Mocno czekoladowe, miękkie, bardzo łatwe ciasto na każdą okazję. I co najważniejsze: ciasto jest wegetariańskie. Bez jajek, na oleju. Szybkie, smaczne i można urozmaicić je dowolnymi orzechami, jagodami, suszonymi owocami. Przełożyć dżemem lub dowolną masą. Dzisiaj proponuję wersję de lux, czyli czekoladowe ciasto z solonym karmelem. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. Upieczone ciasto
dolcevitainmykitchenekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy (jak mają cienką skórkę to zostawiamy), kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawał już trwa, a z nim zaczynają się domowe prywatki. Nie ma takich spotkań bez przekąsek. Francuskie ciasto świetnie sprawdza się właśnie na takie szybkie i smaczne przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigęste powidła śliwkowe WYKONANIE Zimne masło kroimy w kostkę i wkładamy do dzieży miksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników w gładkie ciasto. Można też posiekać nożem i szybko zagnieść dłońmi. Oprószamy mąką i formujmy kulę, dzielimy na 4 części. Każdą część lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą lub do zamykanego pojemnika. Wstawiamy
cool and mintyżółtku. Kolejne dodawać w momencie, kiedy poprzednie zostanie porządnie wymiksowane z białkami. Na koniec dodać, w 3 turach, przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać (uważać z szybkim mieszaniem, ponieważ piana może "usiąść"). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (przed wyłożeniem papieru, formę wysmarować masłem). Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) i piec przez 30 minut. Ciasto
CookYourselfpieczenia. Siekam na najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam
Ciasteczkowy Potwórżółtku. Kolejne dodawać w momencie, kiedy poprzednie zostanie porządnie wymiksowane z białkami. Na koniec dodać, w 3 turach, przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać (uważać z szybkim mieszaniem, ponieważ piana może "usiąść"). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (przed wyłożeniem papieru, formę wysmarować masłem). Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) i piec przez 30 minut. Ciasto
CookYourselfProste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut! W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia
Grunt to przepis!truskawkowy trwa w pełni , więc kolejna moja propozycja na truskawkowy wypiek tym razem przepis z jednej z moich ulubionych stron Kwestia Smaku. Ciasto jest puszyste, owoce nie opadają, szybkie w wykonaniu no i ta kruszonka, mniam. Składniki ( forma24x24cm lub tortownica 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jajka
Słodkie zapomnienieSezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę
Zainspirowana w kuchnidalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać olej i chwilę razem ubić. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek, przemieszać razem. • Ciasto podzielić na 3 części i każdą wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec każdy blat osobno w 170 st.C(...)wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać. • 1/3 śmiatany wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem, na niego znów 1/3 śmiatany, trzeci blat i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko
To co kochamBardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego
PatiGotujeCiastka francuskie z budyniem i malinami to pomysł na szybką i prostą przekąskę na słodko. Lekko chrupiące ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami lub ciastek z gruszką i twarogiem . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy
UgotowaćCiasto marchewkowe jest jednym z najprostszych i najszybszych ciast. Doceniam je zwłaszcza wtedy, kiedy muszę szybko coś upiec, bo czas nie pozwala na dłuższa zabawę w kuchni. Jest też idealne do wszelkich modyfikacji. Można je przekroić i przełożyć dobra marmoladą lub też delikatnym śmietankowym kremem. Można tylko oblać czekoladą i też jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie(...)Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą. Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób: cukier puder wymieszać
Codzienna kuchnia niecodzienna