płat wielkości 50 cm x 20 cm (ciasto nie może być zbyt cienkie, ponieważ podczas pieczenia będzie się rozpadać) i pokroić na 4 mniejsze prostokąty (krok 6.). Każdy kawałek polać na środku ketchupem, wyłożyć ser i szynkę. Ciasto szczelnie zamknąć farszem do środka (krok 7.). Bardzo ważne jest, aby w cieście nie było żadnych(...)prześwitów i było dobrze zlepione. Bułeczki piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wyrobić wszystkie składniki na ciasto 3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia 4. Pokroić szynkę i ser 5. Rozwałkować ciasto 6. Podzielić ciasto, i nałożyć składniki 7. Zawinąć ciasto tworząc piękną podłużną bułeczkę
KuchniaWeDwoje.plszynka, a do tego ulubiony sos czosnkowy i ketchup… Było pysznie. Myślę, że warto przygotować sobie od czasu do czasu domowy fast-food i cieszyć się smakiem ulubionych dodatków. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj(...)minut. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem do pizzy lub ewentualnie gęstym ketchupem. Na sos wykładamy przygotowany farsz. Na koniec układamy dowolnie pokrojoną szynkę. Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pizze, szybko posypujemy całość startym serem i znów wkładamy do piekarnika na 5 minut (w tym czasie
Słodkie okruszkiUwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół(...)ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 15 dag szynki 2 cebule olej 1 łyżka musztardy 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 10 dag żółtego sera 2 jajka 1 lub 1,5 szklanki mleka 12,5 dag margaryny sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać posiekać, zeszklić na oleju. Odstawić do ostudzenia. Szynkę pokroić w niedużą kostkę. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka
Ciastka - domowe słodkościserrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)Przygotowanie:Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220°C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku
Food Squaresosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami
Kulinarne przygody Gatityjajka z mlekiem następnie moczymy w nich kromki chleba i smażymy na złoto- brązowo na rozgrzanym oleju.Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, aby tosty nie przywarły. Układamy na nim usmażone tosty i kolejno układamy szynkę, ananasa i ser.Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i góra-dół. Do już rozgrzanego wstawiamy blachę z tostami i pieczemy ok.10-15min do momentu roztopnienia
Pudełko rozmaitościszynki parmeńskiej ½ kulki sera mozzarella garść mix sałat ½ brzoskwini grzanki Sos: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Do pojemnika przełożyć mix sałat, plasterki szynki oraz kawałki brzoskwini i sera. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę. Dodatkowo można dodać grzanki. Gotowe. Obiad do pudełka : Kurczak z makaronem(...)Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki
KuchniaWeDwoje.plsobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy prażona cebulką
Maminek kulinarnysmalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut. W międzyczasie dodać sól(...)krótszy czas powoduje często niestrawność po spożyciu źle wyrośnietego wyrobu. Ciasto rozwałkować na płaski prostokąt, którego krótszy bok jest długości foremki do pieczenia. Na całej długości krótszego boku ułożyć ugotowane z cebulą warzywa, wymieszane z szynką , boczkiem i tartą bułką. Zawinąć ciasto w rulonik i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem
zielonacukinkakolendrą. Naczynie z szynką przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki następnego dnia mięso obsmażyć ze wszystkich stron. Ułożyć w rękawie, obłożyć obranymi, pokrojnymi na mniejsze kawałki warzywami. Na dno naczynia wlać bulion, dołożyć ziele angielskie i listki laurowe, zamknąć rękaw dołączonymi w opakowaniu klipsami. Na górze rękawa zrobić kilka maleńkich nacięć nożyczkami. Piec w 180`C około(...)minut przed końcem pieczenia ostrożnie rozciąć rękaw, by mięso było chrupiące zlać płyn z rękawa, wyłowić warzywa i zmiksować blenderem na gładką masę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać do sosu, razem z wcześniej otartą skórką z pomarańczy. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą pomarańczę pokroić w plastry i podawać z plastrami pieczeni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g
IzaGotujeWitam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem. Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje. Całość jest pyszna :-) No to zaczynamy: CIASTO: -250g białego sera chudego -8 łyżek mleka(...)uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was) Ja pierożki piekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-) -0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka) -2 małe cebule -3 ząbki czosnku -troszkę wegety, pieprzu do smaku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieprz , duża szczypta soli , 1 łyżeczka cukru , 20 g świeżych drożdży , 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany , ulubiona szynka - użyłam szynki parzonej Premium ZM Nove , twardy żółty ser - musi być prawdziwy ser, a nie "coś" seropodobne. Dodatkowo: jajko do posmarowania przed pieczeniem, ziarna do obsypania. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło. Wszystko razem(...)razu rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawać paski o długości około 10 cm i szerokości plastra szynki. Na cieście układać szynkę i plaster sera - zwijać ruloniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przed pieczeniem można smarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypywać ulubionymi ziarnami. W moim przypadku był to sezam i siemię lniane. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennawyszedł naprawdę smaczny. A oto przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek(...)wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej dobrze wyrobioną masę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy pasztet ładnie się przyrumieni z wierzchu a wbity w niego zaostrzony, drewniany patyczek
blog.moje-pasje.info