Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś polecam Wam bardzo proste i szybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone . Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu. Pierwotnie placuszki ziemniaczane były smażone na gorącym kamieniu, a w późniejszym okresie na rozgrzanej płycie kuchni. Obecnie smaży się je na patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni. W Szkocji placuszki ziemniaczane często(...)Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki dobrze posolić, dodać masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę, aby nie było grudek. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić
Codzienne Gotowaniechłodne jesienne dni, gdy za oknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w towarzystwie ciepłej herbaty. Ja dziś polecam Wam serowo limonkowe pączki i wyborną herbatę RICHMONT , którą podałam w przeuroczym porcelanowym zestawie DUO Ten zestaw zachwycił nie tylko mnie, ale też i całą moją rodzinę oraz przyjaciół(...)limonki, dodajemy cukier, śmietanę, szczyptę soli i sodę, mieszamy wstępnie łyżką. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników (masa będzie się kleić). Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki. Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy
Słodkie okruszkitylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan z morelami, kaszą jaglaną i serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny. Idealny na podwieczorek, czy słodkie śniadanie. Dodatek ricotty sprawia, że deser ma kremową konsystencję, a moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina cynamonu nadaje egzotyczności, a jego(...)ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy. Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło
Mia Cucina Sofietaopamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ... zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko się dziwić skoro jeszcze w maju 30 minut po zakończeniu zajęć docierałam do mieszkania. Doceniałam to szczególnie zimą(...)cukier na obtoczenie krążków Sposób Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka
Kuchenne aromatyPyszne, mięciutki, obłędnie pachnące kawą i wanilią muffinki. Szybkie, proste ale wyborne. Długo pozostają świeże. Idealna propozycja dla wielbicieli kawy i chałwy. Serdecznie polecam;) Składniki: 200 gram maki pszennej 40 gram kakao 1,5 łyżki kawy cappuccino 1.5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego 3/4 szklanki cukru(...)wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. Ciasto rozdzielany pomiędzy 12 papilotek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Źródło inspiracji MojeWypieki
Krakowskie smaki Aniupalny dzień kończymy późną wizytą w dużym sklepie. Niechętnie go odwiedzam. Nie lubię miejsc, gdzie osacza mnie sieć promocji i towarów, sprytnie ułożonych tak, bym nierozsądnie padła ich ofiarą. Szybko więc pokonuję kolejne alejki. I nagle staję w miejscu. Serce zaczyna bić mocniej. Oczy jeszcze nie dowierzają, ale na ustach już wielki uśmiech. Jest! Znalazłam! I wyciągam ręce po Blankę(...)jeśli trzeba na nie poczekać. Nawet jeśli zaskoczy nas w najmniej spodziewanym miejscu. Pięćset gram. Tyle ważyło moje marzenie. Co zrobić by zachować je na dłużej? Dodane do ciasta lub deseru nie przetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona
KUCHARNIAPierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem(...)kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo
Smaczne ZdroweNajkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za zimno, bo śnieg, bo błoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch(...)akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na bułki pochodzi ze strony Sprawdzona Kuchnia . Są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość, i są naprawdę smaczne. Takie typowe bułki a nie
Mam apetyt na ...oliwą. Piecz 10 minut w 250 stopniach aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem. Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków. Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum(...)Amatriciana? Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą. Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem
Ugotowane pozamiatanenazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca. Maca ma postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym, które(...)pezzi) 300 g di farina tipo 0 135 g di acqua fredda PRZYGOTOWANIE Przygotowanie macy rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 250 stopni. W międzyczasie w misce przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z zimn ą wodą, którą stopniowo wlewamy . Ciasto w yrabiamy ok. 2-3 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. **** PREPARAZIONE Come prima cosa
