mięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki . 300 g zielonej fasolki szparagowej [ u mnie zielona i żółta] 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki 200 ml bulionu -najlepiej wieprzowego 100 ml mleka 1 jajko 80 g startego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula
Moje domowe kucharzeniezresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz
Moje domowe kucharzenieprzepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest
zadanie-gotowanieSkładniki: 0,5 kg karkówki lub szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 cukinii 1 opakowanie makaronu świderki Lubella przyprawy: papryka słodka, … Czytaj dalej Makaron z sosem mięsno-pomidorowym
czarrna od kuchniKruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk
mojewypiekiinietylkoPasta z fasoli to kolejna warzywna pasta na kanapki . Nie zawsze mam ochotę na salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus , cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli
codojedzeniaugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować
Fabryka pomysłówwszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 7 minut. Smacznego słoneczka i życzę udanego i słonecznego weekend
Viola cooks with passionmnie jest późnym obiadem lub wczesną kolacją - jak kto woli i bez względu na ilość zawsze braknie... ;-) SKŁADNIKI 1 większa cukinia 2 duże pomidory ok. 350 g wędliny (kiełbasa, szynka, boczek, co tylko macie, mogą być nawet pomieszane ;-) ) 1 cebula 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz, słodka mielona papryka woda Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy
Czary - gary w kuchnikostka rosołowa", chyba się od nich uzależniłam. Ta ma w sobie jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela
MamaOskarkaSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały ogórek wężowy lub 1/2 dużego 1/2 pęczka szczypiorku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka pokroic w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Wszystkie
kuchnia doskiporcje: 500 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki pszennej 2 szalotki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 szt suszonych grzybów 1 gałązka rozmarynu sól ziołowa pieprz czarny ognista mieszanka przypraw zioła dalmatyńskie olej
peggiwkuchnisosem pomidorowym i świeżą bazylią. Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 2 duże pomidory, np. malinowe około 0,4-0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 cebula suszona bazylia sól, pieprz odrobina oleju ulubiony starty, żółty ser Na samym początku cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę. Smażyć
UgotowaćSkładniki: -500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -Ketchupy Kotlin (3 małe łagodne, 1 mały ostry - jeśli ktoś woli bardziej ostre niech zrobi 2/2) -2 ząbki czosnku -oregano -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwile ze sobą podsmażamy i dodajemy ketchupy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku. Gotujemy makaron
Magia jedzenia.mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Nadzienie: 4 łyżki keczupu Oregano 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej) 10 dużych pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 główki brokułu Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość
VioletoweKucharzenie