Już to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z dżemem, z owocami czy z czymś tam innym. Tym razem chciało mi się czegoś prostego i szybkiego, co będę mogła zabrać ze sobą do porannej kawy w pracy i nie będzie paskudną kupczą bułą. Pomieszałam
Cynamonowe szczęścieWitajcie ponownie :) Dziś pokażę Wam mój sposób na szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna(...)rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut i przewracamy. Kiedy już przewrócimy ciasto smarujemy górę sosem, kładziemy dodatki, na wierzch kładziemy ser i smażymy też ok. 2-3 minut i przykrywamy żeby stopił się nam ładnie ser. Wykładamy na talerz i tak przygotowaną szybko pizzę można jeść :) Smacznego :) U mnie akurat propozycja z ketchupem
Gotuj z Mąkąjeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki... to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego. Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów. Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka
potrawyregionalneciasto drożdżowe z jabłkami upiekłam przed feriami ale nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem. Nadrabiam więc zaległości. Kiedy je zobaczyłam u dagmary_65- klik szybko pobiegłam po drożdże i upiekłam. Na początku nie chciało mi urosnąć, ale kiedy wpadło w moje ręce, nie miało już żadnych szans – ha ha ha. Jestem zwolenniczką wyrabiania ręcznego wszystkiego co drożdżowe. Wydaje mi się
Pieguskowa Kuchniamnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek
Ala piecze i gotujezimnej wody jabłka świeże lub smażone Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj zimne masło i szybko posiekaj je nożem. Małe kawałeczki masła powinny zostać widoczne. Powoli partiami dodaj zimną wodę. Wymieszaj ręką, aż połączysz składniki. Podziel ciasto na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i schładzaj w lodówce około godziny. Formę o średnicy ok 20 cm wysmaruj
Rusty Forkcoś słodkiego i koniecznie domowego polecam upiec muffinki. Niezwykle proste w wykonaniu i szybkie, a do tego pyszne. Można nawrzucać byle czego, upiec i gotowe. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły, czy na piknik. Polecam :) Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej
IzabelawkuchniPrzepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany(...)cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera). Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyczwartkowy wieczór polecam przepis na pyszny torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 kg truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję(...)tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami
Tradycyjna kuchnia Kasinadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru(...)same żółtka do gotującej się wody. W ten sposób mamy i gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które
Ratunku obiadŚwiętach miło mi Was zaprosić na ciasto jeszcze przedświąteczne. Delikatne, na puszystym biszkopcie, z morelową konfiturą, dosłodzone prostym, lecz w tym zestawieniu idealnym grysikowym kremem. Ciemna deserowa polewa dodaje ciastu wytworności i tonuje słodkie smaki. Blaszka 22 cm x 25 cm Składniki na biszkopt: 4 jaja L ¾ szklanki cukru cukier waniliowy ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciepłej(...)deserowego kakao W garnku rozpuszczamy puder z wodą. dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia. Do masy przesiewamy kakao i szybko roztrzepujemy widelcem do powstania gęstej, błyszczącej polewy. WYKONANIE: biszkopt + nasączenie konfitura morelowa masa biszkopt polewa Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, po całonocnym schłodzeniu w lodówce Smacznego
Domowe ciastaenergicznie ze wszystkich składników ciasto. Ciasto podziel na 2 nierówne części w wielkości około 1/3 i 2/3 całości. Jedną trzecią ciasta zawiń w kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i włóż do zamrażalnika. Większy kawałek delikatnie i szybko rozwałkuj, wyłóż na spód formy, wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Formę wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Obierz jabłka i usuń(...)płaską łyżkę cukru. Smaż około 15 minut co jakiś czas mieszając aż jabłka puszczą sok i zmienią barwę na lekko brązową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw schłodzone ciasto do piekarnika na około 20 minut. Ważne, żeby trochę się przyrumieniło. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie usmażone jabłka. Z białek ubij pianę, powoli dosyp 1 łyżkę mąki
Eat me! Fit me!Przepis bardzo prosty – jak mówi mama – wymyślony przez nią. Jeśli potrzebujemy szybko coś upiec, bo wpaść do nas mają goście, to przepis ten nada się znakomicie. Zwykle warstwa ciemna opada bardziej i tworzą się ładniejsze wzorki – tym razem wyszło jakoś tak;) 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny cukier wanilinowy 2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)bakalie Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. W piekarniku nagrzanym
kuchcikowniasię o przygotowanie pizzy w domu. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile wcześniej przygotujemy i ostudzimy budyń) i bardzo smaczny. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 0,5 kg herbatników (zwykłych i kakaowych) 1 słoiczek kwaśnych powideł śliwkowych(...)ułożyć ciemne herbatniki i 1/4 kremu czekoladowego. Następnie jasne herbatniki i krem. Ostatnią warstwę herbatników posmarować z wierzchu odrobiną kremu czekoladową i całość od razu posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (uwaga: herbatniki zmiękną). Przygotowywanie budyniu czekoladowego Składanie ciasta: herbatniki, 1/4 kremu czekoladowego, herbatniki, dżem, herbatniki naprzemiennie z kremem (3 warstwy) Wierzch
UgotowaćStefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko. Składniki: 2 łyżki wiórków kokosowych, 5 paczek herbatników. 1 l mleka, 1 szkl cukru, Kostka margaryn, 1 szkl kaszy mannej, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy Polewa: 100 g masła , ½ szkl cukru, 2-3 łyżki kakao(...)minut. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu wyłożyć, lekko uciskając herbatniki. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorącą polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi
Słodki Zakątek