szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia przekroju. Ostatnio zrobiłam się ogromną fanką takich delikatnych deserów ale szybkimi krokami zbliża się jesień i pewnie na blogu zaczną się pojawiać „cięższe” desery. Póki co cieszmy się ładną pogodą z kawałkiem pysznego ciasta Tarta jeżynowa z lekkim kremem jogurtowo śmietanowym Ciasto czubata szkl mąki krupczatki 80 g masła 2 żółtka
Pieguskowa KuchniaKiedy zobaczyłam je u Kornika wiedziałam, że szybko zagości w mojej kuchni. Kupiłam bataty, chociaż przez chwilę zastanawiałam się, czy nie przygotować wersji dyniowej, ale na tę poczekam do jesieni. Ciasto genialne w smaku. Najbardziej czuć w nim śliwki. Jest dość delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto
Sto kolorów kuchniWitam Kochani tego wiosennego dnia dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka(...)kubeczek śmietanki 30% czyli 330g -400g serka waniliowego homogenizowanego -2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody DODATKOWO -2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i pomarańczowa) Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć) Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuweekendowe ciasto miało odczynić urok zakalca we wcześniejszym, sobotnim czekoladowym cieście z gruszkami. Pełna wiary we własne możliwości zakasałam rękawy i z pomocą konQbka odprawiłam gruszkowo-bakaliowe czary. Zapachy unoszące się z piekarnika szybko pozwoliły zapomnieć o porażce, a przyniosły na myśl bożonarodzeniowy klimat. Taka październikowa dawka magii. Bo ten październik wydaje się trochę jak z bajki- temperatury w okolicach(...)suchego dźgulca. W trakcie pieczenia inhalujemy się cudownym, korzennym aromatem, który nieodparcie przynosi na myśl grudniowe wieczory. Całkiem niegłupim pomysłem byłoby upieczenie tego ciasta na Boże Narodzenie- może wrócę do tego przepisu? Niniejszym jestem prawie tak szybka jak Lidl i Tesco. Doszły mnie pierwsze wieści o kalendarzach adwentowych i świątecznych ciasteczkach w tych dwóch sklepach. Osobiście jeszcze nie widziałam
les mirabellestarta to magiczne ciasto. Magicznie smakuje, magicznie pachnie a najbardziej magicznie znika. Tarta jest szybka w wykonaniu, tylko potrzebuje chwilę w lodówce aby była dobra do zjedzenia. Zachęcam do wypróbowania. Zamiast mandarynek można dać pomarańcze ale owoce cytrusowe mają tutaj znaczenie, nadają ciastu charakteru. Tarta z kremem imbirowo - mandarynkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegości lub na nieco odmienne śniadanie/kolację. Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię ;) bo nie próbowałam... A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce - idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek tak na ciepło jak i na zimno :) A pierwszy raz spróbowałam naprawdę niedawno... Kupiłam(...)niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. Było i szybko, i pysznie :) od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki
Kolorowy Przepisownikroku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej. Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Smakowity Blog Kulinarnysmaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć
Szefowa kuchniokoło 3/4 długości ciasta *** *** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut *** *** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę(...)jako przystawkę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWarto mieć w pogotowiu ciasto francuskie - nigdy nie wiadomo kiedy najdzie nas ochota na szybką, słodką przekąskę:). Ta jest do zrobienia w kilka chwil, później pozostaje nam tylko czekanie aż rożki się upieką. Nie są przesadnie słodkie, ale zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej
Szefowa kuchnismaku. Moim domownikom ta nowość również przypadła do gustu, bo nim się zdążyłam obejrzeć już nie było po nich śladu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce się Wam gnieść ciasta na tradycyjne pączki czy faworki to wypróbujcie koniecznie. Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypieki Ciasto: 1szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Cynamonowe szczęścieczasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie
Codzienna kuchnia niecodziennaroku, nadszedł czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów na moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą(...)kurczakiem w sosie teriyaki Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe udka z kaczki Skrzydełka w coca coli Przepyszne gofry pełnoziarniste Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Artykuł Najpopularniejsze przepisy
karmelowyPiekłam to ciasto już wiele, wiele razy i zawsze się udaje. Jest szybkie w przygotowaniu, łatwe i przede wszystkim pyszne!!! Piekła je zawsze moja mama w sobotnie popołudnie i wieczorem nie było już nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców
Rozpustne gotowanierobią z samymi żółtkami. Myślę, że dla każdego coś dobrego. Ja jednak skorzystałam z najbardziej podstawowego przepisu, czyli tego bez jajek. Bardzo prosty, bardzo szybki i nie potrzebna jest tu żadna filozofia w wyrabianiu ciasta. Po ugotowaniu zaś jest delikatne, miękkie i nie jest gumowe (co ważne). Mus rabarbarowy to nic innego jak ugotowany (a nawet rozgotowany) rabarbar z cukrem
Jedzeniomania