Ciasto francuskie stanowi idealną bazę do wykonania szybkich, a zarazem eleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika(...)jako przekąska do filmu, meczu czy piwa. Eksperymentowaliśmy z farszami wielokrotnie i tym razem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka
Kuchnia od dwojgaciastem było tak samo. Nie wiem czy to zasługa lawendy czy poziomek (których notabene całkiem sporo w tym roku zamroziłam) ale ciasto zasługuje na wysokie liście w moim przepiśniku. Dodatkowo robi się je niezwykle szybko, więc nie trzeba czekać z nim do weekendu. Zapraszam Was na lawendowe ciasto z poziomkami . Składniki na lawendowe ciasto z poziomkami: 170 g mąki
Słodkie Przyjemnoścityle samo czasu. Do mąki z drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy i całość około 8-10 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie, a ślad po wbitym w nie palcu będzie szybko znikał. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej płynu i ciasto będzie za suche albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy mleko
Karo in the Kitchenogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto ( 7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy
Kulinarne przygody GatityŁyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku(...)dodać wystudzoną białą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto ). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Apetyczna babeczkajabłkami to bardzo prosty i szybki do wykonania słodki deser. Nie wiem jak Wy, ale my na jesień mamy ochotę na jedzenie jabłek w różnych postaciach, nie ukrywam, że również z dodatkiem miodu. W zeszłym roku upiekliśmy tartę z jabłkami i orzechami, a tej jesienie skarmelizowane jabłka zostały zamknięte w kruchym cieście francuskim. Składniki na ciastko francuskie z jabłkami
niecodziennikparyCiasto bez miksera, na jedną keksówkę, proste, szybkie, smaczne. Dla miłośników wiórków kokosowych. Do kawy idealne! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki lub mleka 2 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżeczka aromatu śmietankowego Uwagi do przepisu: Przepis jest na keksówkę o wyższych(...)Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest
Zasmakuj KuchniCzarne ciasto, jest jednym z lepszych ciast ciemnych jakie jadłam. Idealnie słodkie, i szybkie w przygotowaniu. Jego zaletą jest polewa której nie trzeba przygotowywać osobno. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Składniki: 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 2 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę(...)umieszczając garnek w zimnej wodzie). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Piec 60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto polać polewą
Pychotkaaaniż w innych mąkach. To pentozany są odpowiedzialne również za to, że mąka żytnia wchłania więcej wody. Poza tym pentozany są bardzo delikatne i szybko można zniszczyć ich strukturę przez agresywne wyrabianie ciasta chlebowego żytniego przez co ciasto staje się zbyt kleiste i gumowate. To drugi powód, aby ciasta z mąki żytniej nie wyrabiać długo, bo długie wyrabianie niszczy strukturę
Leśny Zakąteksprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ *** Oczywiście na dziecięcym
Blog z Apetytemjuż pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam(...)lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki
Wędrówki po kuchniwpadamy spragnieni, głodni i spaleni słońcem do pierwszej lepszej knajpki . Kiedy pytamy kelnera, co poleca nam regionalnego do zjedzenia, wskazuje na kawałek szaro- burego ciasta. Pomyślałam wtedy: "Nic specjalnego, ale skoro poleca". Szybko zachciałam kolejny kawałek! Chorwacjo, wróć!!! Pamiętacie gruzińskie chaczapuri ? Jeśli Wam smakowało, to jestem pewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze
bastalenarazem pomysł na ciasto naleśnikowe wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie i puszyste. Idealnie smakują ze słodkim nadzieniem. Uwaga: naleśników nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ szybko się rumienią. Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1/2 szklanki śmietany 18% (100 g) 1,5 szklanki mleka 3 łyżki oleju(...)ciasto. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu, ponieważ szybko się rumienią!) . Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią bąbelki ( uwaga
UgotowaćKruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.Upieczcie :) Dobrego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo
Izabelawkuchnipłaskiej łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wykonanie ciasta: Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość szybko zagniatamy(tylko do połączenia się składników) i formujemy w kulę. Ciasto rozwałkowujemy na blacie mocno posypanym mąką. Przed rozwałkowaniem, ciasto z wierzchu, również posypujemy mąką. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość około
Smak mojego domu