Czasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji blogowej nie ma już mowy 😃 Warto i tutaj je pokazać zwłaszcza, że poniższe brownie robi od niedawna furorę. Dajcie znać czy jakiś przepis z IG Wam przypadł do gustu i czy kontynuować(...)mleko kokosowe, glut z lnu i mieszankę sodu z octem. 4. Masę dodać do suchych składników i wymieszać (najlepiej ręką w rękawiczce jednorazowej lub mikserem na małych obrotach). 5. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny
Candy Pandasbyliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało jak na przyśpieszonym filmie gdzie ręce chodziły tak szybko, że nie można było złapać aparatem ostrości chcąc zrobić zdjęcie – nie mówiąc
Kuchenne WariacjeOpis: Cudowne, pyszne kruche babeczki z nadzieniem krówkowym/kajmakowym. Podobne babeczki możemy kupić w cukierniach. Jednak ich cena jest dosyć wysoka. Natomiast przygotowanie jest proste i szybkie, a zrobienie ich samemu nie jest drogie. Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki margaryny 1 łyżka(...)śmietany 18% 1 puszka masy kajmakowej Opis przygotowania: Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Margarynę musimy roztopić w rondelku an małym ogniu. Roztopioną margaryną smarujemy foremki do babeczek. Schłodzone ciasto wyjmujemy
Ciastka i ciastaprzez cały tydzień wiercił mi dziurę w brzuchu, więc upiekłam i ja. Nie jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Cakes By Kejtroku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało. Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki(...)suche wkładamy do miski wrzucamy bakalie i mieszamy aby bakalie obtoczyły sie w mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie góra/dół najlepiej na środkowym poziomie
Państwo Wojtczuk gotująstyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jako danie ratunkowe , tanie , szybkie , zawsze wychodzi i zawsze smakuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżykuchni Rumcajsa znów zapachniało Indiami, ale tym razem bez dodatku curry. Słodki przysmak kokosowy, szybki do zrobienia, idealny na wypadek gości zapowiadających się później niż powinni. Składniki: 200g wiórków kokosowych 200ml mleka skondensowanego słodzonego 75g masła (opcjonalnie barwnik spożywczy) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko skondensowane i kokosa. Mieszamy dokładnie (przy okazji dodając ewentualny barwnik) i trzymamy(...)lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta
Gotuj z Rumcajsemkrzaczka i zabrać ze sobą do kuchni. Czym prędzej więc to uczyniłam i szybko je przetworzyłam. Nie da się ukryć, iż poniosła mnie wielka fantazja. No cóż, tak to już ze mną jest... Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto
Sajkofanka smakuCiasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎 Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju(...)łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut
Walijskie PichcenieDziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki. *blaszka(...)śliwkowych 2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć) Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPlacek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka
Pieguskowa Kuchniaprzykład „hydratacją”. Zwiększając ilość wilgoci, czyli właśnie hydratacji, zmieniamy strukturę i smak chleba. Niemniej jednak ciasto o wysokiej hydratacji wymaga większej wprawy w formowaniu, dlatego dla osób początkujących nie zalecam robienia takiego pieczywa, bo można się niestety szybko zniechęcić. Jeśli zatem jesteś początkującym piekarzem i/lub nie interesuje Cię zgłębianie informacji na temat bardziej skomplikowanych aspektów pieczenia chleba(...)trwała godzinę), dochodzi do uwolnienia glutenu i trawienia skrobi. Ten etap pozwoli uzyskać odpowiednią strukturę chleba. Mieszamy po prostu mąkę i wodę do momentu aż utworzy się zwarte ciasto (mniej lub bardziej przywierające do rąk). Składanie i fermentacja (4 godziny) Dodajemy zakwas i sól. Jeśli mamy wprawę i widzimy, że możemy do ciasta dodać więcej wody to jest ten moment
rabarbarowodziś dzień łasuchowani, to zrobiłam jeszcze galaretki Dr Oetkera. Taki oto deser na szybko. Użyłam galaretkę o smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz(...)pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. P atki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają mi pracę w kuchni. Z nimi zawsze szybko wyczaruję coś pysznego i efektownego
kolorowotorcikowo