Jako, że babkę z kajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i
Smaki Na TalerzuOdstawić do ostudzenia – nie odcedzać. Najlepiej ugotować je, podobnie jak ziemniaki dzień wcześniej. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich rozbełtane jajka, 1/2 łyżeczki soli i 250 g mąki. Ciasto szybko zagnieść. Jeżeli będzie zbyt luźne dodać resztę mąki i szybko zagnieść. Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, uformować wałek. Kroić go na kawałki, lekko rozpłaszczać. Na środku kłaść śliwkę
królestwo garówzimę 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Owsiane otręby dokładnie miksujemy w blenderze. W ten sposób uzyskamy owsianą mąkę. Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy 1/3 i 2/3. Następnie każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tortownicę wykładamy papierem
Kulinarne przygody Gatityużywam do przygotowania pizzy tych suchych. Dlaczego? Po prostu ochota na domową pizze może przyjść niespodziewanie A takie drożdże można dłużej przechować, szybko użyć. Ostatnio tak, właśnie było Szybkie wyrabianie ciasta (latem oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta jest zdecydowanie krótsze), kilka prostych składników (akurat dostępnych w domu), kilka minut w piekarniku i… można cieszyć się prostą domową pizzą(...)schab (lub inną wędlinę) w paseczki. Pieczarki, paprykę i cebulę można wcześniej krótko podsmażyć. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowane składniki (pieczarki, paprykę, cebulę, plasterki schabu (wędliny) i kukueydzę, posypujemy wiórkami mozzarelli. Znów wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Pizze podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego i sosu
Słodkie okruszkiZawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim
Via Gustotheme-font:minor-latin;} Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane
Wanilia i Kardamonjajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki. Masa; Z mleka, cukru
Wanilia i Kardamonoleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy
Wanilia i Kardamonciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe Składniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaząbki czosnku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu garść świeżej bazylii 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zagnieć szybko ciasto i wylep nim wysmarowaną olejem formę do zapiekania po czym włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu cista podpiecz go w temp. 190 C około 20-25 minut
greenscarfBardzo, bardzo aromatyczne i bardzo proste ciasto cynamonowe. Szybkie ciasto z czekoladą, które zawsze się udaje. A moja córka określiła je mianem "niebiańskie" :) Innej rekomendacji nie trzeba ... SKŁADNIKI (na keksówkę 26x12 cm) 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cynamonu 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 150 ml oleju
Moje Kuchenne RewelacjeSzybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą
Karo in the KitchenSzarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie! Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole. Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy(...)cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało mi na czasie dlatego kule powędrowały na pół godziny do zamrażarki
MamaOskarkażółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem
Jadło i czytadłołyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę
Jadło i czytadłowaniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę: 3 białka 1/4 szklanka cukru Sposób wykonania Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w przez 30 minut. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym
Na słodko lub wytrawniejabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Na słodko lub wytrawniełyżki masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody - 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia JAK ZROBIĆ? 1. Mąkę przesyp do miski, dodaj masło i pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieć ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schładzaj w lodówce przez godzinę. 2. Gruszkę pokrój na plastry. 3. Brokuła podziel na małe
SMYKWKUCHNImasła250 g mąki70 g cukru pudru1 duże żółtko1 łyżka zimnej wodyNadzienie5 dużych jabłek4 łyżki brązowego cukru3 łyżki wody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki goździków1 jajkocukier puderWykonanie:Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.3 jabłka obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatityściągnęłam z bloga Ewusiowe smaki . Nie miałam akurat weny na zbyt długie kotłowanie się w kuchni, potrzebowałam koncepcji na szybkie, mało skomplikowane ciasto. Ewa dołączyła je kiedyś do akcji Szybkie ciasta czyli ratunku goście!!! na Mikserze Kulinarnym i stąd do niej trafiłam :) Ciasto przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość, że w ogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu (jest naprawdę banalnie
Grunt to przepis!Tarta z borówkami amerykańskimi to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak z pewnością urzeknie niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Do borówek idealnie pasuje lekka, aksamitna masa budyniowa na bazie śmietanki kremówki tworząc przepyszny, orzeźwiający wypiek. Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego(...)borówek amerykańskich dowolna galaretka (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Słodka StronaEkspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek
Kulinarne PrzebojeBardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika. Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec. Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic, żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada. Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru(...)wymieszać łyżką. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone, bo nam popęka przy rolowaniu. Po upieczeniu
