rodzinki pyszne ciasteczka, niezwykle kruche, z warstwą kremu orzechowo- kakaowego. Idealne z kubkiem ciepłego mleka, lub do moczenia w kawce czy herbacie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczyła chwila i moje ciasteczka już gotowe, wędrowały do piekarnika. Dzień dziś niestety chłodny i ponury, więc zaprosiłam córkę do wspólnej zabawy przy wykrawaniu u lepieniu ciastek. A może
Zrób to smacznieproblemu A same ciasteczka wyszły pyszne. Odrobinę je zbyt mocno przypiekłam, ale chyba im to za bardzo nie zaszkodziło. Są bardzo proste w przygotowaniu i dość szybko się je piecze. Składniki na 12 ciasteczek + 2 piętki: – 150 g mąki pszennej – 1 duże jajko – 70 g cukru – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 garści dowolnych
RelaxtimeWalii bardzo popularne, i dostępne w każdym markecie spożywczym :) Niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu. Innowacją jest to, że ciasteczka smaży się ... na patelni. I tutaj trochę się obawiałam, że ciastka nie wyjdą tłuste lub opite olejem, bo tego nie znoszę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Ciasteczka są rewelacyjne! Kruchutkie, kompletnie nie czuje się(...)grubości 0.5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem (ja robię to przy użyciu pędzelka). Ciasteczka smażymy na średnim ogniu, z każdej strony do zezłocenia się (ok. 3 minuty). Uważajmy, żeby ogień nie był zbyt duży, bo dość szybko się rumienią. Zjadamy ... najlepiej ciepłe :)) Smacznego
Walijskie Pichcenieciasteczka, do przygotowania których użyłam wałka grawerowanego z napisem Nastoletnie Wypiekanie (wygrałam go w konkursie). Wałki można nabyć tutaj , oczywiście z dowolnym napisem lub wzorkiem. W ciasteczkach nie ma większej filozofii... coś szybkiego, drobnego i słodkiego do kawy, po prostu ;). Składniki: 140 g zimnego masła 1 żółtko 180 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru(...)soli Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę ciasta, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce (lub dłużej). Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je zwykłym wałkiem, a na końcu przejechać wałkiem grawerowanym (u mnie z napisem Nastoletnie Wypiekanie). Ja musiałam wałek obficie podsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło. Ciasteczka możecie również przygotować wyłącznie
Nastoletnie WypiekanieKruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki
Mała CukierenkaKruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki
Mała CukierenkaPyszne, kruche ciasteczka z masłem orzechowym. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki cukru 110 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 30 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, aby powstała jednolita masa. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,8 cm i wycinać ciasteczka
Oryginalny smakCiasteczka w przysłowiowe 5 minut. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Podzielne i zaskakująco smaczne. Przepis na nie długo zalegał w domowym zeszycie. Aż w końcu nadszedł czas by je zrobić i przekonać się czy są naprawdę tak smaczne za jakie uchodzą. Nie zawiodłam się. Mają w sobie to coś, co nie pozwala poprzestać na jednym. Frajda przy wycinaniu ciasteczek
Made By Mom And SonAromatyczne, urocze kruche ciasteczka, które wyglądem przypominające te kupowane w cukierni :) Może wyglądają na skomplikowane, ale są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów
Chocolate Muffin Blogpyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi . Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności. BEZGLUTENOWE
peggiwkuchniProsty przepis na pyszne ciasteczka z mąki orkiszowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki
babka w formieWedług mnie najlepszy murzynek jaki jadłam. Szybki w wykonaniu jak to murzynek i mocno czekoladowy po prostu bomba. Myślę, że można go zrobić również w formie muffin. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki . Składniki: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 50 gorzkiej czekolady 50 mlecznej czekolady 300 g konfitury wiśniowej (ja dałam swojej roboty(...)roztopić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, i mieszać aż do rozpuszczenia. Wylać na przestygnięte ciasto i udekorować. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser Tagged: czekolada gorzka , czekolada mleczna , jajka , konfitury wiśniowe , masło , mocno czekoladowe , murzynek , mąka , proszek do pieczenia , szybkie ciasto
Mam apetyt na ...idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody(...)pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na te ciasteczka wzięłam z numeru 11/2011 gazetki „Ciasta za grosik”..i mają one jedną wadę, szybko znikają, są tak kruche i aromatyczne, że na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-) Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy ciasteczek. Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka ¼ szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy(...)Sposób wykonania: Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę aby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić
Na słodko lub wytrawniepostanowiłam upiec ciasteczka z syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli(...)sól i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a następnie foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. do momentu aż się zarumienią
Na słodko lub wytrawnie