możecie sobie pozwolić na zjedzenie 3 kawałków ciasta na raz, to moje ciasto będzie dla Was idealnym rozwiązaniem! Co powiecie na wypiek, który łączy w sobie i sernik i makowiec i szarlotkę? Prawdziwe 3 w 1! SERO-MAKO-SZARLOTKA Składniki na 12 porcji : 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g cukru pudru 100g zimnego masła 4 jajka 6 niewielkich jabłek(...)cukru pudru, szczyptę soli i masło. Składniki posiekać (można też dodać masło utarte na tarce i ugniatając powcierać mąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić
Dietologpiekę od wielu , wielu lat i który zawsze super się udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian, m.in.jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później niestety opada , pominęłam proszek do pieczenia (z tych samych względów) i piekłam w niższej temperaturze niż zwykle. No i jeszcze spód jest z dodatkiem mąki(...)szkl mąki orkiszowej białej- 65g twardego masła- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1 żółtko- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba)Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki
Smaczne ZdrowePlacuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta. Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi
Wypieki ReneOstatnio jagody są wszędzie! Uwielbiają je wszyscy, jak maluchy tak i starsze osoby. Dziś mam dla Was pyszny przepis z wykorzystaniem jagód (borówek) - ciasto czekoladowe z
Kuchnia ŁukaszaU Karoliny w Sto kolorów kuchni trwa akcja brzoskwiniowo-morelowa i nie byłabym sobą gdybym się do niej nie przyłączyła. Los splatał mi figla i nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikextra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe(...)boki posmarowane masłem), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.90-95 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut. Mój niestety pękł (już po wyłączeniu piekarnika) na szczęście w niczym to nie przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał. Po wystudzeniu
Smaczne Zdroweprzypadku serników, jest dobry twaróg, najlepiej taki w kostce, własnoręcznie zmielony. Chyba, że macie dostęp do dobrej jakości sera z wiaderka, wówczas użyjcie takiego, skróci to czas przygotowania. Sernik możecie wzbogacić o swoje ulubione dodatki, np. bakalie, ja dodałam jedynie otartą skórkę z pomarańczy i dla mnie było idealnie :). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 2,5 łyżki(...)pieczenia. Dodać jajko, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło i smalec. Przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną tworzyć kruszonkę, zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Blachę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikaSernik piernikowy to pyszne połączenie sernika oraz kruchego ciasta piernikowego. Kruche ciasto pachnące przyprawą korzenną oraz wilgotna, puszysta masa serowa .. na samą myśl, aż leci ślinka. Sernik piernikowy jest bardzo prosty do wykonania, uda się każdemu. Sernik nie pęka, a po upieczeniu jest równiutki. Łatwo się kroi, jest podzielny i długo zachowuje świeżość. Można go przechowywać(...)chłodnym miejscu nawet przez 5 dni. Sernik piernikowy to ciasto świąteczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby go upiec w okresie Karnawału. Bardzo polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sernik piernikowy: ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej – 320 g szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka
Gotuj z PrezesemDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek.Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.SKŁADNIKI 200g cukru80g masła120g śmietany kremówkiszczypta soliPRZYGOTOWANIECukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie(...)się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.Przed użyciem należy
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się
Kuchnia ŁukaszaMuszę się przyznać, że sernik pomarańczowy skradł moje serce. Ponieważ kocham pomarańcze, szczególnie w czasie zimy i Świąt, to ten konkretny sernik, musiał mi przypaść do gustu. Z resztą nie tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz(...)jajko Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
Calzonella.comsumie nie wiem, czy można nazwać to ciasto sernikiem, bo nie ma w nim sera, ale jest śmietana, która tworzy taką jakby serową warstwę. Serniczek jest wilgotny i kwaskowaty dzięki dodatkowi dżemu mirabelkowego . Jeśli nie macie w spiżarce takie dżemu to możecie użyć innego kwaskowatego (polecam wiśniowy). Dla kogo: dla tych, którym zalega w spiżarni puszka maku dla fanów ciekawych(...)połowy cytryny ok. 200g dżemu z mirabelek Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Do miski wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Zmiksować za pomocą miksera lub szybko zagnieść rękami. Ciasto wyłożyć na kwadratową blaszkę 24x24cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Masa: Do miski włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego
Mania WypiekaniaJako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki(...)wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej. 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie
My Culinary Artzamrażania. Kiedy nabierzesz na nie ochoty, wystarczy że po prostu rozmrozisz je w temperaturze pokojowej, lub wstawisz je na kilkanaście minut do niezbyt mocno rozgrzanego piekarnika. W ten sposób szybko odzyskają, swoją świeżość i miękkość. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=659936&channelId=25527&partnerId(...)swoją objętość. Formowanie Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na dosyć cienki placek. Szybko przygotuj nadzienie do drożdżówek. Jagody wymieszaj z cukrem i mąką kukurydzianą, tak aby były nią dokładnie obtoczone. Postaraj się robić to możliwie jak najdelikatniej, tak żeby nie rozgnieść owoców
okolicepalnika.plcytrynowo i lekko. Bez ciężkich dodatków, owoców, bakalii, czekolady, i kilkuetapowego przygotowania. Jasny biszkopt z kremową, cytrusową masą, który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort. Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników. Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu. Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże, wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków. Składniki(...)szczypta soli Poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżką cukru Składniki masy: 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1/2 opakowania budyniu - u mnie o smaku sernika, może być waniliowy lub śmietankowy 1 kopiasta łyżka serka śmietankowego kanapkowego 100 gram białej czekolady 250 gram serka mascarpone 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka soku
Kronika PiekarnikaBył już królewski sernik , sernik z śmietany , a tym razem zrobiłam sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)jajek 1 szklank cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń
magiczna kuchnia Kasideser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie
Qlinarnie i QlinarnieWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)kostki margaryny Kasi 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać , mąkę z proszkiem i kakao , dodać , margarynę i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki Dużą tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia . Większą część ciasta zetrzeć na spód blaszki. Masa serowa: Zmielony
Sama słodycz i szczypta chili