mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta(...)żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Słodkie okruszkiJogurt z ciasteczkami digestive z dodatkiem musu z mango to mój ostatni s zybki, smaczny, zdrowy deser, mała przekąska, lub moja propozycja na śniadanie/kolację
Ana Mari's worldwielbicieli masła orzechowego i prostych domowych wypieków. Smak ciasteczek dodatkowo wzbogacają kawałki jabłek. Idealne do herbaty lub od tak do przegryzienia przy komputerze czy ulubionej książce. Ciasteczka orzechowe przygotowuje się naprawdę prosto i szybko. Chwila miksowania, lepienia, pieczenia i… można się delektować smakiem domowych ciasteczek. I te urocze pęknięcia… Uwielbiam takie ciasteczka. Spróbujcie. Moi drodzy, jeśli skorzystaliście
Słodkie okruszkiKokosanki z wyczuwalnym rumowym akcentem to moja propozycja na szybkie i łatwe w przygotowaniu domowe ciasteczka. Składniki: 4 białka 200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu 250g wiórków kokosowych 30-35 sztuk okrągłego opłatka Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać sok z cytryny, rum, wiórki
Szalona Kuchnia EwelinyRobią się w oka mgnieniu, tak samo szybko znikają. Tylko ile trzeba cierpliwości, żeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby
Karo in the KitchenRobi się je bardzo szybko, w domu pięknie pachnie wodą różaną i migdałami, a ciasteczka znikają zanim jeszcze dobrze wystygną;) Składniki 200 g mielonych migdałów (ja sama mielę w malakserze zblanszowane migdały) 1 opakowanie zblanszowanych migdałów 2 białka 200 g cukru pudru można dodać trochę kardamonu, ale ja uwielbiam smak i aromat migdałów, kardamon je nieco zagłusza woda różana Przygotowanie
Kulinarne InspiracjeJedne z moich ulubionych ciasteczek. Robi się je bardzo szybko, gorzej jest odczekać ten czas kiedy stygną. Zazwyczaj jest tak, że tylko chodzę i sprawdzam, czy już są twarde, odrywając i kosztując po jednym :) No i zawsze jakaś część ciasteczek znika nim dobrze wystygną, a ta część zależy od tego ilu jest tych testerów :) Ciasteczka posiadają dość dużo magnezu, wiec
Smakowy RajSzybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach.Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka(...)masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). Po ostudzeniu udekorować
Ze smakiem i z pasjąBanalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty. Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam(...)lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość 2-3 cm i wykrawać dowolne formy jakie nam się zamarzą ;) Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na część ciasteczek wykorzystałam pozostałe białko z jajek i posmarowałam nim wierzch ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach około 10-12 min. Jeżeli macie więcej czasu to polecam wykorzystać lukier i fantazyjnie ozdobić nasze
Kolejny blog o gotowaniumoimi dziećmi i… coś słodkiego Dziś wykorzystałam oba sposoby, jednak mogę podzielić się przepisem tylko na jeden z nich Zapraszam Was na kolejne proste ciasteczka, tym razem z rodzynkami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne do ulubionej kawy lub herbaty lub po prostu od tak w ramach słodkiej „zachciewajki”. Takie proste ciasteczka z rodzynkami są dobre(...)/margarynę. Następnie dodajemy żółtko i rodzynki. Wszystko szybko zaczynamy zagniatać ręką, w trakcie dodając jogurt (masa zacznie się ładnie zlepiać). Z masy formujemy coś na kształt małej kulki (masa będzie lekko lepka). Masę przekładamy do lodówki do schodzenia – najlepiej na pół godziny. Ja często pomijam ten etap przez to ciasteczka bardziej lepią się mi podczas formowania. Odrywamy kawałki
Słodkie okruszkibatonikach granola z masłem orzechowym (KLIK), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się zjedzenie masy przed uformowaniem ciasteczek- uważajcie, bo to naprawdę nie lada wyzwanie, żeby się powstrzymać.Takie ciasteczka to wprost idealna przekąska. Źródło zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych i błonnika- stopniowo
peanutbuttermonsterDietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii. Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:) Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki
Mania Gotowaniapierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc w przepisie
Anioszek w kuchniznam osoby, której nie smakowałyby te ciasteczka. Świetnie smakują i są szybkie w przygotowaniu. Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy
Pyszności Słodkości