Część wszystkim! Postanowiłyśmy nie aktualizować poprzednich postów tylko dodamy nowy o naszych wrażeniach i z kilkoma zdjęciami z planu programu DDTVN 😊 Przede wszystkim baaardzo dziękujemy za
Candy PandasNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia ŁukaszaMyślałam, że nie ma lepszych ciastek czekoladowych od podwójnie czekoladowych ciasteczek brownie z żurawiną (klik) . Bo nie ma, ponieważ te dzisiejsze 'amerykany' zajmują... również I miejsce!😜 Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zjedzone tuż po wypieczeniu mają cudownie płynną czekoladę w środku... Sama rozkosz! 😊 Po ostudzeniu robią się lekko kruche na zewnątrz, ale w środku przypominają brownie. Intensywnie(...)dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać posiekane czekolady i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (ja nabierałam łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze
Kraina Miodem Płynącajest coś lepszego niż masło orzechowe, karmelowy smak brązowego cukru i błyszcząca kakaowo-kawowa polewa? Dla mnie to idealna słodkość do kawy, łatwa do upieczenia i szybka, aby szybko zaspokoić chęc na słodkie. Składniki (na 12 donutów): 2 łyżki masła orzechowego – użyłam z kawałkami orzechów 1 szklanka mąki 1/2 szklanku cukru brązowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia(...)temperaturę, do tego jogurt oraz jajko – wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Następnie, do mokrych składniów dodajemy mokre i mieszamy do dokładnie połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie, wycigąmy donoty z formy. W międzyczasie gdy donuty stygną
Smaczna StronaŚwietnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min Ingredients 300 g pora(...)Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym. Notes Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Wędrówki po kuchniDelikatny, lekki sernik wykonany z jogurtu greckiego wymieszanego z domową chałwą . Chałwę zrobiłam z dwóch składników: ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni, oraz miodu
Upiecz sobie babeczkęCoś łatwego, coś pysznego i coś dla wszystkich Taki właśnie jest deser, który mam dziś dla was. Warstwy owoców przełożone kremem z mascarpone i bitej śmietany
Relaxtimewygrzebałam w jednym z archiwów, bardzo podobny przepis serwował Remigiusz Rączka, mówiąc, że to przepis rodzinny. Tak w archiwum jak i od Pana Rączki można się dowiedzieć, dlaczego pączki szybko czerstwieję? Winę za to ponosi białko, dlatego do pączków używamy samych żółtek. Znalazłam jeszcze coś: Wyrośnięte pączki zamykamy, rzucamy na gotującą się wodę, po minucie wyjmujemy na płócienny obrus(...)drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy aby zaczęły pracować. Roztapiamy masło i pozwalamy mu ostygnąć. Jak widać w składzie, cukru jest niewiele, tyle aby nakarmić drożdże i waniliowym uperfumować ciasto. To wystarczy, dojdzie słodkie nadzienie, coś na wierzch i będzie ok. Żółtka lekko ucieramy z cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z solą, robimy dołek wlewamy żółtka, mleko z drożdżami
Dieta moja pasjaŚwięta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję ciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy
FitKotprzypadku zaparć i gazów (zwłaszcza w połączeniu z koprem). (Stress Free). Gałka muszkatołowa Powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek(...)rodzaje: zielony - pochodzący z Indii i ze Sri Lanki czarny - Himalaje Dobrze jest kupować go w całości, rozłupywać łupinki i miażdżyć ziarenka w moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko
Zasmakuj KuchniPuszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu 3 jajka / białka(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
cool and mintyDzisiaj przepis na szybko.. niestety zdjęcie nie najlepszej jakości ale na razie tak musi zostać. Teraz jest mnie trochę mniej i przepraszam, że się nie odzywam i nie odpisuję ale rozchorował się mój piesek.. Tydzień temu przestał zupełnie chodzić.. Teraz jeździmy na zastrzyki i lasery a gdy wracamy to jest już bardzo późno.. Mam nadzieję(...)łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Mąki przesiać. Piwo podgrzać do temperatury 54 stopni i dodać do pozostałych składników, całość zmiksować lub wyrobić ręcznie do chwili aż ciasto przestanie być klejące. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do chwili aż podwoi swoją objętość ( ok 1 - 2 godziny) Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
Na słodko lub wytrawniewłaśnie otrząsał się po II wojnie światowej. Rosła Amerykanka wkroczyła doń pewnym krokiem, bo choć czasami wspominała, że towarzyszył jej delikatny strach, na zewnątrz zachowywała pokerową twarz. Wrodzona otwartość szybko zjednywała jej przyjaciół i otwierała serca nieufnych Francuzów. Przyjęła postawę pokornego ucznia, ale tylko wobec tych, którzy jej zdaniem na to zasługiwali. Ceniła sobie towarzystwo ludzi, od których mogła(...)potrawa to starannie zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki amerykańskiej. Julia Child jest tego świadoma. Jej profesjonalizm i wytrwałość aż przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja
W kuchni wieczoremwróciliśmy raczej śpiący niż wypoczęci, ale co tam! Święta rządzą się swoimi prawami i kto by wtedy myślał o spaniu? ;) Na szczęście później był wspaniały weekend i wcale tak szybko nie trzeba było wracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero(...)zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia
Ratunku obiadOstatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi...Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc(...)dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta
Grahamka, weka i kajzerka