Ciasteczka amaretti to pyszny deser. Ciasteczka amaretti piecze się szybko, a do ich wypieku potrzeba jedynie zmielonych migdałów, cukru, białka i odrobinę likieru amaretto. Stąd też nazwa ciasteczek, amaretti. Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy
codojedzeniatrzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam(...)pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy do piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną
Codzienna kuchnia niecodziennaramach Ciasto na niedzielę tym razem Ciasteczka . Ciasteczka które upiekłam są z pure dniowym i moimi ulubionymi przyprawami jakimi są kardamon i cynamon. Ciasteczka robi się dość szybko i bardzo prosto. Pachną przyprawami i pomarańczą, są znakomite do kawy czy herbaty, zachęcam do wypróbowania przepisu. Dyniowe ciasteczka z kardamonem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietygodniu kiedy nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie proponuję Wam szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo, możecie posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną lub gałką lodów ;) 4 łodygi rabarbaru op. ciasta francuskiego (275g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią cukier puder do posypania Ciasto pokroić na kwadraty o boku
Smakołyki AsiOrzechowe Ciasteczka z orzechów pecan są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego. Idealne na zimowy wieczór z kawą. Lubicie orzechowe ciastka? Jak dla
rabarbarowokęs. Dziś zapraszam Was na przepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły wspaniałe. Dokładnie takie jakie lubię na tzw. jeden kęs. Orzechowe kuleczki deserowe, to idealna mała słodkość do popołudniowej kawy lub herbaty. U mnie znikły bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 12 sztuk) 100 g margaryny / masła 2 czubate łyżki masła orzechowego
Słodkie okruszkiUwielbiam serniki. Dlatego tak często je robię. Dziś polecam Wam przepis na mini serniczki z mascarpone na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, a
Słodkie okruszkiChyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:) Świetne połączenie, szkoda tylko, że ma dużo kalorii. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: -125g masła -75g ksylitolu -100g masy marcepanowej -3 krople
Smaczne Zdroweulubiony budyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat
Słodkie okruszkitrzeba sobie tak wszystko zaplanować, żeby później nie żałować, że mogliśmy więcej, ale się nie dało, bo czasu było za mało. Kiedy się za te ciasteczka zabrałam to tak właśnie pomyślałam, szybko, taśmowo je polukruję i w święta rodzinę obdaruję. A jeśli dzieci Wam pomagają, to niech frajdę z robienia baniek z perełek mają. Wspólne ciastek(...)przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką i ułożyć między folię spożywczą. Należy wałkować przez folię, ciasto będzie cienki i gładkie. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 2 min., szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje ok. 80 - 100 g cukru na jedno białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder i dla uzyskania
Moniki Smakołykiwyrabiania ciasta. Do dekoracji: - do dekoracji rogów i kopytek możecie użyć produktów Delecty, np. posypka arachidowa prażona, karmel lub maczek o smaku mango - rozmącone białko do posmarowania ciasteczek 1. Składniki sprawnie szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy ciasteczka, smarujemy jedną stronę
Apetyczna babeczkaWitam was po krótkiej przerwie; ) Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie i przepyszne kokosowe ciasteczka, nadziane kremem brzoskwiniowym. Ich bazą jest mąka kokosowa którą dostałam do wypróbowania od firmy OlVita . Z mąką kokosową miałam styczność po raz pierwszy. Jednak od razu przypadła mi do gustu. Nie tylko pięknie pachnie ale także wybornie smakuje (nawet na surowo
Krakowskie smaki AniZapraszam Was na pyszne kruche ciasteczka, które zawsze są tak samo pyszne i szybko znikają ze stołu. Dodatkowo te ciasteczka udekorowałam napisami za pomocą wałka od STODOLA . Ciasteczka zdobiłam w taki sposób po raz pierwszy, była to dla mnie zupełna nowość. Na początku było troszkę obaw czy wyjdzie?czy się uda? Ale jak widać pierwsze koty za płoty. Co prawda
Z Majeczką w kuchniwiosny mamy jesień, jest chłodno, deszczowo, wietrznie plus nie wyspanie po nocnym karmieniu sprawia, że taka chwila dla siebie herbatka z ciasteczkami to ogromna przyjemność. A te ciasteczka z muesli są szybkie, pyszne i zdrowe :) Przepis mój tzn. użyłam takich składników jakie miałam w szafce połączyłam wsadziłam do piekarnika i czekałam na wynik, po kilku ciasteczkach stwierdziłam
NA MOIM TALERZUpieczenia. Spróbujcie! Makaroniki to nie tylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek i cukru, czyli masy bezowej. Kokosanki to masa bezowa i kokosowe wiórki. Zrobicie je szybko i prosto – pod warunkiem świadomości składników, których używamy. Rozgrzewamy piekarnik do 165-170⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Blachę(...)lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej eleganckiego charakteru. SKŁADNIKI 250g wiórek kokosowych
Karo in the Kitchen