czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie
Codzienna kuchnia niecodziennaroku, nadszedł czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów na moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą(...)kurczakiem w sosie teriyaki Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe udka z kaczki Skrzydełka w coca coli Przepyszne gofry pełnoziarniste Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Artykuł Najpopularniejsze przepisy
karmelowyPiekłam to ciasto już wiele, wiele razy i zawsze się udaje. Jest szybkie w przygotowaniu, łatwe i przede wszystkim pyszne!!! Piekła je zawsze moja mama w sobotnie popołudnie i wieczorem nie było już nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców
Rozpustne gotowanierobią z samymi żółtkami. Myślę, że dla każdego coś dobrego. Ja jednak skorzystałam z najbardziej podstawowego przepisu, czyli tego bez jajek. Bardzo prosty, bardzo szybki i nie potrzebna jest tu żadna filozofia w wyrabianiu ciasta. Po ugotowaniu zaś jest delikatne, miękkie i nie jest gumowe (co ważne). Mus rabarbarowy to nic innego jak ugotowany (a nawet rozgotowany) rabarbar z cukrem
Jedzeniomaniazużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki:200g czereśni (mogą być mrożone),3 jajka, 120g cukru pudru
Z miłości do słodkościsernik z tartym, ciemnym ciastem robiony był dość często, więc postanowiłam wykombinować coś innego. W lodówce miałam masę kajmakową, więc na szybko powstał pyszny sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 200g masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto
My World by Dagmara RekOdkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze zestawienie? Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto: 300 g mąk i pszennej 3 żółtka
Walijskie Pichceniepieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.W międzyczasie należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej
Gospodyni Miejskapieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno
Gospodyni Miejskawyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka(...)fioletowe nadzienie). Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem
Rozpustne gotowaniemąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło i żółtka. Zagniatamy szybko i chłodzimy w lodówce minimum 45 minut. Podstawowy przepis na ciasto kruche(słone): Składniki: 300 g mąki 200 g masła 1 jajko sol Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy
Ciasta z tradycjamimlekiem to coś co przypomina mi moje dzieciństwo, te zakręcone bułeczki-śliszki robię dosyć często, zawsze z podwójnej porcji a i tak szybko znikają…ciekawe czemu ? J Składniki na dwie blaszki 24/24 cm Ciasto drożdżowe: 1 kg tortowej mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową
Wanilia i KardamonCiasteczka, które można ozdabiać, bo kolorowe jednorożce czekają, aby nimi ozdobić ciasteczka. Ostatecznie ciasteczka zniknęły szybciej, niż doczekały się jednorożców. Będzie jeszcze czas… ;) Ciasto półkruche, nie wymaga wcześniejszego chłodzenia, więc ciasteczka robią się równie szybko, jak znikają. Szybkie ciasteczka śmietankowe Kuchnia Słodkości Składniki 375 g mąka orkiszowa 125 g masło 100 g ksylitol lub inne słodziwo 1/2 szklanka śmietana
Kucharzycaścieramy z niej skórkę. Do miski wkładamy mąkę, skórkę otartą z jednej cytryny, cukier waniliowy, cukier, masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość szybko zagniatamy w rękach, aby składniki dokładnie się wymieszały i połączyły. Ciasto będzie miało konsystencję dość sypką. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia ciasta. W zależności od tego, jaką macie blaszkę: spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Smak mojego domuUcierane ciasto ze śliwkami 2016-04-07 19:52:07 Ilość porcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne
Wędrówki po kuchni