Idą święta, to czas mandarynek, Kevina na Polsacie i piernikowych pyszności! To najlepszy moment na to, by wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko korzenne przyprawy
Cooking MonsterPrzy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski u
Bernika - moj kulinarny pamietnikW ielkanoc... dla mnie bardziej "wielka wyżerka", która osładza pół roku (bo... następne pół pachnie mi grudniem). Jako, że na święta wszystko jest ciężkie, ociekające majonezem
Wypisz WymalujBędę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane
peggiwkuchniJeszcze niy tak dołwno [1] niyftorzi [2] narzykali, że im za gorko, [3] ale już teraz paczōm [4] we niebo i wypatrujōm słońca, bo im sie
Chop w kuchni... Dni coraz krótsze, chłodniejsze wieczory, niemrawie wychodzące z ziemi zimowity .. Fakty, które niezaprzeczalnie informują o nadchodzącej jesieni. Sama myśl o tym sprawiała, że już tęskniła za
Malinowe PocałunkiZnacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis, drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze cynamonowe ślimaczki pachnące kardamonem i polane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne. Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno(...)śmietanki, 36% tł. 100 ml golden syropu Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj pokruszone drożdże. Odważ mąkę i cukier. Wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Następnie dodaj sól, jajko i zagniataj dalej aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od naczynia ścianek. Zagniatam drożdżowe przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut
codojedzeniaCiasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni
WegePrzepisłyżki oliwy lub oleju, szczególnie jeśli użyjecie chudego lub półtłustego sera białego. Dość gadania, pora robienia. Pastę zrobicie w 5-10 minut. Drukuj Pasta z tuńczyka Pyszna i szybka pasta kanapkowa z tuńczyka z dodatkiem sera białego. Czas przygotowania 10 minutes Składniki 1 puszka tuńczyka w oleju 100 g sera białego (dałam półtłusty) 1/2 szt. małej cebulki sól, pieprz, słodka(...)zieleninę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180C ( na złoto ) FARSZ(...)drobno posiekaną cebulkę! Masę wykładamy na podpieczony, schłodzony spód, wygładzamy. Oczyszczone szparagi ( nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki! ) gotujemy dosłownie 2-3 minuty we wrzątku, a następnie szybko przekładamy do lodowatej wody – zachowają swój zielony kolor. Suszymy na papierowym ręczniku, układamy na masie serowej. Dodajemy świeżego łososia, groszek oraz zioła – to jaki obraz wyczarujemy zależy już
Ostra na SłodkoTłusty Czwartek już coraz bliżej 😊 Jeżeli szukacie pomysłu na szybką do przygotowania, słodką przekąskę to zachęcam do usmażenia mini pączków przygotowanych na bazie serka homogenizowanego obtoczonych w cukrze wraz z dodatkiem cynamonu. Poniższe pączusie są miękkie, puszyste i nie za słodkie w smaku. Składniki na 2 duże talerze: 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 300 g serka homogenizowanego(...)jajka szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiać. Do mąki wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli, wbić jajka i dodać serek homogenizowany. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. W rondelku rozgrzać olej. Za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe mini
Ugotowaćosuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy(...)SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba po cygańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCoś słodkiego na szybko? u mnie zawsze sprawdzają się muffinki. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre, dorzucić jakieś owoce czy nawet czekoladę i gotowe. Znikają jeszcze ciepłe. składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 200 g czerownej porzeczki bez ogonków Składniki(...)jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego
Monia miesza i gotujeTakie ciasteczka, są bardzo łatwe w wykonaniu, szybko się je robi i bardzo dobrze smakują. Możemy je przygotować wspólnie z dziećmi co da im dużą frajdę i zachęci do gotowania z nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)czekolady deserowej kilka krople esencji waniliowej 1. Masło wraz z cukrem i kajmakiem miksujemy. 2. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i czekoladę i mieszamy całość, zagniatając ciasto. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek
Gotowanie...to proste !Szybkie i kruche pierniczki imbirowe, takie jak ze znanego nam szwedzkiego sklepu :) Szybko się je robi, ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu i szybko znikają. Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnej puszcze, lub zrobić je na ostatnią chwilę. Zawsze będą dobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g(...)podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać
CookYourself