zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki
Smakołyki BerenikiKolejna pyszna roladka, coś słodkiego na szybko do herbaty. Tym razem z dodatkiem maku i bananami. składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mielonego maku BackMit 2 banany 3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru waniliowego śmietan fix Żółtka oddzielić od białek(...)Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłozyć
Monia miesza i gotujepleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską
MyCookBook.plśmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników (początkowo robimy coś na kształt kruszonki). Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma
Moja Delicjaciast i deserów. Poznaj moje 3 sprawdzone przepisy na udaną polewę czekoladową. Wykorzystasz je w zależności od posiadanych składników. Polewy czekoladowe są bardzo proste w wykonaniu. Poprawnie wykonana polewa czekoladowa jest aksamitnie gęsta, jednolita i błyszcząca. Smak i wygląd zależy przede wszystkim od jakości użytego kakao lub czekolady. Używam dobrego kakao lub gorzkiej czekolady. Do wielu ciast i deserów dodaję(...)przepisów na aksamitną polewę czekoladową. Polewa czekoladowa – wersja 1. Polewę w tej wersji zrobisz bez czekolady . Jest prosta i z pewnością szybka w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie 10 minut. Bardzo smaczna, nadaje się idealnie do dekoracji ciast i deserów. Składniki: 100g masła 50g kakao 50g cukru pudru 4 łyżki mleka w temperaturze pokojowej Wykonanie: Krok 1. W rondelku rozpuszczam 100g
Ania gotujewymieszać kilka składników i rozprowadzić je na patelni. Do tego ketchup zamiast pomidorowego sosu (ma być na szybko, prawda?) i kilka podstawowych dodatków takich jak szynka i ser. Po około 20 minutach pizza jest już gotowa. Jak widzicie, robi się ją błyskawicznie. Ciasto ma fajny smak i ciekawą konsystencję. Trzeba się jednak liczyć z tym, że smakiem tradycyjnej pizzy
Smaki Na Talerzutakże w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam w nim charakterystycznego dla kuchni greckiej "przysmaku(...)duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę
Kuchenna Kontrrewolucyadodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić od ręki, ale można pougniatać je chwilę dłużej (ja tak zrobiłam). Następnie odkładami je z powrotem do miski, przykrywamy
Ratunku obiadbawiłam się na tej imprezie oraz tych, z którymi jeszcze nie udało mi się zapoznać :). Dzisiaj, mimo nieidealnej pogody za oknem, chcę podzielić się z Wami przepysznym przepisem na szybkie, letnie gofry proteinowe, które mogą stanowić znakomitą przekąskę. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie gofrownicy i rewelacyjnej odżywki białkowej o naszym ulubionym smaku. Składniki: – 200ml mleka – 150g mąki orkiszowej(...)owoce – cukier puder/ksylitol w pudrze Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy tak, by nie powstały grudki. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na lekki, złoty kolor. Dekorujemy. Smacznego! Artykuł Szybkie gofry proteinowe FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongprzepisem na pyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki twarogowe i warzywne krakersy z burakiem. Ciekawy przepis na wykorzystanie resztek w kuchni. Marzec- Kwiecień(...)dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud. Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki
dolcevitainmykitchenporadzę, że bardzo lubię kiełbaski w cieście francuskim ? Obiecuję sobie, że w końcu zrobię takie ciasto sama, ale na razie lenistwo wygrywa i kupuję gotowe. To takie wygodne mieć opakowanie w lodówce i móc szybko zrobić coś pysznego. Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać
Smaczna Pyzajakiegoś czasu byłam strasznie ciekawa smaku mąki ryżowej , w końcu się skusiłam i oto cudo co mi wyszło , nie skromnie powiem że to jest przepyszne , wszystkim strasznie zasmakowało , bardzo szybko znikało z talerza . Zapraszam serdecznie do wypróbowania w domku dla rodzinki do niedzielnej kawy . Składniki 2 szklanki mąki ryżowej 1,5 szklanki ksylitolu 2 łyżeczki proszku(...)już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam jak zaczyna powstawać nam czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta . Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam
Mój Smakzasmakowały. Zniknęły szybko, bo były naprawdę pyszne! Ciasteczka z dżemem pół kostki margaryny 2 szklanki mąki 3 żółtka ok. 10 dag smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki cukru pudru dżem (dowolny smak) Do miski dodać: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Następnie dodajemy margarynę, smalec i żółtka. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Dodać
Gotuję TestujęUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piernika , szczypta soli . Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę. Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około
Codzienna kuchnia niecodzienna