prośbę czytelników bloga wstawiam ponownie przepis na ciasteczka czekoladowe w wersji świątecznej. Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dag czekolady deserowej lub gorzkiej 90 g margaryny 6 łyżkek cukru pudru 2 żółtka 10 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę deserową połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną(...)powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 50 sztuk. Piec
Ciastka - domowe słodkościMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję
kuchnia doskiBabeczki to moje ulubione słodycze, bo nadają się na każdą okazję – można je podać jako szybką przekąskę do kawy, ale także jako piękny i elegancki
CiastkozercyGwiazda drożdżowa z cynamonem to ciasto tylko z pozoru wyglądające na trudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik. Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka L, 1 łyżeczka(...)kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę - szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folie spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, na lekko obmączonym blacie. Wykrajać foremkami do ciasteczek - u nas o średnicy 8 cm - na jeden kawałek ciasta wyłożyć owoce, posypać brązowym cukrem
Plate of JoyProste do zrobienia..a jakie pyszne...polecam...już kiedyś piekłam ciasteczka z dodatkiem piwa, ale te są ciut inne..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj . 340 g mąki pszennej 1 żółtko 100 g smalcu 150 g masła 50 g cukru pudru 1/2 szklanki piwa szczypta soli dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych [ u mnie dżemy domowe(...)cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą Gosia i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek układać po przekątnej po odrobinie powideł.Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Gosia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała Cukierenkamasło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 150 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki herbaty liściastej(...)kostkę zimne masło - rozetrzeć mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez
kolorowotorcikowoMasz ochotę na słodką przekąskę, ale nie chcesz sięgać po sklepowe ciastka ze składem zbliżonym do tablicy Mendelejewa? Żaden problem! Na ratunek przychodzą pieguski w tej
peanutbuttermonstersię ciastka. Jak powiedział mój kolega są niczym wytrawne brownie. Miał rację! Nie za słodkie, miękkie w środku, trochę ciągnące. BOSKIE! Przepis podpatrzony w "Ekonomii gastronomii". Ciasteczka Brownie 2 jajka 120 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, u mnie zbożowa 20 g masła 200 g gorzkiej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy czekoladę do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Teraz szybko dodajemy mąkę, proszek i sól dalej delikatnie mieszając. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę z orzechami. Mieszamy i już. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Ważne by zachować odstępy bo ciasteczka rosną. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Wierzch powinien popękać a środek nadal być mięciutki
Dzieje kuchennej Wiewióryciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. Ciasteczka układać w dość dużej odległości od siebie gdyż jeszcze dużo urosną na wyłożonej papierem
Na słodko lub wytrawniepodgryzania. Musiałam mocno się sprężać ze zrobieniem zdjęć, bo szybko znikały z talerzyka. Faktura ciasta jest taka, że nie wykroicie z niego ciastek, ale doskonale nadadzą się właśnie do formowania w dłoniach, czy wyciskania przez maszynkę do mięsa, wyposażoną w specjalną nasadkę ( to też chyba wynalazek zamierzchłych czasów);). Ciasteczka są typu ciastek najzwyklejszych, bez udziwnionych dodatków, takie jak robiło się(...)króluje jedyna dostępna wtedy chyba margaryna – Palma. Do tego zwykle jajka, śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki
Mieszam w GarnkuKruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce. Uwielbiam takie domowe ciastka. Polecam! Składniki 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g masła(...)wbić jajko, dodać żółtko, cukier puder, śmietanę i pokrojone zimne masło. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemNie wiem czy tylko mi czas leci tak szybko czy po prosty tłusty czwartek jest w tym roku tak wcześnie Niby to dopiero 8 lutego, ale
Relaxtime