szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1022/2080)

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 261

kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka

W kuchni Katie
Błyskawiczna szarlotka dla leniwych 120

Błyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne.   Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja. Foremka 24x24 cm: Spód: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sodu(...)pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy

VioletoweKucharzenie
Ciasto Maxi King 181

ciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi.  A to połączenie mlecznej masy, karmelu i czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie! SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa mleczna : 1/2 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku (pełnego(...)cukrem oraz mleko w proszku. 3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać

Kto ugości moich gości?
Szybkie ciastka orzechowe 190

miski przesiej mąkę, dodaj masło z miodem, całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze i lekko rozpłaszcz. Ciastka piecz ok. 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego Artykuł Szybkie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Bułeczki z cebulką i żółtym serem 146

robić  w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 1/2 szklanki ciepłej wody 35 g świeżych drożdży(...)miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka. Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta

Kuchcik gotuje
Ciasto kawowo-bezowe z kremem-rozpływa się w ustach 459

wody-mieszamy i studzimy. Ostudzoną żelatynę dajemy do masy i mieszamy krótko na  najwyższych obrotach. Szybko wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy, smarujemy nią spód każdego bezika i układamy je na stężałej masie kawowej. Resztą czekolady polewamy ciasto (robimy niteczki) Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.   Bardzo polecam i życzę udanych wypieków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babeczki z budyniem waniliowym 152

tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z ciastem oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Leniwej Gospodyni 99

się częściej dodać dla Was jakiś ciekawy przepis, który nie raz przyda się w Waszym domu. Dzisiaj przedstawiam ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy składniki wrzucić do miski, odczekać 30 min. zamieszać i gotowe! Takie przepisy są rewelacyjne!Szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne. Składniki: mąka pszenna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 1 łyżka, soda 1 łyżeczka(...)miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce i polewamy nimi suche składniki ciasta. Następnie na wierzch wylewamy olej. Miskę odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 273

słabo wyrabiają, mięso puszcza sporo wody. Tłuszcz nie tnie się równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać.   FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach(...)sól, świeżo mielony (drobno lub grubo) pieprz wystarczą. Kiedy przyprawiać?   Ja przyprawiam burgery dopiero po uformowaniu kotletów – nie przyprawiam mięsa zaraz po zmieleniu. Sól w takim wypadku działa szybko i szybko sprawia, że mięso staje się mało soczyste i twarde. Solenie i pieprzenie z wierzchu jest w zupełności wystarczające. Reszta smaku burgera to ulubione dodatki – podstawa zawsze jest

Karo in the Kitchen
Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru 156

Małej Cukierence. Smaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki syropu z agawy (80ml

Mała Cukierenka
CIASTKA Z DZIURKĄ. SMAK DZIECIŃSTWA. 116

mnie wspomnienie dzieciństwa i mojej kochanej babci Agnieszki zwanej przez wszystkich Gusią. To właśnie Babcia zabierała mnie do lokalnej piekarni, gdzie za szyba leżały równiutko ułożone duże, okrągłe ciasta z dziurką podypane obficie cukrem. Nie było nic lepszego od tych ciastek.  Ich kruchy, maślany smak pozostał mi w pamięci do dzisiaj 💓  Trudno jest odtworzyć smaki z dzieciństwa(...)Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto

Walijskie Pichcenie
Dzień cynamonowej bułeczki 113

Bardzo lubię piec drożdżowe w ten sposób. Bułeczki są dekoracyjne pachną i smakują cynamonem i kardamonem. Zazwyczaj dodaję kardamon do ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać kardamon do nadzienia razem z cynamonem. Moje ulubione korzenne przyprawy! Cynamonowe bułeczki wyrastają szybko i jak to bywa z drożdżowym rosną jak chcą. Za nim włożyłam je do piekarnika wszystkie były w miarę równe(...)miękkiego masła Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przygotuj mikser z hakiem. Wlej rozczyn do misy miksera, wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj do całkowitego wchłonięcia. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Przygotuj nadzienie. Do małej miseczki wsyp cukier, cynamon, kardamon

codojedzenia
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 122

taki sam jak inni". Moja dzisiejsza propozycja to szybka i (nie)banalna przekąska ze szparagami. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, zabrana np. na piknik. Boczek możecie zamienić na szynkę a żółty ser np. na mozzarellę - też wyjdzie pysznie :) Ilość porcji zależna będzie od ilości użytego przez Was ciasta francuskiego oraz od wielkości preferowanych porcji. Mi wyszło

My simple kitchen
KRUCHA TRTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 106

względu na to z czym są.  Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie.  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia

Gotowanie Patki
Sernik bez pieczenia z owocami - sernik gotowany 146

będzie już gorący dodać dobrze rozmieszany budyń z resztą składników, całość zagotować i szybko wylać na herbatniki przekładając kolejnymi warstwami.  Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Jeżyny lub inne owoce zblendować, dodać zimną żelatynę i jeszcze raz zblendować, owoce wylać na górę ciasta które należy trzymać w lodówce do czasu aż owoce zwiążą się w galaretkę

Pychotkaaa