La grande e la piccola cuocabraku czasu i chęci w takie dni, cały proces maksymalnie zoptymalizowałam i, poza starciem jabłka, wszystko ogranicza się do zmiksowania składników za pomocą blendera, a następnie sprawnego, szybkiego smażenia. Ale mając 5 minut więcej, placki podaję z karmelizowanym, soczystym jabłkiem i taką wersję Wam polecam najbardziej. Jeżeli chcecie więcej prostych, ekspresowych przepisów na słodkie, ale zarazem zdrowe i pożywne(...)dodać jajko, miód/syrop klonowy, pastę waniliową oraz proszek do pieczenia, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać łyżką. Z przygotowanego ciasta, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią. RADA: Sprawdzonym trikiem jest smarowanie każdorazowo (przed każdą smażoną porcją) patelni olejem kokosowym
Fitsweet.mekalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko, może ono być nie tylko świetnym obiadem, ale również idealnym daniem popisowym na kolację z przyjaciółmi. Kąski posypane sezamem i szczypiorkiem pięknie się prezentują i znikają w błyskawicznym tempie z miski. Jest(...)wyłóż papierem do pieczenia, który lekko posmaruj olejem. Umyty i osuszony kalafior podziel na rożyczki. W misce wymieszaj mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia na gładkie ciasto. Do dużego worka (najlepiej strunowego) wsyp różyczki kalafiora i wlej ciasto. Zamknij worek i wymieszaj dokładnie całość, aby wszystkie kawałki kalafiora obtoczyły się w cieście (możesz również pojedynczo maczać
Słodko-Słony Świat Ilonyrównież ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad. Ja zwykle do wszelkich zapiekanych wyrobów używam cheddara lub mozzarelli, bo najbardziej mi odpowiada ich konsystencja po upieczeniu, ale możecie oczywiście użyć dowolnego rodzaju sera. Drukuj Zapiekanka ze szparagami(...)tartym serem. Pieczemy ok 30 min. Podajemy posypaną natką. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekanka-ze-szparagami-brokulami/ MieszamWGarnku Artykuł Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujuż nieraz wspominałam uwielbiamy serniki. Dziś zapraszam Was na przepis na ich mini wersję. Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką przygotowuje się szybko i łatwo (i to bez miksera). A potem jeszcze szybciej zjada. Idealna na spokojne i smaczne popołudnie. Moja rodzina je uwielbia. W szczególności smakują i cieszą moje dzieci. Jak widzicie serniczki upiekłam w różowych, uroczych papilotkach ze świnką(...)ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe
Słodkie okruszkiModa na szybkie jedzenie w barach typu Fast Food, jest w naszym kraju bardzo popularna. Można się o tym przekonać, spacerując po centrach handlowych, szczególnie w weekend. Nie ukrywam, że i ja mam czasem smaka na... Ale tak naprawdę, czy wiem wtedy co jem? Dlatego dziś zamieniam Fast Food na Slow Food. I zapraszam na pyszne domowe Longery, niczym(...)Bułki Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować podłużne bułki i pozostawić pod przykryciem na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem bułki naciąć na górze
Kuchnia w opałachważyłam, ale taka porcja starczy mi na wszystkie moje piernikowe wariacje, a nawet jeszcze zostanie. Dodatkowo Wam powiem, że dziś jak to piszę mam za sobą zrobione dwa ciasta na pierniki i jedno już wypieczone, z tą przyprawą pierniki są o wiele lepsze niż ze sklepową. Zauważył to też mój syn, że pierniki wyszły takie bardziej aromatyczne. Jest jeszcze dodatkowy(...)wystarczy, że utłuczecie je porządnie w moździerzu lub zmiksujecie w malakserze. Pamiętajcie tylko o tych goździkach, aby je utłuc w moździerzu, aby nie załatwić sobie dzbanka blendera. Mi poszło szybko, bo miałam mielone przyprawy, które nabyłam w sklepie Skworcu . Tam znajdziecie nawet zmielone ziele angielskie. Gotową przyprawę zamknęłam szczelnie w słoiku i wstawiłam do szafki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeOponki pamiętam jeszcze z dzieciństwa :) To szybka i łatwa propozycja na tłusty czwartek :) Niestety nie policzyłam ile wychodzi z porcji składników jak poniżej ... dużo ... na tyle żeby cztery dorosłe osoby objadały się cały weekend :) i miały bądź nie miały z tego powodu wyrzutów sumienia :P Smacznego :) Składniki : 1 szklanka cukru (szklanka(...)twaróg (wcześniej zmielony). Następnie dodajemy mąkę z sodą i mieszamy. Wykładamy na stolnicę wysypaną delikatnie mąką (w razie potrzeby dodać do cista jeszcze niewielką ilość mąki) Podzielić ciasto na trzy części. Po kolei rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy oponki szklanką i kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Pozostałe po wycięciu środka kuleczki smażę na końcu- powstaną
cucinareBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery Fajerypropozycję na świąteczne babeczki. Szybkie do zrobienia piernikowe choinki robią furrorę na świątecznych spotkaniach. Nasze dzieciaczki mogą nam pomoc w przygotowaniach i udekorować piernikowe choinki np. cukrowymi kulkami. Przepis na piernikowe choinki jest bardzo prosty i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Babeczki piernikowe są puszyste i lekko wilgotne. Wykończenie to ubita śmietanka 36% z dodatkiem stabilizatora śmietanfixu(...)przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać kilka razy. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować wszystkie składniki do połączenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca na ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. Ubić kremówkę z śmietanfixem, cukrem pudrem
Rusty ForkDziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w
Słodkie okruszkiDzięki temu przepisowi przygotujesz szybko i łatwo pierniczki świąteczne. Wystarczy Ci tylko kilka składników, aby zrobić słodkie przysmaki. Święta to idealny moment na spędzenie wspólnie czasu z przyjaciółmi, rodziną przy jednym stole. Nie ma nic lepszego, niż celebrowanie go przy aromatycznych i smacznych potrawach. Pierniczki świąteczne to oczywiście smakołyk, którego nie może zabraknąć! Wykonywane na miliony sposobów do obdarowania bliskich(...)jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki. Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
ale PysznieMąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego(...)kakaem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy jajko, olej kokosowy i napój owsiany / mleko – mieszamy. Smażymy 3 średniej wielkości naleśniki – uważamy, gdyż kakaowe naleśniki lubią szybko się przypalać! CAŁOŚĆ: Naleśniki nadziewamy przygotowanym musem! Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoSzybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych(...)groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And SonOponki pamiętam jeszcze z dzieciństwa :) To szybka i łatwa propozycja na tłusty czwartek :) Niestety nie policzyłam ile wychodzi z porcji składników jak poniżej ... dużo ... na tyle żeby cztery dorosłe osoby objadały się cały weekend :) i miały bądź nie miały z tego powodu wyrzutów sumienia :P Smacznego :) Składniki : 1 szklanka cukru (szklanka(...)twaróg (wcześniej zmielony). Następnie dodajemy mąkę z sodą i mieszamy. Wykładamy na stolnicę wysypaną delikatnie mąką (w razie potrzeby dodać do cista jeszcze niewielką ilość mąki) Podzielić ciasto na trzy części. Po kolei rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy oponki szklanką i kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Pozostałe po wycięciu środka kuleczki smażę na końcu- powstaną
cucinareorzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia(...)smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można
Kulinarna Pokusawięcej. :) Kolejny przepis będzie na śniadanie, bo ta kategoria również otrzymała dużo Waszych głosów. To już ostatni dzwonek na wypieki z truskawkami! Sezon niestety się skończy... :( Wszystko, co dobre, szybko się kończy - prawda? :( Ale nie ma co się martwić, coś się kończy, coś zaczyna! W tym przypadku zaczynają się...jagody! W weekend jadę na wieś i mam nadzieję trochę(...)soda), a w drugiej mokre (jogurt, jajka, ekstrakt). Do miski z mokrymi składnikami przesiać suche i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Przygotować silikonowe papilotki na muffinki*,. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości, a w środek wcisnąć truskawkę. Postępować tak do wyczerpania ciasta i owoców. Włożyć muffiny do piekarnika i piec ok. 25 minut. Smacznego! *ponieważ muffiny są bez tłuszczu
chili & sugarPodobne kluseczki już pojawiły się na blogu, na samym początku jego istnienia >klik!< Mimo, że zdjęcia kiepskie wtedy zamieściłam, to i tak
Codzienna kuchnia niecodziennapłot... Ale kto by się na moim miejscu nie oparł...? Poprzednio poziomki w przyzwoitej ilości, czyli kiedy można nacieszyć się ich smakiem, a nie tylko tylko poczuć szybko ulatujące z języka muśnięcie poziomkowego smaku, jadłam na wakacjach we Włoszech. Gdy na straganie zobaczyłam ostatnie już pudełeczko, nie potrafiłam się oprzeć. Dostałam je w dodatku za pół ceny. A smakowały(...)tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itki