family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z polenty z brokułami, szynką i pesto z suszonych pomidorów Składniki – spód: Polenta (kaszka kukurydziana) – 100g Woda – 1 szklanka Oliwa – 1 łyżka Jajko – 1 łyżka Mąka kukurydziana lub z ciecierzycy – 3 łyżki Sól, pieprz, oregano(...)garść Ser parmezan – 2 łyżki startego Ser pecorino Romano – 2 łyżki startego Sól – szczypta Olej z suszonych pomidorów Ponti Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Dodatkowo: Brokuły – 500g Szynka parmeńska – 5 plastrów Pomidory – 3 sztuki Ser parmezan – ½ szklanki startego Ser camembert (opcjonalnie) – 100g Suszona bazylia, oregano Wykonanie – spód tarty: Wodę zagotować z 1 łyżeczką soli i oliwą. Następnie do gotującej
Kuchnia Bon AppetitJajka faszerowane po włosku Składniki: Jajka – 6 sztuk Szynka parmeńska – 3 plastry Suszone pomidory – 6-7 sztuk Ser Pecorino Romano - 4 łyżki startego Suszona bazylia, sól, pieprz Dodatkowo do przyozdobienia: kapary, płatki sera Pecorino i szynka parmeńska Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a następnie obieramy i przekrajamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka, które rozgniatamy widelcem(...)łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Do żółtek dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską i starty ser. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Jajka faszerujemy pastą i ozdabiamy kaparami, serem i szynką
Kuchnia Bon Appetitascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy(...)folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Następnie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Szynkę szwarcwaldzka kroimy w paseczki, które smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – musimy wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone
Kuchnia Bon AppetitDziś zapraszam Was na nietypowy, ale za to pyszny obiad. Uwielbiam chrupiące roladki z kurczaka, ostatnio zamiast plastra szynki postanowiłam nadziać je parówką z szynki. Efekt końcowy był wspaniały. Sycący i pyszny obiad. Takie chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką możecie podać na obiad, jak i na przyjęciu. Pasuje do nich wiele surówek, frytki, jak i zwykłe ziemniaki. Spróbujcie(...)przygotowania tego dania polecam Wam parówki z szynki Henryk Kania zawierają 93% mięsa, są bez dodatków fosforanów, bez glutaminianu monosodowego. Idealne jako dodatek do wielu dań, jak i od tak z ketchupem lub musztardą Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu
Słodkie okruszkiszkl mąki graham pół kostki masła (100 g) 1 łyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki soli nadzienie 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek 1 bakłażan 300 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki olej do smażenia 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy(...)bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min. Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami
Gotowanie jest łatwewiększe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują. W sumie ich smak zależy od składników, z których są zrobione, więc dobre szparagi, ser, szynka to jedyny klucz do sukcesu. U mnie znikają w wersji solo, ale pasują też do lekkiego sosu na bazie jogurtu - bądź majonezu. To kolejny dowód na to, że "w prostocie siła(...)Sami spróbujcie! 1 słoiczek szparagów marynowanych (użyłam z Dagomy ) plastry sera plastry szynki Dodatkowo: szczypiorek do związywania Szparagi należy odcedzić z zalewy. Następnie na blacie ułożyć plaster sera, a na nim szynkę lub szynkę, ser i na brzegu dowolnej kombinacji - jednego szparaga. Całość zwinąć w roladę i związać szczypiorkiem. W taki sam sposób postępować o wyczerpania się wszystkich
Di gotujenadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka w bułce. Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami , duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą , rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami(...)Baaardzo nam smakowało ;-) Składniki: 800g schabu bez kości 3 plastry żółtego sera 3 plastry szynki 80 g suszonych pomidorów sól pieprz majeranek słodka papryka 2 cebule garść suszonych grzybów liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej
