szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki szynki. Całość delikatnie zrolować i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Kwiatuszki posmarować rozmieszanym jajkiem (opcjonalnie z przyprawami) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (powinny być zarumienione) w 190 stopniach
Di gotujedwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki, - pomidory, - szynkę, - oliwki, - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis: Agnieszka R. Zdjęcia: Agnieszka
Kuchnia smakówmleka sól, pieprz Wykonanie: Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać. Masę jajeczną wlać do formy na muffiny. Piec w 170 stopniach C przez 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoChleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek(...)długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym
Tradycyjna KuchniaJajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachmięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka. 3. Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C. 4. Sos śliwkowy: Świeże śliwki pestkujemy. W garnku gotujemy bulion i wypestkowane
VioletoweKucharzeniemyjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZwijamy roladki – najlepiej przytrzymywać palcem farsz, aby nie „uciekł”. Roladkę układamy na desce łączniem do dołu, a następnie owijamy dwoma plastrami szynki dojrzewającej. Układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy luźno kawałek papieru lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180 z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut
Poezja smakupesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego
BaRepasSzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki
NA MOIM TALERZUNa włoskie babeczki smak dziś złapałam, więc makaron z jajkiem i serem wymieszałam. Szynką foremki wyłożyłam nadzieniem makaronowym je wypełniłam, sera na wierzch dodałam i kilkanaście
Moniki Smakołykitrójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka.U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy przykry je ściereczką i pozwalamy im chwilkę podrosnąć. Następnie smarujemy roztrzepanym z odrobiną mleka/wody jajkiem i np posypujemy wierch ulubionymi
Malinowe Pocałunkimasy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C. SMACZNEGO domowa szynka Wyroby domowe
W kuchennym oknie Ewywędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić. Usmażyć na oleju okrągłe, nieduże placki. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować ketchupem, posypać oregano, obłożyć plasterkami kiełbaski,pomidora, szynki i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się stopi. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorem
Kulinarny karnet Christophera