szynka - 15543 przepisów (strona:755/1037)

Omlet z jarmużem 164

Zdrowe, syte śniadanie Składniki 5-6 liści jarmużu 6 jajek 1 mały por 6-8 plasterków szynki 2 pomidory sól, pieprz 2 łyżi masła Sposób przygotowania Z liści jarmużu wyciąć główny nerw … Czytaj dalej Omlet z jarmużem

czarrna od kuchni
Lasagne XXL 184

Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Crumble z cukinią i serem feta (Crumble di zucchine alla feta) 161

razow ą , którą można zastąpić bia ł ą  m ą k ą  pszenn ą . Zamiast boczku można użyć  szynkę albo całkowicie z niego zrezygnować, wersja dla wegetarian. Smacznego :) **** Dopo aver assaggiato il crumble con i champignon che avevo fatto qualche tempo fa ( link ) , ho deciso

La grande e la piccola cuoca
Sałatka ze szpinaku, jajek i parówek w sosie miodowo-musztardowym 169

tostów idealna na kolację:) Zamiast parówek możecie użyć ulubionej kiełbasy lub kabanosów. Składniki: 100 g świeżego szpinaku baby 1 suszony pomidor 6 pomidorków koktajlowych 3 parówki z szynki 3 jajka masło klarowane do smażenia Sos: łyżka miodu łyżka musztardy łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Na patelni rozgrzej masło. Parówki pokrój w talarki, przesmaż razem z pokrojonym

Zasmakuj Kuchni
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 138

Teraz na tuszce  u kładamy suszone owoce i  rolujemy ( tak jak robimy to z roladą), a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika

Miód i pieprz
Sztuka fermentacji 148

otaczają, poprawiają nasze zdrowie i są odpowiedzialne za smak sfermentowanego jedzenia, to właśnie na tym ostatnim się skupcie. Wiemy, jak lubicie podjadać jogurty, kefiry, maślanki, twarogi i sery dojrzewające, szynkę prosciutto, vinho verde, zupę miso, kimchi i fermentowane tofu. Wiemy, że coraz częściej szukacie najlepszych piw z małych browarów. Wiemy, że pijecie cydr i lejecie do wszystkiego sos sojowy

GRUBY WAŁEK
Zawijaski z ciasta francuskiego 149

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5-6 plasterków szynki kawałek czerwonej papryki 10 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, rozłożyć na nic starty ser, … Czytaj dalej Zawijaski z ciasta francuskiego

czarrna od kuchni
PENNE ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I NUTĄ CZOSNKU 116

smaczne danie.  Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :)  Do tego ciągnący, dobry ser ...  Pychota!  Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku  2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron ugotować

Walijskie Pichcenie
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 120

się prawie każdy. Na początek trzeba odkroić skórki. Następnie nieco  rozwałkowuję chleb. Ponieważ używam silikonowych form, wykładam je od razu  chlebem, a w drugiej wersji szynką, boczkiem, czym chcemy. Na porcje z chlebem wrzucam troszkę drobniej pokrojonej wędliny. Jeżeli używacie innych form, trzeba je wcześniej natłuścić. Teraz wbijam jajka. Można na nich ułożyć ulubione dodatki, posypać

I tu będę miała takie te
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 151

gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól

I tu będę miała takie te
Zapiekane kajzerki 135

całą pewnością urozmaicą Wasz posiłek. Zapiekane kajzerki - przepis: Z bułek odcinamy górę i wydrążamy łyżką środek. Na dno wkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 17.06.2016r. 111

Zupa krem z boczniaków    Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb    Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli   Marzena   Jajko z szynką i szparagami   Magdalena Zdrowa sałatka z pestkami dyni   Angelika Lody malinowe   Joanna Dietetyczne naleśniki z serem,wanilią i bananami   Iwona Pieczone ziemniaczki   Aga Sałatka makaronowa

Magiczne Życie Marty
Włoska pizza 136

wolicie, gdy sos jest jednolity możecie go zblendować. Z podanej ilości sosu wystarczy na 2 pizze.  Dodatki: ok. 150 g mozzarelli w wiórkach ok. 50 g startego cheddara szynka konserwowa salami ananas w kawałkach kukurydza konserwowa pieczarki papryczka jalapeno oregano Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem

Cooking Monster
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 279

ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem, mieszamy.  Dodajemy ok. 50 g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki:  ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami) ok. 100 g sera żółtego w plastrach ok. 100g mozzarelli w wiórkach ok. 350 g farszu pieczarkowo-cebulowego (przepis TUTAJ ) ananas z puszki pokrojony w kawałki kukurydza

Cooking Monster
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 153

zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne! Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę na to czy ich główki są zamknięte, jędrne

Cooking Monster