wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji
Kulinarny karnet Christopheralodówce odkładane kilka razy gotowe ciasto francuskie. I zrodził mi się pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki.- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,- 250 g serka mascarpone- kilka łyżek nutelli do smaku- maliny do dekoracjiCiasto
Malinowe Pocałunkitych ciastek. W składzie mało skomplikowane, w wykonaniu jeszcze mniej. Nie powstrzymał mnie nawet potworny ból kręgosłupa, który mnie dopadł, więc musiały być szybkie w wykonaniu. Polecam zrobienie podwójnej porcji ciasta, bo ciastka znikają w zastraszającym tempie. Są pyszne, kruche i delikatne. Przepis wygrzebałam oczywiście u Doroty z Moich Wypieków. Na koniec chciałabym podziękować firmie Eterno za kolejne
Blondynka Gotujenastępnie dodać kawałki zimnego masła. Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć. (Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!) Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować(...)rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (posiadam piekarnik gazowy), a następnie ostudzić na kratce. (Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.) Inspiracja z bloga: Moje Wypieki
Di gotujeCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej(...)ilości mleka. Ja wiem, że to pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :)Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało
Smaczna Pyzaprędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc z dżemem wycieknie on nam bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku
Walijskie PichceniePyszne, szybkie do zrobienia i tanie ciasteczka kokosowe. Male co nieco na osłodę. SKŁADNIKI: 200 G WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 50 G MASŁA 1/2 SZKLANKI CUKRU 2 BIAŁKA
Pani M - kuchnia smakowitaDziś zapraszam Was na pyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy przepis na amarantusowe kokosanki . Takie zdrowe ciasteczka sprawdzą się idealnie do popołudniowej herbaty, do wzięcia ze
Słodkie okruszkijedne z najlepszych ciastek owsianych jakie jadłam, są wręcz przepyszne. Szybkie w przygotowaniu , można dosypywać do nich przeróżne dodatki i za każdym razem wyjdą inne w smaku. Zdrowe i idealne jako przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki: * 2 szklanki płatków owsianych * 2/3 szklanki słonecznika * 1/2 szklanki rodzynków * 1/2 szklanki mąki * 1/3 szklanki cukru * 130 g masła(...)pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka, lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec 15 minut. Z podanych składników wyszło mi 27 ciastek
Zrób to smaczniełatwe i super szybkie ciasteczka nie tylko dla dzieci. Delikatne i idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Dzięki dodatkowi sporej ilości masła orzechowego, mają fantastyczny, wyraźnie orzechowy posmak. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu masła i jajka z lodówki oraz o długim i bardzo dokładnym ubiciu masła z cukrem. Pilnujcie też czasu pieczenia i wyjmijcie ciastka, gdy tylko lekko przyrumienią
cool and mintyTUTAJ . Bardzo smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu :). Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!Składniki:250 g twarogu250 g prawdziwego masła250 g mąkikilka łyżek(...)kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka
Walijskie PichcenieCiasteczka nazwałam super szybkimi ciasteczkami, ponieważ są gotowe w 10 minut i niewiele więcej potrzebują, żeby się upiec. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem kruchych, budyniowych ciasteczek
Słodki sentymenttymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak, już po 30 minutach bo pominęłam nawet chłodzenie ciasta - i tak wyszły kruchusieńkie i przepyszne.Jadłam je już kiedyś, upieczone przez Grażynę, i przepis mam właśnie z Jej bloga :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBanalnie proste w wykonaniu, szybkie a co najważniejsze smaczne. Idealne do moczenia w kawie czy herbacie. Świetna zabawa dla całej rodziny. Takie ciasteczka można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Można też wzbogacić je np o kokos, albo z wierzchu posypując przed pieczeniem drobny cukier do wypieków. Zwykłe bo dziecinnie proste, natomiast niezwykłe bo z moim imieniem(...)haha ;) Składniki na około 45 ciastek: * 400 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 200 g masła- zimnego * 1 jajko * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąkę). Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć
Zrób to smacznieekspresowe ciasteczka - szybko, pysznie I efektownie. Gdy dzwoni telefon I okazuje się że goście w drodze, warto mieć gotowe ciasto francuskie. Ciasteczka gotowe w 20 min. Polecam .Zaczynamy: Składniki:2 płaty ciasta francuskiego gotowego1 puszka brzoskwiń2 puszki gruszek2 łyżki masłacukier puder200 ml smietany do ubicia Wykonanie:Z płatów wykrawamy kółka. Układamy na blaszce. Rozpuszczamy masło. Wszystkie ciastka smarujemy masłaem
Smaki Edyty