Walijskie PichcenieSkładniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek 10 suszonych śliwek 8 połówek łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 1 łyżeczka rozmarynu 8 plastrów szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub podobnej musztarda dijon sól oliwa Wykonanie: Śliwki posiekać z grubsza, przenieść do miseczki i dodać do nich ocet, miód i rozmaryn. Wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny(...)połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie zamknąć szczelinę. Można delikatnie oprószyć solą jeśli nasza szynka nie jest zbyt słona. Ułożyć po 2 plastry szynki na małą zakładkę i cieniutko posmarować musztardą. Zawinąć delikatnie ale ściśle każdą pierś. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi
zadanie-gotowaniewersji na słodko (np. takie - klik ), ale takie wytrawne to również wielka pyszność. W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki, lecz u mnie podstawa, czyli cebula i szynka - zawsze się sprawdza. Koniecznie spróbujcie! (około 15 sztuk) 250g serka wiejskiego (ze śmietanką) 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej (płaskich) 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) Dodatki: papryka słodka w proszku sól(...)pieprz 1 cebula 3-4 plastry szynki Dodatkowo: olej do smażenia Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dołożyć pokrojoną (w kostkę) szynkę i jeszcze chwilkę potrzymać na patelni. Serek (ze śmietanką; nie dusić grudek) wymieszać (energicznie łyżką) z jajkami, a następnie z mąką i sodą oczyszczoną. Dodać cebulę z szynkę. Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić
Di gotujeniego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 szklanka wody ( można dodać(...)kurczaka 5 sztuk marchewek z rosołu 1 pietruszka z rosołu pora z rosołu cebula z rosołu 1 cebula surowa sól pieprz 5 plastrów szynki długo dojrzewającej pęczek szczypioru sól różowa himalajska pieprz Wykonanie ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie
Mój SmakCzas na domową wędlinę: gotowana szynka Składniki: 1-1,5 kg mięsa szynki (najlepiej kawałek tzw. kulki) 2l wody 1/3 szklanki soli kuchennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 4-5 liściu laurowych 6 ząbków czosnku + 3 ząbki do nasmarowania mięsa 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżka sosu sojowego 6 ziaren jałowca 2-3 ziarna(...)pieprzu Mięso natrzeć odrobiną oliwy, 3 ząbka wyciśniętego czosnku, dokładnie obwiązać sznurkiem do wędlin lub grubą nicią, dzięki temu nie będzie się później rozpadało przy krojeniu. Mięso szynki włożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać tak przez całą noc w lodówce. Następnego dnia przygotować zalewę: wodę połączyć z solą i resztą przypraw, zagotować na wolnym ogniu i przestudzić. Następnie
Aromatyczne Podróżepesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy pudding chia(...)oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Polecam także najlepsze koktajle! -> 50 przepisów na koktajle
Moja smaczna kuchniaSałatki z brokułami ś wietnie komponują się na stole. Bardzo lubię połączenie brokułów z rożnymi składnikami poczynając od szynki przez sery czy inne warzywa. Dzisiaj szybka kompozycja która nie wymaga czasu w przygotowaniu. Śmiało można rzec, że to sałatka awaryjna, która sprawdzi się także jako kolacja kiedy goście zawitają niezapowiedziani. Brokułowa sałatka(...)szynką i kukurydzą podana z kleksem majonezu Składniki : 1 brokuł około 500-600 g 40 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kosteczkę, przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb owsianych 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru 1/2 szklanki oleju 150g szynki 80g parmezanu zioła prowansalskie(...)sól Szynkę pokroić w małą kostkę. Parmezan zatrzeć na drobnej tarce. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche łącznie z serem i ziołami, a w drugiej rozmieszać jajka i połączyć je z maślanką i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Dodać szynkę, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożoną papierowymi
kuchnia doskiDzisiaj mamy dla Was coś super! Chrupiącą i zarazem puszystą pizzę! My dodaliśmy do niej nasze ulubione dodatki - bakłażana, mozzarellę, szynkę dojrzewającą, pomidorki i nadziane oliwki! Smakuje fantastycznie! Koniecznie wypróbujcie - zdjęcia krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! Braliście już udział w konkursie Pięknie Podane ? Udało Was się zgarnąć smaczne nagrody? Składniki: ( 2 pizze o średnicy(...)chili, świeża bazylia, świeży tymianek, świeże oregano, cukier, sól, pieprz dodatkowo: oliwki faszerowane fetą i serem mizithra, 1 bakłażan, 250 g mini mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, 200 g szynki dojrzewającej, parmezan, świeża bazylia, świeża rukola Do misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży, cukru i soli. Następnie wlej oliwę i stopniowo podczas miksowania dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj przez
Plate of Joy