mają wyjątkowy smak.Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)Bardzo polecam ten przepis!SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce)1 łyżka sody3 łyżki śmietany3 jajka1 łyżka octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy zmielić biały(...)kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.Życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościcukier, do smaku/KRUSZONKA- mąka kokosowa, pół szklanki- masło, pół kostki- cukier, pół szklankiWYKONANIE:/CIASTO:masło wrzucamy do dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie
Wypisz Wymalujgrzybami "orzech" jest pasteryzowana, co tłumaczy jej miękkość i smak. Proces obróbki termicznej trwa więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa(...)panem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać, że bardzo szybko widać było dno talerza. W sumie... dno garnka też ujrzałyśmy całkiem prędko, ale zdążyłyśmy kilka dni cieszyć się tym smakiem.Ps. Tak, na marginesie - wywar jest tak dobry, że Pani "starsza
Wypisz WymalujKażda zakręcona kobieta powinna mieć w swoim kulinarnym repertuarze coś szybkiego, co zachwyci zarówno oko jak i podniebienie (nawet to najbardziej wybredne). Idealnym rozwiązaniem dla takich Pań domu jest rolada! Grunt, to dobrze połączyć smaki, a chyba wszyscy się zgodzą, że szpinak i łosoś to para idealna?! Podajemy dziś więc przepis na roladę, która będzie idealna dla bezglutenowców, oraz(...)najlepszy był chyba jednak SEREK HOMOGENIZOWANY 0% NATURALNY Z FIRMY MAĆKOWY (Piątnica)./Całe wykonanie wyżej opisane/i podkolorowana wersja z papryczką:Powiemy Wam, że ta rolada ma jedną wadę - szybko się kończy! :) Powiedzcie co myślicie o tym daniu. Jadacie połączenie szpinaku i łososia?Znacie jakieś smaczne przepisy z ta parą w roli głównej?Komentujcie kochani! Jeśli masz ochotę
Wypisz Wymalujobie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas.PIECZENIE:15-20 minut (do zarumienienia) - temperatura 180 stopni, góra-dół termoobieg./Jeśli za szybko zaczną się rumienić - zmniejszamy temperaturę!ODSŁONA NR 2- KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru(...)minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg.Jedne i drugie robi się bardzo szybciutko i przyjemnie. W zasadzie nie ma przy nich roboty. Mają jednak jeden, bardzo poważny minus - strasznie szybko... ZNIKAJĄ! :) Genialne są same w sobie, ale świetnie też smakują z malinową konfiturą domowej roboty. Najlepsze są na gorąco! Zresztą... jak zrobicie, to magiczny zapach i tak Was sprowokuje
Wypisz WymalujWARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra.Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem ziołowym. Dobrze jest zostawić go w tej mieszance(...)zachęcić! Ciekawi nas bardzo co myślicie o tym połączeniu. Przepis i zdjęcia zachęcają czy raczej stukacie się w czoło? ;)I znów powiemy - indora będzie dużo, naczynia żaroodpornego będzie dużo (szybko, łatwo, smacznie, a w życiu trzeba sobie ułatwiać) - kto ma na to ochotę, musi częściej zasiadać z nami do wirtualnego stołu. Kto mięsa nie jada, też jest zaproszony
Wypisz WymalujGdyby to, co "patrzy" teraz na Ciebie z miseczki i stara się Cię uwieść, miało się zareklamować, padłoby: "jestem szybka, łatwa, smaczna i chcesz mnie więcej". I teraz na wszelki wypadek rozjaśnimy, że miałaby tak wychwalić się sałatka śledziowa, w której m.in. wylądował ananas. Jako te dwie, co ją stworzyły (a więc znają ją lepiej niż ona sama siebie) czujemy(...)się w obowiązku wziąć pod lupę tą autoreklamę naszego dania. Z dumą (o ile można być dumnym, jeśli własne dzieło - prawie jak własne dziecko - mówi o sobie, że jest szybkie i łatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę szybciutko i nie ma w tym nic skomplikowanego, a efekt jest bardzo zadowalający. Wszyscy odchodzą od niej spełnieni, szczęśliwi
Wypisz Wymalujgenialnie. Trudno nam polecić najlepszą wersję, bo każda odmiana ma w naszym domu swoich "fanów". Choć... jak tak teraz myślimy, to trudno nam się zdecydować, ponieważ ona zawsze tak szybko znika...Tym smacznym, szybkim biletem do Włoch (ze śledziem w ręku) pozdrawiamy Cię i mamy nadzieję, że zostaniesz naszym stałym gościem. Obiecujemy Cię zaskakiwać i oczarowywać smakiem :)Aby być
Wypisz WymalujCóż jest w stanie lepiej umilić nasz sobotni poranek niż puszysty omlet, który, po całym tygodniu "w biegu", możemy w końcu zjeść na spokojnie? Oddajcie się
peanutbuttermonstersię w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię się, że hindusi tak chętnie jedzą to szybkie, uliczne jedzenie, jednak ilości przypraw, a zwłaszcza chilli, jakich używają są zdecydowanie zbyt duże. W mojej wersji jest ich znacznie mniej. Poza tym potrawa swoim wyglądem może(...)smażyć. Wbić jajka i delikatnie rozmieszać, ale tylko tak aby rozprowadzić żółtko. Posypać solą, chilli, kurkumą oraz garam masala i od razu położyć na jajka chleb lub przepołowione bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi przyprawami oraz skropić odrobiną oleju a następnie ugnieść całość za pomocą np. ubijaka do ziemniaków. Smażyć tak przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu
Złote przepisyjuż wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia. Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę.Potrzebujemy:słoik selera konserwowegosłoik selera z marchewkąłodygę selera naciowego1 czerwoną paprykęszynkę - najlepiej drobiowąpuszkę kukurydzymajonezsólpieprzszczypiorekWykonanie:Seler
Walijskie Pichceniewychodzi całe życie i uważają, że jest to najłatwiejsze ciasto świata a innym nie wychodzi nigdy :( Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Jedno jest pewne: ciasto jest szybkie, łatwe i baaaardzo pyszne, więc chociażby dlatego warto wypróbować przepis. Mój przepis zaczerpnięty jest z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.Bardzo dokładnie i szczegółowo zasady postępowania z ciastem na maślance(...)owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym
Walijskie Pichceniefantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna. Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem ryżu w bulionie, ugotujmy na szybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc
Walijskie PichcenieCiasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie(...)pół szkl gorącej wody, odstawiamy, aby przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka, którą wylewamy na pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część rozrobionej
Malinowe PocałunkiMasz ochotę na słodką przekąskę, ale nie chcesz sięgać po sklepowe ciastka ze składem zbliżonym do tablicy Mendelejewa? Żaden problem! Na ratunek przychodzą pieguski w tej
peanutbuttermonster