreczków właśnie. Jeżeli znudziły się Wam już stare wersje tego dania, z żółtym serem, oliwkami czy szynką, spróbujcie tego! Ja układam te koreczki wokół ulubionej sałatki a'la greckiej , ale możecie podać je także na oddzielnym talerzyku, bądź przy innej, Waszej ulubionej, sałatce ;) KORECZKI Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 135

gram wędzonego boczku ·          150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską ) ·          150 gram wędzonki – szynki ·          2 marchewki ·          ½ korzenia pietruszki ·            Kawałek selera

Smaki Ewy
Kotlety mielone z gorgonzolą 124

zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego Op. Sera gorgonzola 2 jajka Bułka tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie

Smaki Ewy
Klasyka nad klasykami – kotlet de volaille 161

lepsze raz gorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub  masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka

Smaki Ewy
Pizza omletowa ze szpinakiem 128

pieczarki 3 plasterki baleronu ( można inną ) 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Tarty ser ( typu gouda ) Wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy 2 patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy na paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy baleron – podsmażamy. Dodajemy kolejno pieczarki, pomidory i na koniec umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem

Smaki Ewy
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 149

dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczony karczek czosnkowy 108

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne mięsko do pieczywa. Jest to karczek mocno czosnkowy pieczony. Jak wiadomo w sklepach to co sprzedaje się jako kiełbasy czy szynki to często z wędlinami nie ma nic wspólnego. Bo czytając etykietę ze składnikami często oczom nie wierzymy co też w tych produktach się kryje. Dlatego ja bardzo często robię różne mięsiwa

Ewa w kuchni
Jak cienko pokroić surowe mięso lub wędlinę. 235

eśli chcemy cienko na plasterki pokroić surowe mięso lub wędlinę ( kiełbasę , boczek, klopsa, szynkę ), najlepiej włożyć je przed krojeniem do zamrażarki na kilka, kilkanaście minut. Im większy jest kawałek mięsa tym dłużej musi być w zamrażalniku. Lekko zmrożone mięso czy wędlina jest twardsza i dużo łatwiej jest je pokroić na cienkie plasterki. Pamiętaj o tym podczas krojenia mięsa lub wędliny

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z pomidorów 261

skórki i wrzucić na sekundę do wody z kostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie  serów i szynki... Smacznego!  Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na  Porcelanie Bogucice , nabiera nietuzinkowego charakteru

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po węgiersku z piekarnika-wędlina kanapkowa 4081

sobie przygotować , bez większych trudności . Składniki : 2 kg schabu bez kości 40 g soli peklowej 4 łyżki ostrej mielonej papryki 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru siatka wędliniarska do szynki Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki

Ogrodnik w podróży