cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same dobre rzeczy na czele z masłem orzechowym :) Przepis nie jest skomplikowany i muffinki można wykonać bardzo szybko, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ładnie się zmrożą. Przed podaniem należy je wcześniej wyciągnąć na kilka minut, żeby lekko się roztopiły. W smaku przypominają lody(...)więcej) miodu 1 puszka stałej części mleka kokosowego* Wykonanie: Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać kakao, miód oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszać do powstania zwartej masy (będzie dość klejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę
Healthy food explorerdzisiejszych czasach telewizja pokazuje nam szczupłe, aby nie powiedzieć chude celebrytki, o rozmiarze S. Reklamy pokazują, że każdy z nas może nosić rozmiar S bez ćwiczeń. Młode osoby biegną szybko do apteki aby kupić suplementy diety. Stawiają sobie granicę. Jak schudną do 55 kg to będą szczęśliwi. Po pewnym czasie waga pokazuje wymarzone 55 kg, więc osoba brnie dalej(...)Bliscy widzą, że jemy normalnie, a mimo wszystko chudniemy. Nie potrafimy cieszyć się jedzeniem. Nie umiemy cieszyć się ze zjedzenia kawałka czekolady, ulubionego sernika czy batonika. Każdy najmniejszy kęs ciasta to obraz, że przytyjemy przynajmniej 1 kg. I zataczamy okrąg. Film "Aż do kości" pokazuje jak ciężko jest walczyć z chorobą i z czym zmagają się osoby chore. Idealnie jest
Kuchnia w oparachDzisiaj mam dla Was szybki post o tym, jak upiec dynię. Dostałam od Was kilka pytań, jak ja piekę dynię, jak obieram itd. Pieczenie dyni jest bardzo proste, dynię należy przekroić na pół a potem na około 2 cm plastry.Dyni nie obieramy ze skórki, jest ona twarda i łatwo się skaleczyć. Plastry układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Dobrze się(...)pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
SMYKWKUCHNIPrzepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;) Składniki na 1 wieniec: 230 g mąki pszennej 12 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 1 jajko ( 30 g masła 50 g cukru szczypta soli Nadzienie makowe: 130 g maku mielonego około 1/3 szkl wody 30 g cukru 2-3 łyżki(...)mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy
Gotowanie...to proste !jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku. Alkohol jest bardziej wyczuwalny, niż w samej truskawkówce i według teścia smakuje jak tzw. przepalanka. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać
KuchniaWeDwoje.plnajmłodszych smakoszy. Można je modyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się
Menu ZdrowiaMuffiny, które przygotowałam tydzień temu na urodziny młodszej córki już dawno poszły w zapomnienie. Myślę jednak, że warto odtworzyć ten przepis gdyż był zdrowy, ciekawy i co ważniejsze dość szybki. Zdjęć co prawda nie ma zbyt wiele, zaledwie jedno, ale nie o zdjęcie tu chodzi. Liczy się receptura, którą można wykorzystać gdy mamy ochotę na zdrowe słodycze lub gdy przychodzą(...)pozostałe mokre składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki i dodajemy do nich mokre. Na końcu dokładamy jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy i napełniamy ciastem foremki do muffinek. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Przysmaki KarolkiJesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :) Ilość porcji: 16-18 babeczek Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju(...)oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zawartość miski mieszamy. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest „suche”. W razie konieczności zostawiamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy
Kolizje Smakówtablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa(...)podobno może uczulać. Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam tofu, czosnek i pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus za idealnie dobrane przyprawy. * Allos mus z mango (75%) Mus z owoców mango, słodzona syropem z agawy, bez dodatku białego cukru. Skład: przecier
Poranek na słodkododać pierwsze jajko. Połączyć składniki mikserem i dodać kolejne jajko. Dopiero teraz dodajemy sok z cytryny lub limonki (resztę użyjemy do lukru). Wyrabiać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru(...)dodawać po łyżeczce soku, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Gdy dodacie pierwsze dwie łyżeczki i wymieszacie dokładnie, będziecie wiedzieć czy jeszcze dolewać, czy już zostawić tak jak jest. Cukier szybko się rozpuści w soku z cytrusów. Ja bardzo lubię wersję cytrynową i limonkową. Gotowym lukrem polewamy gniazdka, można tak jak to robi Hońka, czyli tuż nad zlewem. Nadmiar sam ścieknie
Karczma HonoriettyKruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około
Mała CukierenkaKruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około
Mała CukierenkaKotleciki szarpane już kiedyś Wam pokazywałam ( wersję z kurczakiem i kukurydzą ). Są to takie kotlety , które zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone(...)kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomiałam jeszcze dokładnego pomysłu :) I tak dzięki Pani Ani, z bloga Słodkie niebo , razem z bliskimi mogliśmy delektować się przepyszną, puszystą babką marmurkową :) Jest na prawdę godna polecenia :) Szybka i prosta w przygotowaniu, nie za duża, idealna do porannej kawy bądź poobiadowego deseru :) Dokonałam niewielkich zmian, dlatego niektóre elementy mogą różnić się od pierwotnego przepisu :) Składniki: - 150 g mąki pszennej(...)proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa nie będzie aż tak gęsta, wymieszaj. Wylej na masę jasną. Piecz ok. 55 minut. Smacznego
Zdrowie na języku :PJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki(...)stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitymałym opóźnieniem ale podsumowanie kwietnia jest..Kolejny miesiąc minął [ rany jak ten czasz szybko leci]...a ja znów mam mało wolnego czasu i znów nie mam kiedy odpowiedzieć na Wasze komentarze..za co bardzo przepraszam...i cieszę się, że mimo to zaglądacie do mnie..W miesiącu kwietniu opublikowałam 47 wpisów[znów sporo zaległych przepisów do opublikowania i nowych też(...)dalszego odwiedzania.10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu:Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i to jeszcze ciepłe. Ja zarabiałam od razu drugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-) , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj. Składniki(...)kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym
Smaczne ZdroweOdrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet
W kuchni Karmel-itkiKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!praktycznie kilka razy w tygodniu. Lubię w tym okresie testować nowe, ciasteczkowe przepisy i karmić nimi najbliższych. I tak grudzień zaczynam od ciasteczek miodowych. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają szczególnych umiejętności ani skomplikowanych sprzętów. Jedyne co nam potrzeba to miska, rondelelek, łyżka i piekarnik. Ze składnikami także nie powinniście mieć problemu, ponieważ wszystkie na pewno znajdują(...)mleko, całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników. Odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z cukrem oraz sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodaj składniki mokre, całość wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możesz dodać więcej mąki lub mleka. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki, każdą z nich układaj na blasze, zachowując odstęp pomiędzy nimi. Ciasteczka
365 dni dookoła kuchnijesieni. Tylko kto później pamięta o rabarbarze, skoro zaczynają się inne sezonowe owoce? Korzystajmy więc, póki nic innego nie ma. Babeczki na bazie maślanki, z cytrynową nutą... Szybkie i idealne na majowy piknik! Przepis wyjściowy TUTAJ Składniki: na 12 sztuk: 2 pełne szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 2 jajka(...)pomocą trzepaczki lub widelca. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do momentu połączenia się składników. Dodajemy rabarbar i delikatnie łączymy. Ciasto przekładamy do papilotek i z wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 170 st. z termoobiegiem (lub w 180 st. bez termoobiegu) przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia
bistro mamaserwuję Wam pyszne naleśniki :) Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei. Pyszne, proste i całkiem szybkie...a jak pachną! Możecie dodać do nich jogurt, kwaśną śmietanę albo zaszaleć i polać aromatycznym sosem pomidorowym. Będą wyborne z każdym dodatkiem ale i bez żadnego z nich z pewnością(...)pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. Masło rozpuść. 2. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. 3. Dodaj masło i pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 4. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Farsz: 1. Szklankę z soczewicą uzupełnij do końca ciepłą wodą i odstaw na ok. 20min. do napęcznienia. 2. Na patelnię wlej olej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: Babka: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej 1 kostka (250 g) masła 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki(...)jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem
Fitsweet.mewielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki na ok 15 babeczek: 1 pełna i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku(...)olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut
Ze smakiem i z pasjąbaru. Za ścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie(...)możliwe. Gwarne śmiechy i sztywna mowa ostatnich niemieckich turystów umilkła. Można było wracać do domu, po 4.00 nad ranem. Świtało!!!! Przebiegłam parę metrów i myślałam tylko o jednym, jak szybko zrobić sobie coś dobrego do jedzenia i wskoczyć do łóżka na dwie godziny maksymalnie. Przed piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu. Strzeliłam
Z Kuchni Do KuchniPo wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe
Cooking MonsterSzybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :) Składniki: Na 12 sztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki
Kuchnia w czekoladziePrzepis autorski (mój). Tym razem ciasteczek zrobiłam więcej niż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże(...)puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym
Di gotujePrzepis pochodzi z jednego z niemieckich czasopism. Jest bardzo prosty, szybki i smaczny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy :) Jeśli ktoś chce zredukować cukier, którego tutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam! Donuts- Muffins Składniki: 2 jajka 370 g cukru 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki(...)cały czas miksując. Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy
Tagebuch po polskuKolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskajest to dziwne, bo ciasteczka są cudownie miękkie, czuć w nich wyraźną nutkę cytryny. A najlepiej smakują zapijane herbatą lub zamaczane w tym gorącym napoju. Robi się je bardzo szybko (podobnie jak babkę piaskową), piecze tylko kilka minut więc na pewno ten przepis przyda się na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy się zaopatrzyć w foremki, które nie są drogie- można(...)ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Przestać ubijać, dodać skórkę z cytryny, mąkę i masło. Delikatnie wmieszać je do masy. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-8 minut aż będą z wierzchu rumiane. Po upieczeniu odczekać chwilę a następnie wyjąć z foremek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplasterków boczku 2 plastry cebuli brązowy cukier ser mozzarella tarty ok 50 g oregano Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych. nadzienie zielone: Buraki naciowe lub szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać(...)naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i oregano. Na patelni przyrumienić boczek, posypać cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z cebulką po rozdzieleniu na krążki. Ułożyć boczek i krążki cebuli na naleśnikach i zapiec w temp 180 przez
Gotowanie jest łatwebył już tak udany. Skuszeni bezglutenowymi opcjami menu udaliśmy się do Bella Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety(...)dostajemy mniejszy produkt. Jest to po prostu nie fair. Nie najedliśmy (pizza była nie tylko mała, ale też na bardzo cienkim cieście), zapłaciliśmy, poszliśmy na frytki i nigdy tam już nie wróciliśmy. Restauracja Kawelin ul. Legionowa 10, Białystok Miłym zaskoczeniem okazała się restauracja Kawelin , która poratowała nas jedzeniem około 1 w nocy. Zmęczeni i zgłodniali weszliśmy do jednej z nielicznych
Bananowe PoleZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów :).Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki.Przepis ten umieszczam na listopadowej(...)misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat
Kulinarne przygody Gatity