Urozmaicone placki z cukinii... z dodatkiem siekanego kurczaka. Nie są to jednak tradycyjne placki z cukinii. Cukinia starta na tarce o dużych oczkach oraz kawałki fileta
Kuchnia MagdaLenyNie masz czasu na przygotowanie słodkości Sylwestrowych, a chciałabyś jednak czymś zaskoczyć swoich znajomych, rodzinę? Jeśli tylko masz dostęp do ciasta francuskiego, pamiętaj że można z
Kuchnia w czekoladziechrupki! Takie zagranie ze strony producenta sprawia, że zapominamy o cukrze, glutenie itd. a w głowie mamy BIAŁKO = SPORT xD Podoba nam się to, że wszystko jest chrupiące, słodycz ciastek i czekolady jest wyważona owsem no i te chrupki, które wzbogacają nam posiłek. Bomba smaku kochani! :) Podsumowanie: Zatem nie zdziwimy Was gdy podsumujemy je mega pozytywnie. Pierwsza wersja(...)dzień, do której dodamy jogurt, mleko czy napój albo świeże owoce i jest zacnie. Drugi mix idealnie wpasowuje nam się na śniadanie przed treningiem gdzie dostarczymy sobie nieco szybkiej energii i budulca naszym mięśniom. Jednak to tylko najprostsze zastosowanie a inne ciekawsze pomysły zaoferujemy Wam niebawem. Gryczane ciasto czekoladowe z tego przepisu, śmietanka kokosowa, mieszanka musli, kiwi. Kakaowy budyń
Candy PandasNa Wigilię klasową zrobiłam pierniki przełożone czekośliwką i marcepanem. Robiąc pierniki, korzystamy z mamą z dwóch przepisów. Naszym ulubionym piernikiem jest piernik staropolski. Ten
Lili w kuchniNie będzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego... Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota
Smaki Przyprawy i Kolorycukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości(...)wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika
Rozpustne gotowanieNie będzie to przepis na rogaliki, bo przygotowałam je z gotowych produktów. Nie wyobrażam sobie zrobienia ciasta francuskiego...Nie mniej jednak czasami nachodzi mnie taka ochota
Kulinarna rozmowadziurek SPOSÓB WYKONANIA :ciasto- mąkę, cukier puder, szczyptę soli mieszamy ze sobą dodajemy do tego żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut. - jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka - środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek(...)jabłko podczas pieczenia będzie parowało- nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut- czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i grubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika )- ja co jakiś czas zaglądam i pod koniec lekko uniosę ciastko gdy jabłko jest już miękkie a ciasto lekko rumiane wyciągam je.Przepis jest
Basia w kuchniczerstwieją, ale to im nie przeszkadza. OPONKI są rewelacyjne. Nie jest to przejaw próżności z naszej strony, a obiektywna ocena sytuacji nie tylko na podstawie własnych odczuć. Znikają bardzo szybko. Są delikatne i mięsiste. Oczywiście wersja tradycyjna leciutko różni się od tej bezglutenowej, szczególnie na drugi dzień. Oponki gluten free łatwiej wysychają i stają się po czasie lekko twarde(...)producenci nie uśmiechali się, żebyśmy to napisały :) ). Same od siebie polecamy: - SER W WIADERKU PIĄTNICA (czerwony) - MĄKA Z ROZTOCZA 450 TORTOWA (Na wersję tradycyjną) - MĄKA SCHAR NA CIASTKA I NA CHLEB (pół na pół, dla wersji bg). Przy okazji! Odnalazłyśmy świetny sklep internetowy z produktami spożywczymi i dostawą do domu. Jest wart uwagi, ponieważ w ofercie ma asortyment
Wypisz Wymalujzrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem dwa rodzaje – klasyczne białe i lekko egzotyczne zielone, z mocnym posmakiem herbaty matcha. Do uzupełnienia – bita śmietana, owoce. Możliwość szybkiego naszykowania pojedynczych porcji i świeżość za każdym razem – bezcenne! Wszystko, co powinniście wiedzieć o zrobieniu dobrej bezy już zebrałam i opisałam bardzo szczegółowo w tym poście . Wróćcie do niego, jeśli(...)następnie zdejmujemy z papieru, napełniamy schłodzoną bitą śmietaną z wanilią i cukrem pudrem (dodatek glukozy ją utrwala, nie pozwala się rozwarstwić) i świeżymi sezonowymi owocami. Do momentu podania ciastka trzymamy w lodówce. Nienapełnione bezowe gniazdka spokojnie wytrzymają nawet 2 miesiące w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza, wilgoci i światła. GNIAZDKA BEZOWE – 28 sztuk o średnicy 6,5cm 6 białek
Karo in the KitchenRobiłam to ciasto już z wiśniami , nadeszła pora na wypróbowanie innych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniautrzeć z łyżką cukru. (Powinny zrobić się płynne.) Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości(...)każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia. Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam
Di gotujeżywopłotu zaczynającego się za progiem norki. A na końcu takiego żywopłotu (a więc w połowie drogi do domu) dopadał człowieka głód! Ukochane pieczarki zamknięte w poręcznej formie pajów - słonych ciastek z kruchego ciasta - były wtedy jak znalazł! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka skrobi 2 żółtka duża szczypta soli Nadzienie(...)łyżeczka suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego cząbru sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Mąkę, skrobię. sól, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka wymieszać dokładnie widelcem. Następnie ugnieść szybko dłońmi (w razie konieczności dodać łyżkę wody) i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Cebulę drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie. Pieczarki zetrzeć
zadanie-gotowanieciastka na pewno zachwycą wielbicieli miodowych smaków ;) Kruche, oblane miodem, obficie posypane ziarnami. Kto by je pochrupał wieczorek w towarzystwie herbatki..?? Polecam :D Składniki: Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: kilka łyżek płynnego miodu słonecznik, siemie lniane(...)sezam Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować miodem i obficie posypać ziarnami. Piec
Nastoletnie WypiekanieSernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada. Nie leży co prawda, szybko się topi. Ale jednak pada. Bezczelnie zupełnie, bo przecież w pierwszy dzień wiosny powinno być słonecznie. Sernik na zimno nie pasował dziś zupełnie, więc będzie cięższy. Z chałwą zamiast owoców(...)polewą czekoladową. Idealny na chłodny dzień. K1 twierdzi, że w ogóle najlepszy ze wszystkich. ;) Ciekawa jestem, czy Wam zasmakuje. Składniki: Spód: (sernik można piec również bez spodu) 160 g ciastek oreo/neo bez nadzienia 60 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić na proszek, połączyć z miękkim masłem. Masę ciasteczkową równomiernie
Pełny talerzpodsypywania. PRZYGOTOWANIE: Składniki prócz masła powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wybić jajko, posiekać składniki nożem, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wyrobić. Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto(...)placek , następnie wałek i ciasto z wzorem obsypać mąką, dociskając wałek przejechać ciasto wałkiem z wzorem. Wykrawać foremką ciasteczka w kształcie serca. Piec w 200 stop, do zrumienienia ciastek. Przechowywać można ciasteczka w drewnianym lub ceramicznym pudełku Smacznego ? (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusi