najbardziej 💛 Ostatnio przeglądając mój stary zeszyt z przepisami odkopałam właśnie kilka fajnych przepisów, które odeszły w niepamięć (a szkoda). Zapraszam więc na wilgotne, aromatyczne i szybkie ciasto o trochę dziwnej nazwie: czarny salceson ❤ Składniki: 1 szklanka zsiadłego mleka 3 całe jaja 1/2 szk. cukru 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżeczki dżemu lub powideł Wszystkie
Walijskie PichceniePodaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić
Kuchnia Pokoleńmąki 20 g kakao 3 łyżki cukru pudru 2 duże żółtka szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Z masła, mąki, kakao, cukru pudru, żółtek i soli zagnieść szybko ciasto, ewentualnie gdyby było zbyt suche dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy
Słodkie inspiracjemikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki i zalać sokiem wciśniętym
zielonacukinkaposiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.Wsypać cukier i proszek, wymieszać.Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły. Zagnieść szybko ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany.Schłodzić w lodówce co najmniej pół godzinyOk 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód
Malinowa KawiarenkaMaliny to królowe owoców. Skarbnica witamin, uroku i smaku! Uwielbiamy!! Tym razem maliny wskoczyły na wierzch sernika na zimno. Pyszne, delikatne i szybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy
Słodki Zakąteku0119\u015bci ciasta wycinamy gwiazdk\u0119, kt\u00f3r\u0105 umieszczamy na g\u00f3rze.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia."]} Drukuj Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka Składniki 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę. przenosimy jeden płat ciasta(...)pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na górze. Całość smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szybki-makowiec-na-ciescie-francuskim-choinka/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Naprawdę kusi, aby go wyjadać z miski, więc moim pomysłem, aby właśnie tak się nie stało jest proste oraz szybkie ciasto. W moim domu znika ono w oka mgnieniu, a sam krem zawsze robi wielkie wrażenie! Polecam. (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Krem: 750 ml mleka (3 szklanki
Di gotujeprzesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru
Różne smaki w kuchniluźne, ale tak ma być. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, przestudzone płatki owsiane, ziarna słonecznika i 3 łyżki zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam łyżką aż wszystko się połączy - ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski - nie jest już tak bardzo luźne jak wcześniej i nie jest bardzo klejące. Odstawiłam pod przykryciem łącznie na 30 minut - po 15 minutach
apetytnapieczenieprzesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru
Słodkości i nie tylkomasła/margaryny250 g mąki70 g cukruodrobina wodyNADZIENIE:300 g śmietany 18 %3 jajka0,5 szkl. cukru1/2 tabliczki czekolady deserowej300-350 g śliwekWykonanie:Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody.Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki.Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru.Czekolad
kolorowotorcikowomąki orkiszowej pełnoziarnistej (jeśli nie masz możesz użyć tylko pszennej) - 160 g mąki pszennej tortowej - 1 duże jajko z lodówki - łyżka cukru pudru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę ( u mnie 28 cm), nakłuwamy widelcem, jak na zdjęciu poniżej. Potrzebujesz
SMYKWKUCHNIOstatnio miałam nieustającą ochotę na zdrowy kogel mogel z ksylitolem, czego efektem była znaczna nadwyżka białek w lodówce Postanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam! Scroll down for recipe in English Czekoladowe ciasto z białek (tortownica o śr. 22 cm) Składniki
karmelowyciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem. Przepis na ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem
Krakowskie smaki Animąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody; szczypta soli. Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 min. lub w zamrażalniku przez połowę
Miksturowniknadzienie: 200 g jogurtu greckiego 50 g gęstej śmietany 24% 3 jajka L pęczek zielonych szparagów starty parmezan sól, pieprz gałka muszkatałowa czosnek niedźwiedzi/tymianek Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli spora szczypta świeżo mielonego pieprzu Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty natłuścić
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny Kasza manna – 1 łyżeczka Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtko jaja. Ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Następnie dokładnie odcisnąć
Kuchnia Bon Appetit