Dzisiaj mam dla Was szybki post o tym, jak upiec dynię. Dostałam od Was kilka pytań, jak ja piekę dynię, jak obieram itd. Pieczenie dyni jest bardzo proste, dynię należy przekroić na pół a potem na około 2 cm plastry.Dyni nie obieramy ze skórki, jest ona twarda i łatwo się skaleczyć. Plastry układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Dobrze się(...)pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
SMYKWKUCHNIPrzepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;) Składniki na 1 wieniec: 230 g mąki pszennej 12 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 1 jajko ( 30 g masła 50 g cukru szczypta soli Nadzienie makowe: 130 g maku mielonego około 1/3 szkl wody 30 g cukru 2-3 łyżki(...)mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy
Gotowanie...to proste !jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku. Alkohol jest bardziej wyczuwalny, niż w samej truskawkówce i według teścia smakuje jak tzw. przepalanka. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać
KuchniaWeDwoje.plnajmłodszych smakoszy. Można je modyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się
Menu ZdrowiaMuffiny, które przygotowałam tydzień temu na urodziny młodszej córki już dawno poszły w zapomnienie. Myślę jednak, że warto odtworzyć ten przepis gdyż był zdrowy, ciekawy i co ważniejsze dość szybki. Zdjęć co prawda nie ma zbyt wiele, zaledwie jedno, ale nie o zdjęcie tu chodzi. Liczy się receptura, którą można wykorzystać gdy mamy ochotę na zdrowe słodycze lub gdy przychodzą(...)pozostałe mokre składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki i dodajemy do nich mokre. Na końcu dokładamy jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy i napełniamy ciastem foremki do muffinek. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Przysmaki KarolkiJesienne babeczki dyniowe to idealna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego mokre, rozpływające się w środku. Więcej chyba zachęcać do ich upieczenia nie muszę :) Ilość porcji: 16-18 babeczek Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju(...)oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zawartość miski mieszamy. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest „suche”. W razie konieczności zostawiamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy
Kolizje Smakówtablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa(...)podobno może uczulać. Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam tofu, czosnek i pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus za idealnie dobrane przyprawy. * Allos mus z mango (75%) Mus z owoców mango, słodzona syropem z agawy, bez dodatku białego cukru. Skład: przecier
Poranek na słodkododać pierwsze jajko. Połączyć składniki mikserem i dodać kolejne jajko. Dopiero teraz dodajemy sok z cytryny lub limonki (resztę użyjemy do lukru). Wyrabiać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru(...)dodawać po łyżeczce soku, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Gdy dodacie pierwsze dwie łyżeczki i wymieszacie dokładnie, będziecie wiedzieć czy jeszcze dolewać, czy już zostawić tak jak jest. Cukier szybko się rozpuści w soku z cytrusów. Ja bardzo lubię wersję cytrynową i limonkową. Gotowym lukrem polewamy gniazdka, można tak jak to robi Hońka, czyli tuż nad zlewem. Nadmiar sam ścieknie
Karczma HonoriettyKruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około
Mała CukierenkaKruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około
Mała CukierenkaKotleciki szarpane już kiedyś Wam pokazywałam ( wersję z kurczakiem i kukurydzą ). Są to takie kotlety , które zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone(...)kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomiałam jeszcze dokładnego pomysłu :) I tak dzięki Pani Ani, z bloga Słodkie niebo , razem z bliskimi mogliśmy delektować się przepyszną, puszystą babką marmurkową :) Jest na prawdę godna polecenia :) Szybka i prosta w przygotowaniu, nie za duża, idealna do porannej kawy bądź poobiadowego deseru :) Dokonałam niewielkich zmian, dlatego niektóre elementy mogą różnić się od pierwotnego przepisu :) Składniki: - 150 g mąki pszennej(...)proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa nie będzie aż tak gęsta, wymieszaj. Wylej na masę jasną. Piecz ok. 55 minut. Smacznego
Zdrowie na języku :PJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki(...)stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitymałym opóźnieniem ale podsumowanie kwietnia jest..Kolejny miesiąc minął [ rany jak ten czasz szybko leci]...a ja znów mam mało wolnego czasu i znów nie mam kiedy odpowiedzieć na Wasze komentarze..za co bardzo przepraszam...i cieszę się, że mimo to zaglądacie do mnie..W miesiącu kwietniu opublikowałam 47 wpisów[znów sporo zaległych przepisów do opublikowania i nowych też(...)dalszego odwiedzania.10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu:Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzenie