theme-font:minor-latin;} Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane
Wanilia i Kardamonjajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki. Masa; Z mleka, cukru
Wanilia i Kardamonoleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy
Wanilia i Kardamonciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe Składniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaząbki czosnku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu garść świeżej bazylii 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zagnieć szybko ciasto i wylep nim wysmarowaną olejem formę do zapiekania po czym włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu cista podpiecz go w temp. 190 C około 20-25 minut
greenscarfBardzo, bardzo aromatyczne i bardzo proste ciasto cynamonowe. Szybkie ciasto z czekoladą, które zawsze się udaje. A moja córka określiła je mianem "niebiańskie" :) Innej rekomendacji nie trzeba ... SKŁADNIKI (na keksówkę 26x12 cm) 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cynamonu 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 150 ml oleju
Moje Kuchenne RewelacjeSzybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą
Karo in the KitchenSzarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie! Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole. Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy(...)cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki
MamaOskarkażółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem
Jadło i czytadłołyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę
Jadło i czytadłowaniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę: 3 białka 1/4 szklanka cukru Sposób wykonania Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w przez 30 minut. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym
Na słodko lub wytrawniejabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Na słodko lub wytrawniełyżki masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody - 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia JAK ZROBIĆ? 1. Mąkę przesyp do miski, dodaj masło i pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieć ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schładzaj w lodówce przez godzinę. 2. Gruszkę pokrój na plastry. 3. Brokuła podziel na małe
SMYKWKUCHNImasła250 g mąki70 g cukru pudru1 duże żółtko1 łyżka zimnej wodyNadzienie5 dużych jabłek4 łyżki brązowego cukru3 łyżki wody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki goździków1 jajkocukier puderWykonanie:Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.3 jabłka obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatity