mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 20 dag masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody 1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować
Apetyczna babeczkałyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. Przechodzimy do przygotowania nadzienia
SMYKWKUCHNIszczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO: -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki 36% - 2 czekolady mleczne - 2 x śmietan fix Śmietankę wlej do rondelka, tuż
SMYKWKUCHNItakiego, że osoby na diecie, w ciągu dnia będą jeść aż dwa legalne desery?! 😍 Ja sobie wręcz nie wyobrażam mojej diety bez takich dni chodź raz w tygodniu.😁 Domowe szybkie ciasto z kaszy i kakao jest super sycącym posiłkiem, do tego witaminki w postaci owoców, białko w twarogu, a na koniec gorzka czekolada dla łasuchów.😍 I pewnie teraz myślicie
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut(...)mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Ciasto kroimy na kawałki
Food SquareCoś szybkiego i pysznego ? Szarlotka Sypana Składniki: Na ciasto: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki razowej (pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki cukru Nadzienie: około 2,5 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Dodatkowo: 150-200 gr masła Wykonanie: Jabłka myjemy obieramy (można jednak zetrzeć ze skórką), lekko odcisnąć dodać(...)część jabłek, 3 część sypka i na koniec ścieramy na tarce masło ( ciasto pokrywamy równomiernie masłem. Pieczemy ciasto przez 55-60 minut w temp. 180*C Szybkie i proste ciasto i stosunkowo tanie :) Przepis Ewy Wachowicz "Szarlotka bez jajek
W Moim Magicznym Domumasła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty (średnica
Kuchnia MagdaLenykruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki
Agusiowe smakołykimasła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty (średnica
Kuchnia MagdaLenyłyżki zimnej wody (w razie konieczności) Sposób przygotowania: Mąki i proszek do pieczenia, cukier, sól mieszam w misce razem. Dodaję masło i siekam nożem na drobne kawałki. Ugniatam ciasto szybko, aby masło jak najmniej się ociepliło. Powstaje masa przypominająca sypki, wilgotny piasek na plaży. Dodaję żółtko, zagniatam w gładką, jednolitą kulę ciasta. Jeżeli jest zbyt suche - dodaję zimnej wody
W kuchni Karmel-itkijabłka, na koniec trzemy resztę ciasta. Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Pyszne, łatwe, szybkie ciasto do kawki :-) Gorąco polecam SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubrzoskwinia,winogrona,borówki i rodzynki Przygotować kruche ciasto na babeczki. Na stolnicę wysypać mąki. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłozyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Potem schłodzone ciasto rozwałkować na grubośc ok 5 mm. Foremką do kruchych babeczek wykroić z ciasta
Monia miesza i gotujesami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki
SMYKWKUCHNIobłędnie! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE Z MĄKI OWSIANEJ: - 150 g masła - 250 g mąki owsianej - 50 g mąki pszennej - 2 żółtka - łyżeczka proszku do pieczenia - 60 g brązowego cukru Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ponadto; - gruszki - dżem z marakui Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Formę wylepiamy ciastem. Układamy gruszki. Smarujemy dżemem. Na wierzch układamy
SMYKWKUCHNIżółtko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku
Kuchnia co dnia