Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych. Składniki: 350g mąki pszennej 80g orzechów ziemnych niesolonych 230g masła 120g cukru 1 jajko 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: 480g konfitury truskawkowej Łowicz cukier puder do posypania olej(...)zmielić malakserem do postaci mączki. 2. Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie
Szalona Kuchnia Ewelinywarto czasem sięgnąć po stare receptury i przepisy. P.s. Nie sugerujcie się wyglądem moich bułeczek. Wasze wyjdą większe pokaźniejsze. Ja przygotowywałam tym razem mini bułeczki na smalcu, tak na szybko z połowy porcji, aby zabrać je ze sobą na drogę. Składniki: Ja przygotowałam dziś wersję „mini” z połowy porcji. Wam podaję pełny przepis na 14-15 bułeczek(...)Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek + sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy sól i cukier. Następnie dolewamy ciepłe mleko i rozpuszczony smalec. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, warto to robić chwilę dłużej. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie ciasto rośnie zazwyczaj
Słodkie okruszkineutralnym smaku dyni, dlatego nie dodawałam do niej żadnych przypraw, jeśli chcesz możesz oprószyć ją przed pieczeniem np. cynamonem. I tak, dzięki planowaniu i analizowaniu stanu lodówki mam szybkie śniadanie na dwa dni, więc jak tu nie kochać niemarnowania :)? To naprawdę nie jest trudne, wystarczy tylko trochę pogłówkować i można zaoszczędzić mnóstwo czasu Jeśli szukasz więcej przepisów w stylu(...)smażenia + owoce, powidła W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z mąką, miodem, cynamonem, jajkiem i puree z dyni. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj ze świeżymi owocami lub powidłami owocowymi. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na pancakes Artykuł Placuszki jaglane z dynią pochodzi
365 dni dookoła kuchniSzybki chrupiący domowy chleb Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞 Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 1 łyżka nasion chia - 3 łyżki słonecznika - 1 szklanka wody - 1/2 opak. drożdży świeżych Sposób przygotowania: - wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej(...)garnuszku podgrzewamy wodę, a następnie w letniej wodzie mieszamy drożdże - dodajemy je po wymieszaniu do pozostałych składników w misce, - całość mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie ciasta ok. 45minut, - wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem, - możemy posypać ciasto słonecznikiem, - pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się
MintTasteTylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;) Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki(...)gotowych dropsów czekoladowych) szczypta soli Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto
Bananowe PolePierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja Delicjasię trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę, kroiłam na kawałki formowałam placuszki i na środek każdego kładłam łyżeczkę farszu. Potem zlepiałam tworząc kulki wielkości dużej mandarynki. Przygotowałam osolony wrzątek i wkładałam pojedynczo(...)pomocą łyżki cedzakowej gorące wyłożyłam na półmisek i podałam na stół. Jeszcze parowały.... i polałam stopionym masłem. Podałam je z konfiturą z czerwonej cebuli. Pyszne danie, które można przygotować szybko. Opis może jest długi, ale chciałam (jak to ja) pokazać wszystko po kolei, żeby było jasno i przejrzyście. Pochwalę się Wam książkami, które dostałam a które warto mieć w domu
Kuchnia u Krysiziemniaków – solimy i smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy cienką warstwę śledzi (już nie solimy) i przyciskamy pumperniklem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przykładamy do każdej sałatki talerzyk i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy folię. Dekorujemy szczypiorkiem. Sałatkę możemy też przygotować w jednym dużym naczyniu (wtedy nie używamy pumpernikla) – kolejność warzyw musimy wtedy odwrócić. Na dno naczynia(...)niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjo... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem... pół... Post Sałatka śledziowa na pumperniklu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne muffinki z likierem orzechowym. Proste i szybkie w przygotowaniu , do kawki będą w sam raz, można udekorować je również dowolnym kremem :) Składniki : 222 g mąki tortowej 110 g cukru 100 g kwaśnej śmietany kilka kropli olejku waniliowego 4 łyżki likieru orzechowego 3 jajka 150 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia porcja(...)gładki krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy porcje ciast ja nakładam łyżką do lodów, wtedy wszystkie są równe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 20/25 minut. Upieczone muffinki wykładamy na kartkę i studzimy
Sama słodycz i szczypta chilirazem proponuję Wam chlebuś pszenny z dodatkiem ziaren. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a pyszny bo domowy. Składniki: 500 g. mąki pszennej, typ 650 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie(...)zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć
Agusiowe smakołykiPuszyste i delikatne o mocnym waniliowym smaku,babeczki dla naszych milusińskich i nie tylko. Rozchodzą się bardzo szybko ale i bardzo szybko się je robi. W środek każdej babeczki wcisnęłam kostkę czekolady mlecznej ale każda inna świetnie tutaj pasuje. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej(...)dodać do pozostałych mokrych składników(olej, jajko, pasta waniliowa). Można zmiksować albo rozmieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto tak aby było zakryte dno. Układać na każdym po jednej kostce czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180°C około 30 minut. Studzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl mąki pszennej(...)cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smakołyki AsiMięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki(...)łyżki oleju 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki otrębów orkiszowych Wykonanie: wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!