wszystkim smakowało i abym przy tym nie siedziała w kuchni kilka godzin, tylko mogła odpocząć po pracy. I znalazłam. Próbowaliście szynkę wieprzową wolno-gotowaną? Można ją kupić w biedronce. Wyjmujemy z folii, umieszczamy w naczyniu i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie na masełku rumienią się gnocchi Hilcona i pyszny obiad wjeżdża po kilku minutach na stół. Doskonale sprawdzi
MojaQchnia.plnadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła, 60g płatków owsianych (użyłam marki Halina ), sól, pieprz, 6 plastrów szynki najlepiej wędzonej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże(...)stron oprószyć solą i pieprzem. Płatki podsmażyć na maśle, lekko przestudzić. Rozłożyć na plastrach mięsa, ułożyć po plasterku szynki na każdym kawałku mięsa. Ciasno zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki
Z miłości do słodkościfirmy Hańderek . Składniki: Ciasto: 250 gram mąki orkiszowej 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Farsz: 10 jajek ugotowanych na twardo 200 gram szynki z wędzarni Hańderek 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy(...)stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek
Bajeczna Kuchniazawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego(...)Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi
SzczyptaSmaQczosnek. Smażymy kilka minut. Następnie robimy chipsy z czosnku, kilka plasterków wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru. Plasterki szynki parmeńskiej kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby uzyskać chipsy. Na koniec robimy chutney. Na patelnie wrzucamy masło, posiekane szalotki, pieprz, sól i syrop fiołkowy
Kuchenne Wariacjepieczarkami 200 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 3 łyżki Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1,5 szklanki wody odrobina ostrej papryki 50 g startego, żółtego sera 1/2 cebuli sól, pieprz odrobina oleju łagodne nadzienie z szynką 100 g szynki, np. konserwowej 50 g startego, żółtego sera 3 łyżki Ketchupu Kotlin(...)naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Wstawić do piekarnika i piec około 15-18 minut w 200 ºC , aż do wyrośnięcia ciasta i lekkiego zarumienienia. W międzyczasie przygotować paluszki: drugą część ciasta podzielić na 2 części. Pierwszą część cienko rozwałkować. Posmarować Ketchupem Kotlin Łagodnym, następnie ułożyć plasterki szynki i sam wierzch posypać startym, żółtym serem. Drugą część ciasta również cienko
Ugotowaćwiejskiej (pokrojone w kostkę) 3 ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki) 1-2 cebule (pokrojone w piórka i uduszone na oleju) 3 suszone pomidory (pokrojone w paski) kilka plasterków szynki żółty ser Przygotować rozczyn - drożdże zasypać cukrem, a potem rozmieszać z ciepłą wodą. Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań. Mąkę(...)włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. *ser można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki soli Na farsz: 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki 1 cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g(...)natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze 10 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy szynkę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Pod koniec
Smak mojej kuchniminut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 180 °C. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) podsmażamy plastry szynki Serrano. Wytopiony tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy
DominikaDolciciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam na wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypać startym żółtym serem. Pizzę odstawić
Monia miesza i gotujesobą robić, i jak tu się ogarnąć... Na szczęście są sposoby na poprawienie humoru i atmosfery, a jednym z nich jest pieczenie bułeczek.Ostatnio mam ochotę na proste pieczywo, idealne do kanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne i sycące. W niczym nie ustępują tym puchatym(...)zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta francuskiego kilka parówek kilka kabanosów 100 g żółtego sera ketchup SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA : 1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach 50 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku 1 sałata rzymska PASTA Z CIECIERZYCY(...)Wszystko pieczemy 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 C %. Podajemy z sosem czosnkowym. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, pieczemy na oleju z dowolnymi przyprawami. Do miski przekładamy ostudzoną pierś, pokrojonego ananasa, szynkę starty ser i kukurydzę. Dodajemy majonez, sól, pieprz mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej, nakładamy po łyżce sałatki i podajemy. Ciecierzycę
Kulinarne Fantazje Mariolikapelusz" i delikatnie wydrążamy miąższ. Do Środka wbijamy jajko (lub 2 jajka w zależności od wielkości bułki), dodajemy szynkę pokrojona w kostkę oraz pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, sola i pieprzem. Owijamy bułkę w folie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać
Bon Appetit MałgorzatySkładniki -250 g mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw(...)stopni, uformuj rękami pizzę. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek,sosem pomidorowym i połóż na pizzy swoje ulubione dodatki. U mnie jak wyżej, na koniec kabanosy .Piecz na kamieniu lub specjalnej kratce do pizzy. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa. Posyp koperkiem. I gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidanie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet na zimno. Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów szynka gotowana lub suszona jajko parmezan oliwa sól, pieprz Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i obtoczyć w oliwie. Płat ciasta francuskiego
wyzwania kuchenne