nadaje się do przygotowania posiłku w pół godziny ;) Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła 1 mozzarella olej z pestek winogron pieprz sól chrzan Sposób przygotowania: Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzać(...)stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Plastry szynki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy. Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej
W SMAKnaleśnik przypada: 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko Usmażyć naleśniki według własnego przepisu Pieczarki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paski Rozgrzać na patelni odrobinę oleju(...)podsmażyć pieczarki i szynkę Ogórek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w słupki, które należy jeszcze raz przekroić na pół - dzięki temu, że będą mniejsze, będzie się łatwiej zwijać naleśniki w krokiet Ser żółty lepiej, żeby był w plasterkach, ale ja akurat pokroiłam w paseczki Tak przygotowane składniki układać na środku naleśnika: najpierw plasterek sera żółtego, następnie podsmażone paski
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania(...)łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami. Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :) Wszystko będzie się odbywać na papierze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż któraś z kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę(...)dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski, dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzekąskę właśnie z tym warzywem w roli głównej. Korzystajmy ze szparagów, póki są, gdyż sezon na nie jest niezwykle krótki. Przekąska jest niezwykle prosta i efektowna. Ja użyłam szynki dojrzewającej, ale przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście(...)francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiblogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie(...)sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami. Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie
Kulinarne przygody Gatitybyła obłędnie smaczna. Ten typ tak już ma, dla mnie wszystko co wędzone jest extra... nic na to nie poradzę. Ja oprócz podsmażonego boczku dodaję jeszcze wywar od parzenia szynki . Dlatego gdy przygotowuję szynkę to często po prostu mrożę sobie taki litrowy słoik z wywarem i mam na najbliższą okazję. Teraz właśnie miałam świeży wywar, więc była okazja na przygotowanie(...)jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody
Smaczne Zdrowedanie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka. Składniki: 5 udek z kurczaka 25 dag pieczarek 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej sól pieprz Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć(...)solą. Pieczarki obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Również doprawiamy solą i pieprzem. Na rozłożony płat mięsa nakładamy pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze
Salonik smakówrównież do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny. Czas przygotowania: 90 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe czerwona papryka mielona 3 łyżki oliw pieprz sól SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek(...)łyżka masła klarowanego 50 g świeżego masła 200 ml śmietany 18% 150 ml białego wina 1 cebula czerwona świeży rozmaryn natka pietruszki pieprz sól PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy
kulinarnyJaszybka w wykonaniu, więc nie będziecie musieli tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Oczywiście jeśli macie sporo gości możecie podwoić ilość podanych składników. Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającej garść rukoli garść liści szpinaku baby garść sałaty radicchio (zamiast każdej z sałat(...)drinka " Krwawa Mary ". Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka. Pomidorki
Mania Gotowaniapolędwiczki wieprzowej opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki) 150 g pieczarek, łyżka musztardy 1 żółtko 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki masła osełkowego sól, pieprz Dzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną(...)szynką, pastą z pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim. Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Polędwiczkę obsmażyć
Świat Domowej Kuchnisię nawet najlepsza gospodyni! Na Świątecznym stole zrobi furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie! A danie powtórzę już w te Święta(...)cebula – 1 szt – por – 1 szt – suszone pomidory w oleju ( Provitus ) – 100 g – serek biały kremowy – 2 łyżki – szynka parmeńska – 4 plasterki * – sól , pieprz Dodatkowo : - małe ziemniaki – 150 g – czosnek – 2 ząbki – oliwa z oliwek – 1 łyżka – buraczki zasmażane Provitus Sposób przyrządzenia
Ostra na SłodkoJest weekend, nie chce Ci się sterczeć w kuchni, to może coś na szybko? Wykwintna, kremowa zupa z aromatycznych leśnych grzybów z chrupiącymi orzechami laskowymi i chrustem z szynki długo dojrzewającej, kwintesencja jesieni. Gwarantuje Wam, że będzie super prosto i szybko, z ogólnie dostępnych składników. Oczarujecie swoją rodzinę lub zaproszonych gości i nie nadszarpniecie budżetu. Użyta szynka Speck(...)mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami. Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać
SzczyptaSmaQzwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany. A oto moja wersja: - Pieczarki 40dkg - Sos pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek - niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz(...)olej lub masło klarowane do podsmażenia - posiekana pietruszka (garść) Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki. Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie. Rozgrzewamy tłuszcz , dodajemy szynkę i chwilę smażymy. Podczas gdy nam się nasza wędlina smaży obieramy pieczarki i dowolnie kroimy. Szynkę zdejmujemy z patelni
Pasje JolkiChilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony(...)serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni Miejska Makaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem
Chilli Czosnek i Oliwa