jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.składniki:ciasto2,5 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny (250g)2 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 serek homogenizowany
Monia miesza i gotujeKarnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim
Kuchnia PROzdrowotnaCoś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :)Na 125 g
Kuchnia PROzdrowotnamargaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki mąki pszennej Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem(...)następnie dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.Wyłożyć pianę na owoce.Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko).Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na pianie tak aby powstały romby i posypać je kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piec
Mix smakumeringue on the top of tart and return to the oven for 10 minutes until it sets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy
Kulinarna rozmowagłowie nieskończone listy "do przygotowania", obmyślają menu i wystrój domu i choinki. Ach, choinka! Gdyby to był mój wybór, już pyszniłaby się w moim pokoju gościnnym. Jednak bliscy szybko ukrócili moje zapędy, śmiejąc się, że byłabym szybsza od centrów handlowych. Ale to już tak niedługo! Zaledwie 21 dni magicznego czasu, śnieżnych dni, zapachu pierniczków i gorącej czekolady... Mam nadzieję(...)Narodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy
Gotowanie to kochanieOt co, skoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :) Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! dziś ten wielki dzień :) czyli sylwester! dzień w którym Ci którzy organizują prywatki jak i przychodzą na nie spędzają kilka godzin w kuchni :). W odróżnieniu
Kuchnia PROzdrowotnaOstatni dzień roku... Czy Wam też ten dwa tysiące czternasty zleciał tak szybko? Bo ja mam wrażenie, że śmignął sprintem przez moje życie, pozostawiając pewien niedosyt. Czuję, że zrobiłam tak mało, choć z drugiej strony muszę przyznać, że był to bardzo miły rok. Rozprawiłam się z tą częścią swojego życia, która mnie nie satysfakcjonowała (praca), skupiłam się na inwestycjach(...)sił na różnych frontach, z raczej miernym skutkiem. Głównie dlatego, że tak naprawdę mnie to nie interesowało, a jestem z tych osób, które jeśli nie widzą w czymś sensu, szybko się poddają. Jeśli coś nie sprawia mi radości, a w perspektywie mam robienie tego do końca życia - podziękuję tym bardziej. Przez trudniejsze i łatwiejsze okresy, w końcu dojrzałam do decyzji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12
peanutbuttermonsterproszku Śnieżka Wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia – przesiałam do miski i wymieszałam. Margarynę starłam na tarce, palcami rozkruszyłam z mąką. Dodałam żółtka i szybko połączyłam wszystkie składniki. Podzieliłam na dwie części i włożyłam na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem(...)jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam czekoladą, rozpuszczoną ze śmietaną. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Nie jest za słodkie, a jego wygląd
mojewypiekiinietylkoSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy(...)dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi.Z moich naleśników na maślance z jabłkami wycięłam foremką równe placuszki. Posypane cukrem
mojewypiekiinietylkoSzybki przegląd lodówki zaowocował jeszcze szybszym wypiekiem. Gdzieś się przyczaił serek mascarpone. Do czegoś trzeba go było zużyć. Podpowiedzi udzieliła mi Dorota Smakuje, wychodząc z propozycją na pączki z serka mascarpone. Składniki: - 250g serka mascarpone (miałam trochę więcej, proporcje dopasowałam do ilosci serka)- 1,5 szkl mąki tortowej- 3 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżka rumu (lub innego alkoholu(...)serka mascarpone najlepiej smakują świeże. Jeśli zostaną na drugi dzień, w zasadzie też nie ma problemu. Wystarczy je dosłownie przez chwilkę podgrzać w mikrofali. Jest to wypiek bardzo szybki, dla niespodziewanych gości, czy też, gdy dopadnie nas przemożna chęć zjedzenia słodkości. Smacznego. :)Wydrukuj przepisThe post Pączki z serka mascarpone appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWitajcie!Wiedza to też pokarm więc postanowiłem opowiedzieć trochę o dwóch najlepszych zamiennikach najpopularniejszych na świecie przypraw czyli: soli kuchennej i cukru białego.Sól himalajska to
Kuchnia PROzdrowotnaPiwo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, szczególnie jeśli mamy na myśli zbliżającego się sylwestra. Moja propozycja jest bardzo prosta: Jasne piwo, świeże kulki granatu
Kuchnia PROzdrowotna