truskawki. Tym razem wybrałam brzoskwinie, ale myślę że mango też świetnie by tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy. SKŁADNIKI 1 głowka sałaty rzymskiej 1 opakowanie szynki parmeńskiej 1 kula mozarelli garść orzechów nerkowcka 2 brzowskwinie szcypta chilli 1 mała czerwona cebula brązowy cukiem ocet ryżowy
DefinicjaSmakuszczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych przypraw dodać przyprawę do pizzy 0,5-1 czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy(...)ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna nasza propozycja na zbliżające się święta i przyjęcia komunijne. Sałatka jest niezwykle wiosenna, a dodatek koperku sprawia, że również bardzo aromatyczna. Polecam! Ewa :) Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrywięc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć. W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko(...)lodówce przez 60 min. Nadzienie: 250 gr serka ricotta 2 duże pory 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku) 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry) 4 jajka 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler) 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz Pory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości
Mia Cucina Sofietatofu, pomidorami i aromatyczną bazylią. Wartość odżywcza to 168 kcal. SZYNKA BURAK ADVERTISING - kanapka z gotowanym burakiem na chlebie z samych ziaren. Wartość odżywcza to 427 kcal. Po spróbowaniu każdej kanapki mogę śmiało wyłonić zwycięzcę - kanapkę z burakiem! Słodycz gotowanego buraka idealnie współgra z lekko słonym serem, a do tego pyszne i wilgotne pieczywo :) Zdecydowanie kanapka znika za szybko
Kuchnia Bon Appetitromantyczną pizzę przystało uformowałam ją w kształt serca. Czym się wyróżnia? Głównie brakiem tradycyjnego, ciągnącego się, tłustego sera, który zastąpiłam delikatną ricottą, którą w trakcie jedzenia można rozsmarowywać na pizzy. Delikatna ricotta oraz słodkie, pieczone pomidorki w kontraście ze słoną szynką parmeńską tworzą zupełnie nową jakość pizzy. Pamiętajmy też, że pomidory i chili, to jedne z największych znanych afrodyzjaków. Oczywiście
Poezja smakucukinię i podsmażać jeszcze razem przez około 5 minut.W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać ze sobą śmietankę, żółtka i oliwę. Tak przygotowany sos wlać na patlenię z cukinią i szynką, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę). Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze, podawać oprószony startym parmzeanem (u mnie(...)dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.Parmezan można zastąpić mieszanką serów twardych Reggio piatto dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie
Gospodyni Miejskarodzaj makaronu bardzo przypadł nam do gustu. Pokazywałam już tutaj sałatkę , makaron z zielonym sosem i makaron ze szparagami i szynką . Dziś wreszcie postanowiłam przygotować danie z makaronu czekoladowego na słodko. Uprażyłam jabłka w miodzie, dodałam cynamon i ser; proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. składniki: 250 g makaronu czekoladowego 2 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu
6nieborozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawami z jednej strony, a drugą posmarować pesto. Na płatach mięsa ułożyć po plasterku szynki, połówce pomidora i po 2 kulki mozzarelli. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi w celu zabezpieczenia przed ucieczką topniejącego sera :). Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło
Czerwień i błękitpodpowiada, że potrzeba mu bardziej energetycznych dań ;) Stąd w większości moich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie. Składniki 30 dkg makaronu 10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12% 3 jajka 10 dkg żółtego sera … Czytaj dalej Carbonara
czarrna od kuchnismakowa, kilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając
Walijskie Pichcenieprzechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego bobu bez łupinek (latem młodego, zimą mrożonego), ćwiartki pomidorków koktajlowych , 1 ser mozzarella, 1 łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy aby nie był za miękki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl) Składniki: 4 serki topione 25 dag chudej szynki 1 czerwona papryka 1 pomidor sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Paprykę, pomidora, szynkę zmielić i połączyć z serkiem topionym. Wszystkie składniki dobrze
Tradycyjna Kuchniadopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki
Taste Of My Day