szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1015/2080)

Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 104

minuty z jednej i minutę z drugiej. Obserwuj racuszki jak zachowują się na patelni, jeśli smażą się szybko nie trzymaj ich za długo na ogniu tylko przewracaj. Smaż porcjami. Co jakiś czas przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się spalonych fragmentów ciasta. Usmażone racuszki przekładaj na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie wystygły. Podawaj z konfiturą, odrobiną miodu lub świeżymi

Niedzielny kucharz
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 116

opakowanie, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki

W Mojej Kuchni Lubię
Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana 304

swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka(...)wykipiało). Do dużej miski wsypujemy połowę mąki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy dużą drewnianą łyżką do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy drożdże. Ciasto zrobi się luźniejsze. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i mieszamy – konieczne łyżką bo ciasto jest gorące (tutaj mieszanie jest już dość ciężkie, więc przyda się męska ręka). Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką

Poezja smaku
Pączki serowe z twarogu w 5 minut! 83

sprawił ogromną furorę i tysiące ludzi smażą je w czasie karnawału. Dzisiaj mam kolejny, niesamowity przepis z serii „w 5 minut” - pączki serowe z twarogu w 5 minut. Naprawdę szybkie w przygotowaniu i mega pyszne! Są bardzo puszyste, lekkie, chrupiące, pyszne i takie, że znikają w mgnieniu oka. Nawet nie wiem jakimi słowami określić smak tych serowych pączusi, ale chyba(...)decyduje o smaku.  Co robić jeżeli pączki są surowe w środku? Po pierwsze, sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt rzadkie. Po drugie, zaopatrzyć się w termometr cukierniczy i sprawdzić czy olej nie jest zbyt mocno nagrzany, bo w takim razie pączki zbyt szybko się rumienią, a w środku pozostają surowe. Jeżeli nie mamy termometru, to sprawdzamy temperaturę oleju

Kuchnia Łukasza
Chleb z orzechami włoskimi 64

uwielbiam zjeść jeszcze ciepłą kromeczkę z masłem . Chleb przygotowany jest z pełnoziarnistej mąki pszennej i drożdży, więc jest to szybka wersja domowego pieczywa. Przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, po 3 godzinach będziecie mogli cieszyć smakiem puszystego i aromatycznego domowego pieczywa. Ciasto wyrabiałam ręcznie, ale jest to dość pracochłonne i wymaga siły, polecam wam wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Mikser wyposażony

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami i czarnuszką 134

Troszkę się ochłodziło więc upiekłam wreszcie chlebek na zakwasie, z mąki pszennej. Do ciasta dodałam moje ulubione suszone pomidorki i czarnuszkę. Przez te upały chlebka dawno nie piekłam więc po takiej przerwie ten zniknął bardzo szybko. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham typ 1850  200 g mąki pszennej chlebowej typ 750  1,5 łyżeczki(...)mąki z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Wsypać część mąki i włączyć robota. Gdy składniki się połaczą dodać suszone pomidory i czarnuszkę oraz pozostałą mąkę. Ciasto ponownie wyrobić aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Następnie foremkę odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 godzin. Gdy chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Mus czekoladowy z truskawkami 159

pracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle? Mus fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy(...)koniec cukier puder. W drugiej, dużej misce ubijamy mascarpone na najwyższych obrotach miksera dodając rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła) i kilka czubatych łyżek bitej śmietany. Pozostałą śmietanę należy szybko wmieszać łyżką (już nie mikserem), masa szybko zacznie tężeć. Wykładamy ją na przygotowany spód z truskawkami i schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy owocami

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe - przepyszne :)) 161

bloga i ciasta marchewkowego jeszcze nie zrobiłam. Jak to tak i w ogóle, wstyd. Tak chciał to ma he he ;)) Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo smaczne. Marchewka nie jest wyczuwalna, dla mnie rewelacja :)) Polecam, bo robi się naprawdę szybko i nie jest skomplikowane :). Ja przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam starte jabłka i orzechy. Można oczywiście dać również inne bakalie. Blaszka(...)mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej czekolady

kruche babeczki
Wiśniowa fantazja 395

możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego połowę kremu wiśniowego. Całość przykrywamy delikatnie drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu *** *** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach

Blog z Apetytem
Gofry leżakujące. 110

Gofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce.  Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku.  Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne.  Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder(...)przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy.  Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce.  Najsmaczniejsze są jednak na ciepło.  Przepis z bloga Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 150

garnuszka razem z mlekiem skondensowanym i zagotować. Wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, szybko wlać przetarte porzeczki i dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu. W ten sposób nie zrobi się nam kożuch. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować rulon i pociąć na 12 jednakowych części. Formować płaskie krążki ciasta i układać

https:KKuchniaMniam
Pierogi ze szpinakiem + filmik 133

Pierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku . Do tego przepisu użyłam właśnie szpinaku mrożonego rozdrobnionego , ponieważ nie zawsze udaje się tak dobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg(...)Farsz : 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 300 g twarogu masło (ok. 1 kopiastej łyżki do farszu oraz 1/3 kostki do okrasy) oliwa sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na  Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak

Kawa z mlekiem
Prezentacja produktów firm: Brześć i Mispol 153

ramach swojej pierwszej współpracy na tym blogu, chciałabym dzisiaj zaprezentować produkty firm Brześć i Mispol. Naprawdę duża paczka trochę mnie zaskoczyła, a jednocześnie ucieszyła. Spodziewałam się, że dość szybko jej zawartość zostanie zjedzona. Nie myliłam się, dziś pozostały po niej jedynie wspomnienia.  na zdjęciu brakuje jednego opakowania pasztetu Smyk, który nie dotrwał do zrobienia zdjęcia ;) Produkty firmy Mispol(...)czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego

Pasja Smaku
Muffinki kokosowe z malinami 140

malinami, wspaniałe, na dwa kęsy! Kokos i maliny podobnie jak czekolada to moje niewinne uzależnienia! Szybkie, proste, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą, lukrem tradycyjnym(...)mnie po 3 sztuki na każdą muffinkę Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. Malin wcześniej nie rozmrażam. Muffinki kokosowe z malinami, pyszne, szybkie, polecam! PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę (mleko, jogurt lub wodę) oraz olej (lub roztopione masło). Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie

Zasmakuj Kuchni
Bananowe muffinki z białą czekoladą 71

Pyszne bananowe muffinki z czekoladą to przepyszny pomysł na prosty i dość szybki deser. Z chęcią po nie sięgniemy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :). Podstawowe składniki, idealny przepis jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z dojrzałymi bananami!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 125 ml oleju rzepakowego 3 dojrzałe banany 2 jajka 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)cukier, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki, do mąki przelewamy masę bananową i dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki aż wszystkie składniki ładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto, gotowe ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami sylikonowymi lub papierowymi, ( u mnie wyszło 15 babeczek z tej proporcji) po wierzchu oprószamy rozdrobnioną czekoladą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Blog kulinarny S9.PL