wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki i sernik do wykończenia... Ciasteczka kawowe z orzechami laskowymi Składniki: (na 35-40 sztuk) 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 3 łyżki mocnej, ostudzonej kawy(...)waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie: Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma na kulkę. Tortownicę o średnicy ok 24cm smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy i wyłożyć blachę aż po brzegi. Wstawić(...)Połączyć wszystkie składniki i utrzeć je mikserem. Wylać ok 3/4 powstałej masy na podpieczony spód i wyrównać. Posypać czerwoną porzeczka po całej powierzchni, zalać resztą masy i wyrównać. Wstawić sernik do piekarnika do 180stC na jedną z niższych półek. Pod spodem podstawić blaszkę, by skapujący tłuszcz z wodą nie zabrudził piekarnika. Piec ok 60min. Sernik najlepiej smakuje
Ukojenie Podniebieniasera, owoce i kruszonka smakują razem wyśmienicie :) Ja użyłam sezonowym owoców (truskawek, malin, jeżyn), ale można zastąpić je innymi. Każdy, kto jadł to ciasto, był przekonany, że to klasyczny sernik... naprawdę tak smakuję! Musicie wypróbować :D Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1/2 szkl. cukru pudru 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g) Dodatkowo: 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, jeżyn, porzeczek itp.) Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około
Nastoletnie WypiekanieSernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową będzie idealnym wypiekiem nie tylko na świętą, ale też na co dzień do popołudniowej kawy! Składniki: ciasto: 500g mąki, 250 g masła, 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, łyżka jogurtu masa twarogowa: ok 1,8 kg sera z wiaderka(...)Ciasto: Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem. Żółtka razem ze śmietaną. Zagniatamy opuszkami palców ciasto, dodajemy płynną masę. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta, którą ponownie wkładamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy
Lena Gotujemojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis nachyba jutro pokuszę się o zrobienie sernika, ma on wtedy totalnie inny smak i żaden inny zrobiony na twarogu z "wiaderka" mu się nie równa. Dlatego robiąc ten sernik najlepiej samemu kupić twaróg w sklepie i go zmielić przynajmniej dwukrotnie, niż kupować ten w "wiaderku", ten twaróg, zmielony samemu zagwarantuje nam o wiele lepszy smak, gwarantuję! :) Składniki (foremka(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: rodzynki - niekonieczne 1 żółtko do posmarowania kratki lukier do udekorowania Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone miękkie masło, i jajko. Szybko zagniatamy, tylko do połączenia składników, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy
Piekę, bo lubięświątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru(...)Ciasto: Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg
Wanilia i KardamonSmaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp. Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia Pokoleńdyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Tarta z dynią i szpinakiem Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła(...)śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Czosnek przeciskamy przez
Kulinarne przygody GatityFawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej
Kuchnia Łukaszachoć nie zawsze... DODATKOWE SKŁADNIKI: Do prawdziwe ciasta kruchego nie powinno dodawać się spulchniaczy (proszku do pieczenia, sody) Czasem jednak sięgam po ten dodatek. W szczególności, gdy piekę serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka(...)WYRABIANIE: Jest to jeden z najważniejszych kroków do perfekcyjnego ciasta kruchego. Polecam zrobić to np. w malakserze lub za pomocą specjalnego siekacza do ciasta kruchego lub po prostu szybko zagnieść rękami, pamiętając o tym, że najpierw należy składniki posiekać nożem, a następnie szybko wyrobić. Czas wyrabiania jest BARDZO ważny! Długie wyrabianie skutkuje twardym ciastem po upieczeniu
Nastoletnie Wypiekaniepołączenie z cynamonem- strzał w dziesiątkę. Idealny na nadchodzące święta. Jeżeli nie macie jeszcze swojego ulubionego , a nie jesteście tradycjonalistami, jak mój mąż- który preferuje tylko tradycyjny sernik, bez dodatków, to baaardzo mocno polecam. Reszcie idealnie trafił w gust. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Na tortownicę 25cm. Składniki: Na kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła(...)płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć
Smaczne Zdrowe