smaku wanilii, maku i kakao, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto ma strukturę ciasta ucieranego i nie należy oczekiwać, że będzie tak puszysta, jak biszkopt. Babka długo zachowuje świeżość, jeśli zawiniemy lub przykryjemy ją papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. U mnie zazwyczaj babka szybko znika i rzadko zdarza się, abym musiała zabezpieczać ją przed wysychaniem. Do babki użyłam
Kuchcik gotujezabraknąć również jakiegoś ciasta. Bo nie ma jak kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego *. Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje. * przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków ... pachniało w całym domu ... znikł
Słodkie okruszkidziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! "Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem.Tak więc zachęcam do przetestowania przepisu. Bułki(...)miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.2h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie bierzemy dużą łyżkę nabieramy ciasto i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy
Smaczne Zdrowenosem, że cuduję, bo to nie będzie dobre..., wymyślam sobie..., bo gdzieś kiedyś próbowali i to dobre nie było... Jak bardzo krytykowali mój pomysł, tak równie szybko zmieniali zdanie, bo to było najlepsze ciasto jakie udało mi się upiec i mówię to całkiem szczerze. Połączenie wilgotnego makowca, z chrupiącymi orzechami z dodatkiem idealnego, puszystego sernika. Poezja smaku, ot po prostu
Smaczne ZdroweKojarzycie te mocno czekoladowe, popękane ciasteczka z sieciówek typu Lidl czy Biedronka? Ciasteczka, które po przełamaniu są wilgotne w środku i kruche na zewnątrz? Teraz możecie
PysiaGotuje.plstopni C ustawienie góra - dół. Ja swoją dałam do piekarnika, gdy jeszcze dobrze się nie rozgrzał. W trakcie pieczenia należy obserwować ciasta, jeśli trzeba ustawiamy sam dół, u mnie szybko zarumienił się wierzch i przykrywałam folią aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserserka mascarpone znajdziecie tutaj Ostatnio u mnie mało deserów, ale więcej ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce czekają już cztery ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki
O kuchni z uczuciemnich trafia wtedy do zamrażalki na "czarną godzinę". Przygotowanie obiadu z takich półproduktów trwa wtedy wyjątkowo krótko i szybko na stół mogę podać syty i pożywny obiad . Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub połowa dużej(...)odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do późniejszego, szybkiego wyjęcia 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki ananasa 1 cebula - duża 150g sera feta 100g sera żółtego 1 kulka mozarelli [125g] 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania
Grunt to przepis!wiosna pełną parą! Wreszcie mogę usiąść na tarasie z filiżanką herbaty i pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :) Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić(...)zawsze jest takie proste :) Na przeprosiny dzisiaj mam dla Was mega słodziutką i pyszną tartę! Może nie jest najlżejsza, ale każdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! :) Składniki na ciasto: 1 żółtko 230 g mąki 40 g cukru pudru 130 zimnego masła, pokrojonego w kostkę szczypta soli Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy, łącząc składniki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jednak jest nieoceniona w przypadku, gdy dom zamieszkuje kilka osób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile widziane, ponieważ(...)gofrownicę – idealny sprzęt do przyrządzenia szybkiego i pysznego deseru . Jeśli ktoś lubi nowoczesne akcesoria do kuchni nie tylko ze względu na ich innowacyjność, ale także rzadko spotykany wygląd, to może się zaopatrzyć np. w wyciskarkę do cytrusów o kształcie i kolorze cytryny, minutnik w formie jajka lub zwierzątka czy też kolorowe wałki do ciasta posiadające regulację pozwalającą nam na uformowanie
Kulinarne PrzebojeCiasto z jabłkami w świątecznym klimacie i do tego fit? Nic prostszego. Dziś przepis na żytnie ciasto z jabłkami i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo lekkie, aromatyczne a co najważniejsze szybkie i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 duże jabłka 1 łyżka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100g cukru trzcinowego 75 ml mleka 2 jajka 150 g mąki(...)miski i miksujemy. Dodajemy jajka i po trochu maki z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczkę olejku migdałowego. Wszystko miksujemy na dużych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Jabłka przed dodaniem do ciasta można troche posypać cukrem jeżeli sa kwaśne. Ciasto przekładamy do keksówki i z wierzchu posypujemy platkami migdałowymi i cukrem trzcinowym
Kulinarna Patilogiabardzo smaczne, zarówno z wytrawnym nadzieniem, jak i słodkim. Dziś propozycja orzechowa z migdałami. Skosztujcie tego rarytasu, bo nie dość, że śmiesznie łatwy, to jeszcze szybko zaskarbia sobie zwolenników. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka twarogowego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone
Raj dla PodniebieniaŚlimaczki cynamonowe...Rumiane, drożdżowe zawijańce.Wypełnione słodką masą cynamonową.Pyszne i pachnące.Szybkie i proste w wykonaniu.Komu jednego? Zapraszam!Składniki:Ciasto:550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania;200g letniego mleka (u mnie 0,5%);2 jaja;70g margaryny;25g świeżych drożdży;75g białego cukru;Szczypta soli.Farsz:85g margaryny;200g białego cukru;1 czubata łyżka cynamonu.Do posmarowania na wierzchu
Gospodyni MiejskaŚliwki, śliwki, śliwki...Wszędzie śliwki, więc u mnie tez. :-) W kuchni leżało kilka bardzo dojrzałych i soczystych, które trzeba było szybko zużyć, więc zadziałałam, i wyszło smaczne, lekko jogurtowe ciasto. :-) Z dedykacją dla moich rodziców, którzy za każdym razem kiedy przyjeżdżam do domu powtarzają "Tylko przyjedzie i już robi bałagan w kuchni." :-) Ja upiekłam ciasto w dwóch keksówkach (20x12
kuchnia do kwadratuDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was lekką propozycję sernika na makowcu Brześć Myślę że dla zapracowanych takie ciasto do kawy będzie w sam raz, szybkie i łatwe w przygotowaniu:) Zapraszam :) Składniki: 1 makowiec 400 g Brześć 1 kg dobrego sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki przegotowanej(...)makowiec wykładamy masę serową i przykrywamy lekko dociskając plasterkami makowca. Odstawiamy do stężenia. Dwie galaretki przezroczyste zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy na warstwę ciasta i odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chili