O kuchni z uczuciemserową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu. Trzecia zasada – lodowata woda, której(...)łączą, dolewamy jeszcze łyżkę wody. Pamiętajcie, aby zbyt długo nie wyrabiać ciasta, bo wtedy zbytnio się ogrzeje i ciasto nie będzie już tak kruche. Kiedy mamy już gotowe ciasto, szybko formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą (jak nie macie, to zwykła reklamówka też da radę) i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min – w tym czasie zrobimy farsz
Nerds KitchenDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowo-orzechowe . Idealny słodki wypiek na ostatnią chwilę. Ja swoje zabieram w gości na sylwestrową noc. W końcu coś słodkiego musi być Polecam Wam to pyszne szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto czekoladowo-orzechowe i życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU . Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki masy orzechowej z kawałkami orzeszków
Słodkie okruszkiKruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach
Blog z ApetytemKiełbaski w cieście francuskim, szybka przekąska Kiełbaski uwielbiamy, cóż poradzić .. ale zawsze sprawdzam ich skład nim je kupię ! Kiełbaski w cieście francuskim, to szybki sposób na zrobienie przekąski, czy nawet kolacji. Kiełbaski na kolację jadacie, prawda ? Prawda, najszybciej wrzucić do wody, ugotować i gotowe, a jak nie to pokroić i na kanapkę. Ja tym razem poświęciłam na przygotowanie(...)piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ciasto się za złoci. Do tych kiełbasek możesz podać np. sos czosnkowy Ps. możecie użyć parówek również oczywiście. Kiełbaski w cieście francuskim, szybka przekąska
Kuchnia na wzgórzuTeraz nagrzewam stalową blachę z wyposażenia piekarnika, wieszając ją na najniższym poziomie pieca – dobrze rozgrzana blacha stalowa (podgrzewana minimum 20 minut), tak samo jak kamień sprawia, że woda z ciasta szybko odparowuje i na cieście tworzy się chrupka skórka. Kamień naprawdę nie jest niezbędny! Do pieczenia tej pizzy piekarnik z blachą na najniższym poziomie rozgrzewam do 230⁰C, po osiągnięciu(...)macie już papiery na pizzermana. Cienkie ciasto nie lubi nadmiaru sosów i bardzo gęsto rozłożonych dodatków , które puszczają wodę lub dużo tłuszczu – to ciasto nie rośnie, nie utrzyma dużego ciężaru, a od zbyt dużej ilości płynów szybko namoknie, zmięknie i może się zwyczajnie nie dopiec albo rozerwać przy wkładaniu albo wyjmowaniu z pieca. Po uformowaniu placka posypcie łopatę lub powierzchnię
Karo in the Kitchenjego objętość i chrupkość. Tak jak w przepisie który na blogu wylądował już dawno, na ciasto duńskie – ciasto francuskie wymaga wałkowania , obracania i schładzania. Nie inaczej jest z tym szybkim ciastem maślanym – mocno schłodzone masło najpierw zostaje przesiekane z mąką, a następnie z niewielką ilością wody zarobione w bryłę ciasta, schłodzone, wywałkowane i kilkukrotnie złożone. Julia Child mówiła żeby się(...)długo! Im większe kawałki masła znajdą się w cieście, tym lepiej – zobaczcie to na zdjęciach. Do powstałej kruszonki dodajemy lodowato zimną wodę a następnie bardzo szybko i byle jak zagniatamy ciasto – nie będzie jednorodne i gładkie, będzie się lepić do dłoni i nawet do silikonowej stolnicy – tak ma być, nie dodajemy więcej mąki. Formujemy z ciasta prostokątną cegiełkę (łatwiej
Karo in the Kitchennaturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast. Przepis na mazurek jest prosty. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej znika z talerza! Przepis na mazurek Składniki: 250 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 1 jajko 2 żółtka szczypta soli Nadzienie(...)Mąkę przesiej. Wymieszaj z cukrem i solą, następnie posiekaj z zimnym masłem. Ja użyłam malaksera z nożem do ciasta. Kiedy już się utworzy kruszonka dodaj jajko i żółtka. Zagnieć szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek
codojedzeniaSzybkie i proste ciasto bez pieczenia? Szukałam takiego i skusiłam się na przepis od Kuchcik gotuje . Oczywiście namotałam coś w sposobie składania i u mnie wyszło biało-brązowe ciasto, a nie przekładane, ale co tam;) Przepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć
Smaki Na Talerzuu00f3rek kokosowych\r","1,5 szkl. mleka w proszku\r","Cukier do smaku (opcjonalnie)"],"name":"Ciastka orzeszki z kremem kokosowym","recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagniatamy ciasto.\r","Owijamy w foli\u0119 i wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na 30 min.\r","Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawa\u0142ki wielko\u015bci orzecha laskowego.\r","Patelni\u0119 smarujemy(...)pieczenia 2 jajka Krem 1 puszka mleka kokosowego 1 szkl. wiórek kokosowych 1,5 szkl. mleka w proszku Cukier do smaku (opcjonalnie) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawałki wielkości orzecha laskowego. Patelnię smarujemy olejem i wkładamy po jednej kulce ciasta do każdego
Mieszam w Garnkuwódką Przepis na quiche z truskawkami może Wam się wydać skomplikowany, lecz w rzeczywistości jest bardzo łatwy. Jeśli macie robota kuchennego lub zwykły mikser, w którym można szybko zagnieść ciasto to całą robotę macie z głowy. Według tego przepisu zrobicie ciasta na dużą formę do tarty i jeszcze Wam zostanie. Warto jednak zrobić więcej ciasta i wstawić do lodówki, gdzie(...)zagnieć. Weź kawałek ciasta między palce i ściśnij – jeśli ciasto trzyma się razem, jest już gotowe, jeśli nadal jest kruszonką dodaj więcej wódki i wody. Staraj się szybko zagniatać ciasto, żeby nie rozgrzewać go za nadto dłońmi. Krok 4 Kiedy ciasto jest gotowe uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut
Niedzielny kucharz