sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule(...)wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane końce, aby wygotować esencję z suchych końcówek). Ugotowane szparagi zawijać w szynkę drobiową i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego, a gdy braknie miejsca to ułożyć kolejną warstwę. Cebulę posiekać drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę
DietologSałatki z zupek chińskich są w internecie bardzo popularne. Przepisów jest mnóstwo. Ja robię tę sałatkę w dwóch wersjach, z kurczakiem, lub z szynką. Obie bardzo mi smakują. Dziś proponuję wersję z szynką. Składniki: 1 zupka chińska (u mnie łagodna z kurczakiem) 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 250 g. szynki (u mnie(...)łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron z zupki pokruszyć do miseczki, dodać dołączone przyprawy. Zalać wrzątkiem, tylko tyle żeby przykryło makaron. Przykryć talerzykiem i zostawić do napęcznienia. Jajka, szynkę i warzywa pokroić w kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę. Wsypać przestudzony makaron, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać majonez i jogurt. Wymieszać i wstawić do lodówki
Agusiowe smakołykipropozycja na co dzień i od święta. Przepis od aniado Rolada z indyka ze szpinakiem 1 pierś z indyka (ok 1,2 kg) 8-10 długich i dużych plastrów szynki parmeńskiej 250 g świeżego szpinaku 10-12 plastrów suszonych pomidorów 0,5 szkl pokruszonego sera feta 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Filet z indyka nadkroić(...)rozłożyć jak książkę. Włożyć pomiędzy dwie warstwy filii i dokładnie rozbić tłuczkiem nadając kształt prostokąta. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Nie solić, gdyż szynka i ser feta zapewnią wystarczającą ilość soli. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek i liście szpinaku. Smażyć, aż liście zwiędną a woda odparuje. Płat mięsa rozłożyć na arkuszu folii
Pieguskowa KuchniaRewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa(...)masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą
Wanilia i Kardamontalerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę
To co kochamsycąca i aromatyczna z dodatkiem hiszpańskiej wędzonej papryki pimienton i oliwy z oliwek, posypana natka pietruszki, a do teko wszystkiego chrupiący papadam, który kocham i podsmażona na skwarki szynka :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 kg ugotowanych młodych ziemniaczków 1 litr wywaru warzywnego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 2 papadamy BG 2 plasterki szynki dojrzewającej natka(...)czosnek kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, następnie gotujemy chwilę w wywarze warzywnym, dodajemy quinoę i gdy wszystko trochę przestygnie, starannie miksujemy blenderem. Papadam i szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy, ale bardzo krótko i na bardzo niskich obrotach, żeby
Quinoa Raz!wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni kalafior 1/2 szklanki startego(...)użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli
Poezja smakukanapka gotowa. SKŁADNIKI 25 g drożdży 450 ml wody 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 15 g soli 55 g szynki (u mnie sopocka) 1/2 puszki (400 ml) groszku Bonduelle sezam WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże, wymieszać, dodać 100 g mąki typ 750, ponownie wymieszać i zostawić(...)ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość). Groszek odcedzić dobrze z zalewy, zaś szynkę pokroić w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia, po czym krótko je wyrobić i podzielić na dwie równe części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować
Passions hobbies lifełyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody do rozmieszania mąki 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia 1 ciasto francuskie 1 ciasto francuskie kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków pomidora ketchup Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i wodę, dusimy na małym ogniu(...)Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.Upieczone ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Na pizzerki ciasto kroimy w kwadraty najlepiej wielkości szynki, ciasto smarujemy ketchupem, następnie wykładamy szynkę na szynkę pomidor oprószamy solą, pieprzem i plasterek sera. