łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 kostka masła 3/4 kieliszka wódki Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i szybko wymieszać. Postawić jeszcze na chwilkę na gazie ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie dodać proszek do pieczenia i miksując dodawać
Agusiowe smakołykiświetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki na śniadanie. Zachęcam do wypróbowania! Warto:) BUŁKI ŚNIADANIOWE CIASTO 650 gram mąki pszennej 35 gram świeżych drożdży 250 gram ciepłej wody 150 gram ciepłego mleka 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru
Pieguskowa KuchniaCiasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki
FitKotBliskiego Wschodu, nie tylko w Egipcie. Choć jak wiecie pewnie z moich wcześniejszych opowiadań słodycze to mocna strona Egiptu ( mocna i nieziemsko słodka! ). Basbousa to ciasto, które jest niesamowicie proste do zrobienia, łatwe i szybkie. Nie sposób go zepsuć! Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, jak gospodyń w domach. Każda ma swój odmienny! Ps. jak większość ciast Basbousa jest
Ostra na SłodkoPyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" Wyszło pysznie, polecam :) Kiełbasa biała parzona Ciasto francuskie Marynata: Olej z czosnkiem Majeranek *ilości składników ustal indywidualnie Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem
Takie tam pichceniemiski i mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min. Patyczek wbity do ciasta musi być
Gotowanie...to proste !tutaj ) zaczynam od szarlotki z gruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki
Cynamonowe szczęścieOdgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca) i obłożyć skórką piwną i grubo obsypać
Weekendy w domu i ogrodziedrożdżowiec gości już u mnie po raz n-ty ... Ale tak szybko zazwyczaj znikał ,ze nie było okazji na zrobienie zdjęć ... Tym razem się udało.A dlaczego leniwiec ???Wykonanie tego ciasta wymaga od nas minimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć w kuchni(...)Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta.Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika .Składniki :4 szklanki mąki 10 dkg drożdży1 szklanka cukru3/4 szklanki ciepłego mleka4 lekko roztrzepane jajka1 szklanka olejuszczypta solioraz do wyboru :20 dkg rodzynek skórka pomarańczowa lub cytrynowaesencja waniliowasuszone owoceowoce świeże.Kruszonka :1/4 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki Wykonanie :Do dużej
Malinowa KawiarenkaPyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam, zwłaszcza do grillowanych mięs.Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Sealskładniki350 ml letniej wody1 łyżka suszonych drożdży 1 łyżka cukru pudru (użyłam mniej)2 łyżki oliwy z oliwek500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soliprzygotowanieW misce wymieszać(...)drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę.Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie. Na posypanej mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę
Stare Garykonfiturą. Dziś na tapecie będą różyczki z ciasta francuskiego. Pozostając w temacie drugiego śniadania mam dziś dla Was kolejny pomysł w dyszkę! Też z ciasta francuskiego , ale tym razem będzie wytrawnie . Tak samo szybki, tak samo prosty i równie smaczny. Takie różyczki to doskonały pomysł na szkolny posiłek , który zakładam się z Tobą, z pewnością spodoba się Twojemu dziecku(...)oprze. Przyznam Ci się że i ja je uwielbiam- są delikatne, smaczne i nie kipią nudą! Czyli po prostu, jak mówi Marcinek są cooool Czego potrzebujecie tym razem? ciasta francuskiego, które dostaniecie w każdym chyba spożywczaku, sera żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo
ArbuziakiUwielbiam szybkie i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego
Niezły MłynekPyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki zjedzona z samego rana dostarczy wam masę energii, która jest bardzo potrzebna w pracy lub szkole, a przygotowanie takiej bułeczki z wieczora nie zajmie dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: Rozczyn(...)mąki 400 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru Ciasto: Przygotowany rozczyn 500 g mąki 70 g masła 1 jajko szczypta soli żółtko Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. W dużej misie łączymy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, i mieszamy szybko za pomocą trzepaczki, aby drożdże lepiej pracowały. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy
Kuchnia ŁukaszaMorele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim! Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance. Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje! Śmiało można je robić ze wszystkimi, sezonowymi owocami. W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia(...)brzoskwinie + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej – mieszamy. Mąkę z proszkiem i ziarna wanilii wsypujemy do masy – mieszamy. Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki. Ciasto wylewamy na blachę. Posypujemy bułką tartą. Układamy brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 45 minut w 180. Smacznego
Ostra na Słodkosłodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody(...)dusimy pod przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy na zwarte, jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy spód foremki
VioletoweKucharzeniedzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa makowa: 20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru aromat(...)Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem
Kuchnia domowa AniPizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku
PysiaGotuje.plPrzepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z
PysiaGotuje.plprzywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko + 1 do posmarowania 1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki(...)posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać, następnie dołączyć posiekane masło, jajko i mleko. Szybko zagnieść w razie czego podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone
pieprzny smaczek6+ 60 min+ Łatwe Tanie Przepis na kruche rogaliki z 3 składników. Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 1 kostka masła lub margaryny (u
PysiaGotuje.plpiekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę czekoladową, którą rozprowadzamy w formie wielkiego ciastka. Grubość powinna być równa. Na całą powierzchnię ciasta rozsypujemy kawałeczki pierników oraz płatki migdałowe, delikatnie dociskamy. Rada: żeby równo i szybko docisnąć pierniki, wystarczy wierzch przykryć papierem do pieczenia i delikatnie „przejechać” wałkiem. Ciasto pieczemy w 180°C ok. 20 min. Po przestygnięciu
Moniki SmakołykiNajsmaczniejsze ciasto na świecie: Dwukolorowy Snikers bez pieczenia. Szybkie, smaczne i na każdą okazje, a to wszystko bez pieczenia! Składniki: 1 Litr mleka 3,2 % 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej orzechowej 200 g ciastek(...)cukier wanilinowy, jajko, budyń - wszystko razem miksujemy mikserem. Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować, wlewamy naszą mieszankę tworząc budyń. Podczas wlewania mieszanki do gotującego mleka należy szybko mieszać aby nie powstały nam grudki. Polecam wszystko miksować mikserem na niższych obrotach przez około 1 minuty aż masa zacznie gęstnieć. Używając miksera mamy gwarancję ,ze nie powstaną nam grudki
W Moim Magicznym DomuCiasto francuskie stanowi idealną bazę do wykonania szybkich, a zarazem eleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika(...)jako przekąska do filmu, meczu czy piwa. Eksperymentowaliśmy z farszami wielokrotnie i tym razem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka
Kuchnia od dwojgaciastem było tak samo. Nie wiem czy to zasługa lawendy czy poziomek (których notabene całkiem sporo w tym roku zamroziłam) ale ciasto zasługuje na wysokie liście w moim przepiśniku. Dodatkowo robi się je niezwykle szybko, więc nie trzeba czekać z nim do weekendu. Zapraszam Was na lawendowe ciasto z poziomkami . Składniki na lawendowe ciasto z poziomkami: 170 g mąki
Słodkie Przyjemnoścityle samo czasu. Do mąki z drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy i całość około 8-10 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie, a ślad po wbitym w nie palcu będzie szybko znikał. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej płynu i ciasto będzie za suche albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy mleko
Karo in the Kitchenogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy,Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką.Ciasto ( 7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy
Kulinarne przygody Gatity