Coca” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” - z ziemniakami, typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa. Te małe, słodkie bułki są niewiarygodnie miękkie i puszyste(...)dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość dopełnia cukier puder, którym zostały posypane. Znikają szybko więc warto zrobić dwie porcje. Bułki wypiekałam w ramach wskrzeszonego tydzień temu "Wypiekania na śniadanie". Bułki z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka... Słodkie bułeczki z Majorki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegotowych placków powstaje spory stos. Jest prawie północ: zmiana wachty w maszynie. Otwiera się właz i umorusany smarami Jednotancerz wchodzi do kambuza. Zaskoczony patrzy na dowódcę i chce szybko przecisnąć się przez pomieszczenie. — Stój! Stop! — woła do niego dowódca i Jednotancerz staje jak przynitowany do podłogi. Teraz na rozkaz musi zamknąć oczy i otworzyć usta, a dowódca wpycha mu zwinięty(...)brodę Jednotancerza. — Naprzód marsz! Następny! Składniki: - ziemniaki - mąka - jabłka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odlewamy trochę soku i dosypujemy mąki, żeby powstało nam lejące się ciasto. Wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron . Podajemy ze startymi w taki sam sposób jabłkami. Dla najbardziej wytrwałych, którym chce się jeszcze czytać, mam również ciekawy fragment, dotyczący zwyczajów
Kryzysowa Książka Kucharskaokazały się desery i ciasta. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś rodzynek w formie obiadu, bo przecież nie może być cały czas na słodko.😏W poprzednim miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu Wasze dane są bezpieczne(...)przychodzić powiadomienia o nowych wpisach (bez spamu). A teraz przejdźmy do podsumowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE Z NIESPODZIANKĄ CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA WARZYWNA
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszny zdrowy chlebek,który nie wymaga długiego czasu wyrastania.Robi się go szybko ,pięknie wyrasta a w smaku jest naprawdę boski :). SKŁADNIKI 2 szklanki ciepłej wody 20 dag świeżych drożdży 0,5 kg mąki pszennej tortowej łyżeczka soli łyżka cukru 5 łyżek płatków owsianych górskich garść słonecznika łuskanego garść siemienia lnianego WYKONANIE Do miski wlewamy wodę,dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy(...)drożdże się rozpuszczą,następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy.Dalej dodajemy słonecznik,siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto. Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki.Ja używałam foremki silikonowej o wymiarach 25x12cm. Wierzch można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak jest :). Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez
Mała w garnku mieszamają piękny, pomarańczowy kolor i świetnie smakuje na słodko (posypane cukrem i podane ze śmietaną) jak i na słono (np. z sosem pieczeniowym). Poniższe kopytka są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania (o ile wcześniej upieczemy dynię). Pamiętajcie o tym, że mąkę należy dosypywać stopniowo, ponieważ nadmiar mąki spowoduje, że kopytka będą bardzo twarde. Składniki na porcję(...)szklanki mąki pszennej* 1 jajko szczypta soli *mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dodać mąkę (najpierw 1 szklankę). Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli ciasto zbyt mocno
UgotowaćSezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;) Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu szklanka drobnego cukru do wypieków(...)według uznania) Przygotowanie: Do przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka z przestudzonej dyni i ją blendujemy. Przesiana mąkę, proszek
ChilliJemyDobry wieczór :) Dzisiaj zapraszam Was na zawsze pyszne i w dodatku bardzo szybkie i proste muffinki z nutellą i bananami :) Pychota :). Składniki: 3 banany 2,5 szkl mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 szkl mleka 125 g roztopionego i schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny nutella Wykonanie: Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem(...)cytryny. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszać z bananami. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać resztę składników, przełożyć ciasto do foremek i do każdej muffinki dodać łyżeczkę Nutelli. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego
TrufelkowoBardzo szybkie ciasteczka. Miałam ochotę na coś słodkiego w kilkanaście minut i z pomocą młodszej pociechy powstały takie cudne pierożki z jabłkami. Są wspaniałe. A tak na marginesie – wiedzieliście, że mąka szymanowska występuje w opakowaniu z możliwością wielokrotnego zamykania? Super patent Składniki na ciato: 2,5 szkl. mąki 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)kostka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka, cukier puder do posypania ciasteczek Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę) ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko
MojaQchnia.plProste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka, które swoim kształtem przypominają paluszki. Do tego mocno obsypane sezamem. Idealne dla miłośników sezamu :) Do paluszków wykorzystałam sezam od Zdrowy market 24 (koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu, czeka tam na Was mnóstwo wiosennych promocji). Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu) * 1 jajko * około 100 g ziaren sezamu Wykonanie: Z podanych składników (prócz sezamu) zagnieść ciasto. Od ciasta odrywać małe kawałki i dłońmi rozwałkować ciasto bardzo cienko na długość około 20-25 cm. Do miski wsypać sezam, obtaczać w nim przygotowane wcześniej paluszki. Układać na blachę wyłożoną papierem
Zrób to smaczniemasłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam! Składniki(...)maślanki masło do smażenia Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą w misce. Jajko roztrzepać, dodać maślankę i ostudzone masło, wymieszać i dodać do suchych składników. Wszystko szybko wymieszać. Na patelni rozpuścić trochę masła, formować łyżką pancakes. Smażyć z obu stron. Podać z ulubionymi dodatkami. źródło: klik
Słodkie inspiracjepiątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około
Tradycyjna kuchnia KasiSUPER MINI PĄCZKI To dla tych wszystkich co lubią pączki a czas ich przygotowania troszkę przeraża , więc mam bardzo fajny i szybki sposób ich przygotowania i zapewniam że smakują równie dobrze to standardowe pączki z nadzieniem . Składniki 1 kg mąki 405 2 jajka 5 dag drożdży 0,5 szkl cukru cukier puder do posypania(...)jajka ,drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy do mąki ,a resztę cukru dodajemy do miski wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło Kiedy ciasto już wyrośnie , rozgrzewamy olej w średnim garnku i kiedy olej już będzie gotów do smażenia ,szykujemy sobie dużą łyżkę i nakładamy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej i smażymy
Mój SmakPlacuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :) Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego(...)mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki
Zdrowie na języku :Pgodzinie wyrastania delikatnie zajrzeć czy już wypełniło foremką, jeśli nie, zostawić jeszcze na pół godziny. Nie można pozwolić ciastu wyrastać za długo, ponieważ może wówczas opaść podczas pieczenia. Ciasto już pięknie wyrośnięte Piekarnik rozgrzać do 210 stopni (190 stopni z termo obiegiem). Keksówkę odkryć, delikatnie przenieść do gorącego piekarnika. Piec 60 minut. Chleb pozostawić na kilka minut w foremce(...)kroić dopóki całkowicie nie wystygnie! Ja piekę go wieczorem, zostawiam na noc na kratce, i dopiero wcześnie rano zawijam w torbę foliową. O ile nie zostanie szybko zjedzony, spokojnie zachowa świeżość nawet przez tydzień. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby chleb nie popękał mi podczas pieczenia, ale pęknięcia nadają mu jedynie oryginalności, bo za każdym razem wyglądają inaczej. Chlebuś
Kuchenne zapiski EdytyTłusty czwartek. W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :) Składniki: (porcja na ok. 50 pączuszków) 4 jajka 350 jogurtu naturalnego 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkości