ciepłego cynamonu i imbiru...i lekkim karmelowym posmakiem brązowego cukru :) Po takiej słodkiej, pierniczkowej przerwie, która pozwoli poczuć świąteczny klimat od tej mniej zabieganej strony, wszystko będzie lepsze. Proste, szybkie i taaaaaakie pyszne! A pod przepisem znajdziecie kolejny utwór, którego nie może u mnie zabraknąć w przedświątecznym czasie...i do pierniczkowego ciastka z kubka komponuje się fantastycznie :) Pierniczkowe ciastko(...)jednolitą masę. 3. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 2 min., jeśli moc mikrofali to 800W lub 1min, jeśli moc mikrofali to 1200W - lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie być kleisty. 4. Zajadaj ciepłe, oprószone cynamonowym cukrem i z gałką waniliowych lodów. Smacznego! Gingerbread mugcookie for 1 mugcookie Ingredients: 1 tablespoon of soft butter 2 tablespoons
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci.. Składniki na 1 blaszkę pierożków: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pierożków Składniki na farsz : około(...)czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości
Gotowanie...to proste !Szybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy dwa ciasta. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować. Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy jak roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem. Kopytka gotujemy
Kuchnia od dwojgarazem nie tylko kurczaczki, zające, czy baranek, ale także zebra wielkanocna zagości u mnie na świątecznym stole. Prosta i szybka, a zarazem efektowna babka, która zapewne u wielu osób jest na liście niezapomnianych smaków z dzieciństwa. U mnie to będzie tegoroczny „must have” Składniki (keksówka o wymiarach 12 cm x 26 cm): Babka: 2 szklanki (260 g) mąki(...)piany z białek, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. 3) Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (pomarańczę należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć). 4) Do formy wysmarowanej tłuszczem nałożyć
Fitsweet.mewiadomo, że tort zyskuje na smaku, gdy jest schłodzony, a poszczególne warstwy „przejdą” swoimi aromatami. Gościom przypadł do gustu i jak się pojawił na stole, tak szybko z niego zniknął! A to dla mnie największa radość! Składniki: biszkopt 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy
Raj dla PodniebieniaPĄCZKI Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu pączki. Są naprawdę pyszne i pięknie pachną. Przepis na te pączki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Polecam przepis na te pączki! SKŁADNIKI: 600g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania 70 g cukru z wanilią 3 jajka (nie duże) 100 g roztopionego, wystudzonego masła pół łyżeczki soli(...)Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można
Moja Książka Kucharskawymyślanie i gotowanie to moja pasja 2 w 1. Zatem zrobiłam rollo. Rollo to zawinięty placek tortilli z warzywami i mięsem. Jest to danie syte i w miarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw na placki tortilli, a więc na pewno zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Jednak rollo to nie tylko placki, ale także warzywa i mięsko drobiowe(...)łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki sałata masłowa kilka liści Sos: majonez 3 łyżki ketchup łagodny 3 łyżki ~~METODA~~ Tortilla: Wszystkie składniki umieścić w misie robota z hakiem. Zagnieść ciasto na wolnych obrotach. Ciasto wyciągnąć i zagnieść ręcznie kilka razy. Włożyć do woreczka i odstawić, aby ciasto odpoczęło. Po 10 minutach ciasto uformować w wałek. Podzielić na około
Kuchnia PaulettesSyberii. Później smażyła mama, jednak od dłuższego czasu zapomnieliśmy o nich. Odgrzebuję więc z pamięci ten rodzinny przepis, by sięgać po niego częściej, gdyż taratuszki są przesmaczne. Mięciutkie, puchate, szybkie do zrobienia. Znam dwie ich wersje - na słodko i na wytrawnie. Pierwszą przedstawiam poniżej. Słodkie taratuszki smakują pysznie, zajadamy je z miodem, syropem klonowym, dżemem. Najlepiej smakują świeże (więc lepiej(...)szklanki mąki (plus do podsypywania) 1 łyżeczka sody szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Kefir, jajko, sól, masło i cukier roztrzepać, wlać spirytus, wsypać przesianą mąkę z sodą. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość luźne, lekko klejące. Przykryć go bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość 1cm. Nożem pokroić w paski
Obiad gotowyteż nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis(...)dobrze się rozpuści. Do masy z żółtek dodajemy quinoę, a następnie mieszamy ją z roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 - 35 minut. Po wyjęciu ciasto
Quinoa Raz!też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe pomysły. Szybko, prosto, smacznie...a boczniaków nie trzeba reklamować. Składniki 1 cebula 1 łyżka masła 250 g boczniaków 200 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka suszonego lubczyku 450-500 g cukinii 3 jajka(...)mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu wylewamy
R'n'G Kitchenmoja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis(...)kroimy w ósemki. Wkładamy je do letniego syropu i gotujemy aż gruszki będą szkliste i miękkie. Gruszki przekładamy do słoików. Syrop jeszcze przez chwilę odparowujemy i gorącym zalewamy słoiki. Szybko i mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego! Madzia
Marder&Marder Manufacturerazem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko 1/3 szkl(...)masło w mąkę, aż powstaną drobne grudki. W szklance roztrzepać jajka ze śmietaną i olejkiem migdałowym, wlać do drożdży. Mieszać widelcem, dodając porcjami mąkę z masłem do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Cukier wymieszać z wodą i olejkiem, powinien nabrać
Kuchnia w opałachchlebek w ramach Wypiekania na śniadanie ..no i tak sobie pomyślałam..a co mi szkodzi?..szybko się robi taki chlebek i tak więc chlebek był i szybko zrobiony i szybko zjedzony..Ja nie miałam świeżego rozmarynu, dałam więc suszony..w sumie to troszkę obawiałam się tego dodatku, ale rozmaryn nie był wyczuwalny w chlebku..do chlebka wykorzystałam rodzynki Skworcu ..Jedno(...)stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć
Moje domowe kucharzenieAntidotum może być kardamon, bo nie dość, że poprawia przemianę materii, a więc wspomaga proces odchudzania to ma też właściwości antyseptyczne i… odświeża oddech. Żucie ziaren kardamon u pozwoli szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, nawet tak uporczywego, jak woń czosnku (mleko roślinne, czosnek i mielony kardamon, to jest to, co przeziębione wegusy kochają). W Indiach, skąd pochodzi jest od tysięcy(...)krwi i przyklejaniu do ścian tętnic. Tyle mądrości, ale co z nim zrobić, gdzie dodać? Kardamon stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Jest doskonały do herbaty, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z ziemniaków czy wszelakich pasztetów
greenscarfdodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już żaden problem. W zastępstwie zawsze można wykorzystać dobre chęci drugiej połowy. Kluchy są świetne, także bardzo(...)być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!