mojej mamy. W pierwszej wersji miała być z tuńczykiem, ale zapomniałem kupić, więc stanęło na salami. Nieraz warto spróbować nieznanych połączeń. Ta pizza została równie szybko zrobiona jak i zjedzona :) Składniki i wykonanie ciasta i sosu z przepisu na pizzę pomidorowo - jabłkową Do obłożenia : - pikantne salami z zielonym pieprzem, - 2 ugotowane jajka, - ser żółty, - szczypiorek. Wykonanie : Na przygotowane ciasto
Przepisy Mikołajałatwa i przyjemna. Czyli: w sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, składniki mokre. Wlej mokra mieszaknę do suchej i szybko, tylko w miarę dokładnie, wymieszaj. Rozdziel przygotowane ciasto pomiędzy papilotki i piecz około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste w dotyku. Wyjmij i zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housemasz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :) Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki
ChilliJemySzybka i bardzo smaczna przystawka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plasterków szynki 5 dużych plasterków sera żółtego przecier pomidorowy do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki szynki. Na szynce układamy ser żółty. Ciasto zwijamy. Kroimy na cienkie kromeczki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut
Kuchnia u Bietkiczwartek ? U nas w tym roku lany chrust, powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem, bo chrust jest niezwykle chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko, bo wszystko mieszamy mikserem, później tylko powstałe ciasto musimy przełożyć do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju tworzymy esy floresy :-) Po usmażeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Chrust bardzo do gustu przypadł moim dzieciom
kruche babeczkirózgą cukierniczą. Do jajka z cukrem dodajemy mleko, olej, jogurt truskawkowy i mieszamy chwilę do połączenia skladników. Do mokrych składników wsypujemy suche i dokładnie, ale szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wystawiamy babeczki do całkowitego ostygnięcia. Gdy babeczki są chłodne
Smaczna Stronazwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński
AleTorcikpolewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka i inne szybkie wypieki. Spróbujcie. P.s. Jak Wam się podoba kubek, w którym ją przygotowałam? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam emaliowane kubki . Takie jak za dawnych
Słodkie okruszkiskładników, starcie na tarce jabłek i zimnego masła oraz poukładanie ich warstwami w tortownicy i załączenie piekarnika. Przygotowanie tej szarlotki jest naprawdę łatwe i szybkie, a po upieczeniu otrzymacie pięknie pachnące jabłkami i cynamonem ciasto
Krokusowy DomMięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 150ml letniego mleka 50g masła 80g cukru 2 jajka 30g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 70g mąki pszennej 30g cukru 30g masła ekstra Dodatkowo: 400g
Szalona Kuchnia EwelinyTak właśnie - ciasto z bananami i nie jest to popularny chlebek. Banany w kuchni mam zawsze, co zresztą chyba widać przeglądając przepisy na blogu ;) Uwielbiam używać
Healthy food explorerPRZEKĄSKI DLA KAŻDEGO 🔜 PRZEPIS SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 🔜 PRZEPIS WĘDZONY ŁOSOŚ Z PISTACJAMI 🔜 PRZEPIS GRZANKI Z OLIWĄ I PARMEZANEM 🔜 PRZEPIS ZDROWE FRYTKI 🔜 PRZEPIS MINI BABECZKI W CIEŚCIE OWSIANYM 🔜 PRZEPIS Wszystkie przepisy gorąco polecam - smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu! Zdrowe przekąski umilą każdy mecz, bo przecież wielu z Nas lubi sobie coś podgryzać w trakcie oglądania i emocjonowania się sportem. Polacy
MintTastewymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikapowstał trójkąt. Zewnętrzne rogi zlepiamy. Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia uszek, zwłaszcza przy ostatnich kwadracikach, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami
Za drzwiami kuchnimniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła i lepimy pierożki Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Pierogi gotować w osolonej wodze do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Opcjonalnie można ugotowane pierożki przysmażyć na masełku. Smacznego! Post Pierogi z kapustą
Za drzwiami kuchni