Kilkanaście lat wstecz było to jedno z kilku ciast, które robiło się naprawdę często. Nie dość, że w miarę szybkie, to jeszcze smaczne i słodkie ;) Czego chcieć więcej? Od tamtej pory sporo się zmieniło i z ciast tradycyjnych powstają co raz to nowsze "odmiany". Co prawda nie spotkałam na swojej drodze "Fit wuzetki", ale jestem pewna, że gdybym wpisała
Kuchnia w czekoladzieinne zimna a dzięki temu mam ciasto pieczone. Pyszne, wilgotne, zdrowe, mega czekoladowe czyli takie o jakim się marzy do kawy czy herbaty. Szybko się robi i potem zjada bez wyrzeczeń, upieczecie ze mną? Ciasto czekoladowo - orzechowe, jaglane z malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej
Smakołyki BerenikiSmakowite ciasto kinder bueno z pysznym kakaowym biszkoptem będzie zachwycać się podniebienia wszystkim smakoszom słodkości. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu idealne do kawy. Oryginalny i smaczny krem z ciasta można wykorzystać również do innych wypieków. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt
Smakowite DaniaPyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie(...)następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Do ciasta wmieszać śliwki i napełniać masą papilotki do 3/4 ich wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 18 - 20 minut. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek
Kuchcik gotujeTradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki.Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu z owocami kiwi, mango i ananasa
Słodka StronaPrzykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej
Stare GaryRogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.Składniki:gotowe ciasto francuskiesłoiczek marmolady malinowej3 nektarynkiłyżka mąki tortowejcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie rozkładamy na pergaminie na blasze
W kuchni wieczoremBardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu
Kuchnia z widokiem na ogródlodówce miałam jeszcze ciasto francuskie, któremu kończył się termin ważności. Musiałam szybko coś wymyślić i wybór padł na tartę. W lodówce miałam jeszcze serek homogenizowany, dorzuciłam kilka śliwek i pyszny deser do popołudniowej kawy miałam gotowy :) Polecam Wam bo tarta jest bardzo smaczna a do tego przygotujecie ją w kilka chwil. 275g ciasta francuskiego 400g serka homogenizowanego waniliowego 2 jajka
Smakołyki AsiTypowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj . W tamtym roku gdy robiłam je po raz pierwszy
Monia miesza i gotujeciasto ma jedną wielką zaletę- tak samo szybko znika ze stołu, ile trwa jego przygotowanie. Jeden z prostszych wypieków, z którym poradzi sobie nawet początkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki(...)roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie
Fabryka pomysłówtemperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec(...)pokroić w drobną kostkę i bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFolwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na pewno sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Rogaliki są podzielne, można je szybko zjeść i bawić się dalej Smakują zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Składniki: ciasto francuskie sos Folwark kebab – gyros (ostry) szynka pomidor ser żółty ketchup Folwark Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokrój na trójkąty
Via GustoChałwowiec bez pieczenia Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka(...)wykładamy dżem porzeczkowy *** *** Na dżem wykładamy kolejną warstwę kremu *** *** Całość przykrywamy ponownie herbatnikami, na to wykładamy kolejną warstwę kremu, jeszcze jedną warstwę z herbatników i resztę kremu *** *** Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część pokruszonej chałwy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy połamanymi na kawałki sezamkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Blog z Apetytemręcznie. Otrzymujemy jednolite, gładkie, lśniące ciasto, które odchodzi od ścianek miski. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7
Kolizje Smakówtaką prawidłowość, że im bliżej weekendu tym więcej mam pomysłów na różnego rodzaju przekąski. Ta jest jedną z moich ulubionych, gdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i tniemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki