Łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Powinno być zwarte i jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na części i rozwałkować dosyć cienko. Wycinać foremkami ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec
Na słodko lub wytrawnieOczywiście środek naszego ciasteczka może być dowolny ( jednak najlepsze będzie tutaj ciasto babkowe, biszkoptowe itp). Ciasteczka które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego kakao. Idealne nie tylko na urodziny najmłodszych ale także jako fajna i szybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb. Polecam;) Składniki: 3 jajka(...)przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści a masa będzie jednolita. Następnie umaczaj w polewie patyczek i wsadź go w środek ciasteczka, odstaw na chwilę aby przyległ do ciasta. Gdy ciasto "sklei się" z patyczkiem obtocz całe ciasteczko w polewie, zostaw do zastygnięcia polewy. Do obtoczenia ciasteczek będzie się nadawała także
Krakowskie smaki Aniprzepisu są według mnie najlepsze? Bo są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Czasem ciężko zachować je do Świąt, jeśli są kiepsko schowane przed domownikami J Ale to nie o to chodzi ;) Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek
Calzonella.comwyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie(...)pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj zapraszam na niesamowicie kruche, czekoladowe ciasteczka z subtelną kokosową nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru(...)misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
Rozpustne gotowanieMiało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam tutaj . Od razu przypadło mi
kuchnia doskiNa stronie zajadam.pl wypatrzyłam fantastyczny chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od
kuchnia doskimianowicie "CIASTA, CIASTKA, CIASTECZKA". Wybrałam drugi z kolei przepis na ciasteczka wzbogacając go nieco o orzeszki, których mam wciąż całą masę. Ciasteczka udały się wyśmienicie, więc spieszę z recepturą. Ciasteczka orzechowe ze skwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa(...)dodaj schłodzone skwarki. Dodaj pozostałe składniki ciasta, i wyrób szybko kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny po czym podsypując delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Po ostudzeniu udekoruj ciasteczka. Stop czekoladę z dodatkiem mleka, dodaj zimne masło i mieszaj
Gotuj Sam!się patrzy! A ja tylko ściskałam kierownicę i modliłam się, żeby czegoś po drodze ze sobą nie zabrać. Na szczęście skończyło się na lekkim wypadnięciu z drogi, które szybko udało się skorygować; na miejsce dojechałam zaledwie dziesięć minut spóźniona. I od razu zostałam pobita przez koleżankę, która wylądowała w rowie. O. Oczywiście, pierwszy śnieg musiał spaść w ilościach hurtowych(...)jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 3-4 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować ciasteczka. Posypać posiekanymi migdałami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka owsiane z płatków owsianych, bez dodatku mąki i jajek. Osoby na diecie bez mlecznej mogą masło zastąpić masłem klarowanym lub sojowym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Miękkie, słodkie z wyraźnym smakiem banana. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Polecam :) SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych bezglutenowych 80 g masła orzechowego ( bez cukru) 110 g miękkiego masła 1 dojrzały banan
Kuchnia bezglutenowaskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 średniej wielkości jabłka (u mnie szara reneta) 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 300 g mąki 125 ml mleka cukier do smaku dodatkowo do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na 1 ciasto czekoladowe: (pieczemy dwa takie ciasta lub podwajamy porcje a po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 60
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniaktórzy mają dostęp do polskiego dobrego twarogu, upieką równie smaczny jak nie smaczniejszy sernik. Szybko się robi. Możecie użyć mrożonych jeżyn. Małemu M smakowała zwłaszcza jeżynowa galaretka. Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami. Na spód sernika 220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie 50 g płatków owsianych rozdrobnionych.(Użyłam płatków owsianych ekspresowych w saszetkach) 50 g roztopionego
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk