szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:650/2080)

Faworki lane vel. lany chrust – szybki przepis na karnawał 753

jest łatwą i szybką wariacją na ten temat. Czas przygotowania: 30 min   Składniki: (na jeden duży talerz faworków) 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. Gotowe ciasto przelej

Słodki Blog
Chleb. Domowy 157

pieczywa. Nie mam pojęcia, czy istnieje polskie tłumaczenie - wszystkim duńskojęzycznym z czystym sumieniem mogę tą książkę polecić. Chleb, na który się zdecydowałam, jest, jak już wspomniałam, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy(...)resztę mleka, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bochenki opędzlować wodą. Piec w 220 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe – Angie gotuje odc. 14 137

się osiągnąć odpowiednią recepturę, minimalizując ilość cukru i tłuszczu. Nie przekładam ciasta tłustym i słodkim kremem, dodaję sporo cynamonu, dlatego podkreślam, że to ciasto idealne dla osób z cukrzycą. Ciasto pachnie korzennie i wyjątkowo pasuje do atmosfery nadchodzących Świąt. Dodam, że to ostatni filmik, kiedy widzicie mnie w ciąży. Teraz biorę kilka tygodni wolnego – chyba zasłużenie, prawda? Pewnie wrócę(...)jajek 2 łyżki miodu 50g orzechów włoskich 50g rodzynek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka płatków migdałowych do dekoracji (opcjonalnie) Zdziwicie jak szybkie o proste jest wykonanie tego ciasta. Najpierw należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach 3-4 marchewki (tak żeby po starciu było jej ok. 500g). Następnie w misie miksera ubić wszystkie mokre składniki

Dietolog
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 116

Zazwyczaj resztkowe przepisy  proponowałam w poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo

Dieta moja pasja
Brownie z masłem orzechowym 183

kochacie masło orzechowe? Jeśli tak i to nie tylko na kanapce, ale także w wypiekach proponuje wam szybkie, pyszne ciacho, brownie z masłem orzechowym. Ciasto dosłownie na jeden kęs. Przepis znalazłam na stronie u Marthy Stewart . Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brownie z orzechami i malinami / Brownie with Raspberries and Nuts 62

czas pieczenia może się nieznacznie zmienić, jeśli użyjecie większej lub mniejszej blaszki. Na większej ciasto może być gotowe kilka minut szybciej, a na mniejszej warto o kilka minut wydłużyć czas pieczenia . Warto zaznaczyć, że takie mokre ciasto czekoladowe ,,zachowuje się" troszkę inaczej niż tradycyjne ciasto pieczone z użyciem proszku do pieczenia. Brownie po upieczeniu natychmiast wyciągamy z piekarnika - podczas studzenia(...)być wciąż płynna. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Stopniowo dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę, szybko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskać orzechy i maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy), piec około 20 minut w 200 C (upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika

Lekcje w kuchni
Clafoutis z wiśniami, czyli prosty deser po francusku 99

przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich(...)puszysta masa. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Odstaw deser na co najmniej 5 minut. Możesz go podać, gdy jeszcze jest gorący lub w temperaturze pokojowej. Składniki 450 g wiśni – mogą

Eat me! Fit me!
Ciasto jabłkowo - bakaliowe. 176

Wyśmienite ciasto z rodzynkami, orzechami i jabłkami.  Szybkie w przygotowaniu, miękkie i wilgotne w środku.   Serdecznie polecam! Składniki: 4 jajka ¾ kostki masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 0,8 kg jabłek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)mąki dodajemy sodą oraz proszek do pieczenia i łączymy z roztopionym masłem, całość dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mieszankę bakaliową i znów mieszamy. Gęste ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 35x25cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.  Smacznego

Symfonia smakowa
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 140

hiszpańskiej marki Lekule . Pierwszy to taki, że mata ta służyła mi jako stolnica podczas wyrabiania ciasta na chlebki. Po drugie - pomogła mi, dzięki umieszczonej na macie podziałce, w rozwałkowaniu ciasta na żądany prostokąt. Zawsze robiłam to na oko i niestety często zdarzały się przypadki, że jedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec. Uważam, że mata(...)stopni Celsjusza, odznacza się on elastyczną strukturą, a dodatkowo tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby

CookYourself
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 327

Tarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie(...)przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz

OstryKęs
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 343

Tarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie(...)przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz

OstryKęs
Babka piaskowa 131

moja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ")   4 duże jajka(...)miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika tylko stopniowo studzić, aby nie opadło. Ostudzone

Simply Food
Ciasto trociniak 344

tylko wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)nadal miksować. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (u mnie 20x27) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką

na moim stole...
SEROWE ŚLIMACZKI Z CURRY 84

Serowe ślimaczki z curry dziś występują jako przekąska na ciepło. Połączenie ciasta francuskiego z serami, wędlinami, sosami wszelakimi i przyprawami to sprawdzona i szybka przekąska(...)Ślimaczki świetnie smakują także w wersji na słodko, np. z twarogiem i rodzynkami, posypane cukrem trzcinowym, posmarowane dżemem lub konfiturą ulubioną. Do tego to szybki i bardzo prosty sposób na deser lub przekąskę. SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 230 g 6 plastrów żółtego sera 3 łyżeczki ketchupu, koncentratu pomidorowego lub passaty przyprawy sypkie: bazylia, curry PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp

Zasmakuj Kuchni
Staropolski piernik świąteczny 76

Trochę jeszcze wcześnie, niby za szybko na świąteczne przepisy, ale to nie jest zwykłe świąteczne ciasto-to piernik dojrzewający-należy go przygotować 6 tygodni przed Wigilią. Więc jeżeli potrzeba nam 6 tygodni +  czas na skruszenie z powidłem+czas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania