pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki:100 g masła100 g cukru pudru2,5 łyżki(...)maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka.Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka są zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niestety równie szybko znikają z talerza :) Dziś proponuję zdrową wersję na płatkach owsianych, z rodzynkami i bananem. Ciastka te zamiast cukru zawierają miód. Wspaniale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub dodatek do filiżanki herbaty... Składniki: szklanka mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Gellwe(...)lniane i rodzynki. Na koniec dodać obranego ze skórki i rozgniecionego banana. Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując małe, okrągłe ciasteczka. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Źródło: Słodkie zapomnienie
Z miłości do słodkościjeżynsok z 1/2 cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem(...)ciasto, bo wyszło mi za dużo krążków w stosunku do owoców. Można więc zwiększyć ilość jeżyn i jabłek, rozwałkować ciasto grubiej, lub, tak jak ja, upiec pozostałe ciasteczka na blasze. Znikają równie szybko, co cobbler
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka bakaliowe to pyszne, bardzo aromatyczne i słodkie krążki najeżone kawałkami suszonych owoców. Przygotowuje się je szybko, a czynnością zajmującą najwięcej czasu jest siekanie bakalii. Ciasteczka po upieczeniu są lekko miękkie, a jeśli będziemy przechowywać je w szczelnym pojemniku, dodatkowo zmiękną. Z podanego przepisu można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka bakaliowe Składniki: 150g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 70g masła(...)wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować gruby rulon o średnicy kilku centymetrów, oba rulony zafoliować (ja owinęłam je w folię aluminiową), schłodzić w zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek - schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem
Smakołyki Berenikiproblem upiekę następne! Przepis na ciastka jak zwykle prosty i szybki. Tak lubię! Tego typu ciastka mogę piec codziennie. Są mało pracochłonne. Owsiane ciastka to najpopularniejsze ciasteczka w moim domu. Przyrządza je się szybko, a składniki są zawsze pod ręką. Piekę ciastka w prostokątnej formie, a potem kroję na kawałki. Nie za grube, większe, mniejsze lub takie na jeden
codojedzeniażurawiny 3/4 szklanki cukru 125 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli oleju migdałowego Przygotowanie: Sposób przygotowania tych ciasteczek jest bajecznie prosty i niesamowicie szybki. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i całość zagniatamy do połączenia się składników Następnie formujemy niewielkie kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i w ten sposób przygotowane ciasteczka układamy
Taste Therapyciasteczka znikają błyskawicznie. W zasadzie tylko połowa z nich doczeka się zazwyczaj końcowej dekoracji. Część znika jeszcze przed przełożeniem, a część tuż po przełożeniu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są dość kruche, dlatego trzeba się z nimi obchodzić dość delikatnie". Czytaj więcej
Wiem co jemKlasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia
Słodka Stronasię czego obawiać- tymianek świetnie komponuje się z cytryną i co więcej- zapewnia naprawdę baaardzo ciekawe doznania smakowe, nawet w słodkich wypiekach 😋 Nie licząc czasu na chłodzenie, ciasteczka te piecze się bardzo szybko- 10 minut i gotowe- znikają równie szybko, a szczególnie kiedy 'niezuważanie' sięgają po nie małe rączki (te duże- męża- też trzeba było pilnować, hihiii)! 😉 Około(...)papierem do pieczenia, poukładać kuleczki w 2cm odstępach i piec przez 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! :) * można zrezygnować z tego składnika, jednak obtaczając kuleczki w cukrze pudrze ciasteczka po upieczeniu zyskują na chrupkości- na wierzchu tworzy się fantastycznie chrupiąca otoczka
Kraina Miodem Płynącawiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)ugotowanej kaszy dodać ksylitol, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut
W garach u Gosizwiązku z rozpoczętą dla mnie majówką, mam dla Was szybki, prosty przepis na zbożowo-owsiane ciasteczka. Szczerze godne polecenia dla lubiących zdrowe przekąski, dobre do pracy, autobusu czy szkoły. Mam nadzieję, że wypróbujecie, bo naprawdę warto dla nich zgrzeszyć. Nie chcę nazywać ich dietetycznymi, ale w sumie, jak dla mnie takie właśnie są. Mają cukier, ale przeważa mimo wszystko
Słodkie Przyjemnościciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wycinać krążki, zawijać w nie jabłka i piec. I ciastka gotowe. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają z talerza Post Kruche ciasteczka z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu pyszne piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe. Bazą do ciasteczek jest pyszne masło orzechowe piernikowe i mąka ryżowa. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że przy moich pomagały mi dzieci lepiąc kuleczki i spłaszczając je w rączkach Potem już wystarczy poczekać 15 minut i gdy przestygną można jeść ze smakiem. Spróbujcie. Składniki: (ma małą porcję(...)proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lekko spłaszczając ręką. Dodatkowo każde ciasto można ozdobić tworząc wzorek widelcem. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom
Słodkie okruszkiSmaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej -1 łyżka skrobi ziemniaczanej (skrobia dodaje im dodatkowo kruchości) -łyżeczka cukru -1 jajko -0,5 szklanki mleka -łyżeczka octu (dzięki(...)gęstnieć, po czym zanim je zanurzymy w oleju spadać z foremki), po czym szybko zanurzamy w cieście, ale w takie sposób by ciasto nie zakrywało górnej krawędzi foremki. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie będziemy mieli problem ze ściąganiem z formy upieczonego ciasteczka ( jak np. ja za pierwszym razem). Po chwili na pewno dojdziecie do wprawy
Arbuziaki