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Udanych wypieków:) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki 1 czerwona papryka 1 mała główka kalafiora 1 średnia cebula olej kokosowy (do smażenia) około 170-200 g cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej ,lub innej cieniutko pokrojonej sól morska do smaku -można pominąć ,jak szynka słona 1 łyżeczka przyprawy włoskie lub różne świeże zioła ,koperek,pietruszka ,szczypior czarny pieprz do smaku - opcjonalnie opakowanie sera mozzarella 60 g sera żółtego zmielonego(...)możliwe na cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażyć ,każdy składnik warzywa osobno,a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Gdy warzywa mamy już usmażone ,wrzucić na patelnie szynkę porwaną na kawałki. Doprawić w razie potrzeby solą ,pieprzem. Formę wypełnić cebulą ,na to papryka ,a następnie wyłożyć usmażony kalafior. Posypać żółtym serem i kawałkami szynki. Całość posypać świeżymi ziołami
w mojej kuchniDawno już nie robiłam omletów, czas nadszedł. Dzisiaj proponuję omlet z szynką konserwową a dodatek pieczarek marynowanych podkreśla jego smak. Koniecznie musicie wypróbować. Składniki : (na 1 osobę) 2 jajka 2 łyżki mleka Szczypiorek 2 plasterki szynki konserwowej Czerwona świeża papryka około ¼ 2-3 pieczarki marynowane Sól Pieprz Masło klarowane Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Do jajek(...)dodajemy posiekany szczypiorek. Szynkę kroimy w słupki, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Na jedną i drugą patelnię wykładamy po niewielkiej ilości masła klarowanego. Na jedną wykładamy szynkę, paprykę i pieczarki. Na drugą rozgrzaną wylewamy jajka. Jajka smażymy najlepiej pod przykryciem aż górna warstwa się nie zetnie. Farsz lekko przesmażamy. Usmażony omlet zsuwamy na talerz i na połowie wykładamy
Smaki Ewyciągu tygodnia nie kupić minimum trzech pęczków mojego ulubionego bukietu. Tak, wiosną tylko takie bukiety mogę dostawać! Na szparagi mam sposobów milion, lubię je proste z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce ale niesamowicie smakują w risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis(...)szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam. Co do ciasta na pizze, to mam swoją własną, prywatną technikę wykonywania spodu. Zazwyczaj wszystko robię na oko, aczkolwiek postaram
Mango Papajatakiej możliwości by mogły mi się znudzić! Staram się z nich korzystać póki jeszcze są, uwielbiam je. Szczególnie blanszowane, podane z jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej, z orzechami, rzodkiewką i kremowym awokado. Całość uzupełnia lekki dressing. Śniadanie wprost idealne! Składniki (na 1 porcję): 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 2 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów(...)niewielkiej miseczki, następnie przelewam jajko do gotującego się wrzątku pewnym ruchem. Jajko gotuję do 2 minut, wyławiam. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni, na tej samej patelni smażę szynkę parmeńską aż stanie się chrupka. Na talerzu układam szparagi oraz pokrojone w plastry awokado i rzodkiewki, ugotowane jajko w koszulce i pokruszone chipsy z szynki parmeńskiej oraz fetę. Całość posypuję posiekanymi
Mango Papajaoknem;) Po takim koncercie wstałam z jeszcze większą energią i pozytywnym nastawieniem i zabrałam się za śniadanie. Rozkoszne to było śniadanie - pyszny puszysty omlet z zielonym groszkiem i szynką. Zrobienie omletu wcale nie wymaga jakichś nadzwyczajnych umiejętności, choć dobra patelnia z nieprzywierająca powłoką bardzo ułatwia zadanie. Klasyczny omlet przygotowuje się z roztrzepanych dokładnie jajek i mleka lub śmietanki (czasem również(...)się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 2 plasterki szynki (ok 30g) garść zielonego groszku (może być mrożony) szczypiorek z jednej dymki sól pieprz olej lub masło do smażenia Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Mrożony groszek
Obiad gotowysiebie: „Nie mam dziś zupełnie pomysłu na obiad…” I wtedy robimy frittatę! Jest i pomysł, i obiad! Składniki: 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 50g szynki wieprzowej 3 ogórki kiszone 10 szt zielonych oliwek 2 szt papryki marynowanej 1 cebula 1/2 pomidora oregano papryka mielona ostra bazylia pieprz czarny, sól 1 łyżka smalcu koperek Wykonanie(...)patelni na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Szynkę pokroić w słupki. Pomidora, oliwki, ogórki i paprykę dowolnie pokroić na kawałki. Do garnka przełożyć śmietankę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Masę jajeczną doprawić ziołami, solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Podsmażoną szynkę oraz pokrojone warzywa połączyć z masą jajeczną. Całość przelać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu
Raj dla Podniebienia