cieplutko :) Nie pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny
Izabelawkuchnirobiłam z sera twarogowego tłustego ale tutaj można użyć również sera miałkiego takiego do serników ale wtedy należy użyć więcej mąki. Twaróg sam w sobie nie jest wyczuwalny a pączki pachną skórką cytrynową i są mega puszyste. Robi się je bardzo szybko. Zapraszam zatem na pączkowe szaleństwo i na Tłusty Czwartek i u Was pojawią się te cuda. Rumuńskie
Moje Małe Czarowanieczas zastanowić się czym w tym roku zachwycić gości. U nas nie może zabraknąć babki, sernika, makowca i mazurka. Staram się nie piec co roku tych samych ciast i tak w tym roku mazurek kajmakowy zastąpię pomarańczowym. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić na kilka dni przed Wielkanocą
Rozpustne gotowaniePogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz
Z miłości do słodkościłyżki czekolada deserowa - 0,5 tabliczki cukier - 1,5 szkl Dodatkowo do polania sernika : czekolada gorzka czekolada deserowa biała wiórki z białej, mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 ) Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce
Kuchnia Danusimąka ryżowa była coś kiepsko zmielona, okazało się to dopiero po upieczeniu biszkoptów... Nastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze, nie rozlewało się tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek
Smaczne Zdrowereceptur chcielibyśmy spróbować czegoś nowego. A więc voilà! Wszyscy zapewne znamy „szwarcwaldzkie” przysmaki: tort, pavlową, serniki, babeczki, tartaletki itp. A co powiecie na szwarcwaldzką marmoladę? Do tego wzbogaconą o dodatek likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka
MyCookBook.plProsta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie smaczna wytrawna tarta z brokułami, serem i wędzoną kiełbasą. Tarta bardzo się wszystkim spodobała, chyba właśnie dlatego tak
Kuchnia Łukaszaczyli jakikolwiek rodzaj wódki Postępowanie banalnie proste, tylko musi być szybkie, bo lody się topią rzecz jasna. Gałka lodów na dno szklanki lub pucharka a następnie kulki winogron. Całość posyp Cynamonowym Rajem i dodaj pokrojonego w kawałeczki sernika, on tu nie jest bez przyczyny, ale jeśli nie masz sernika to też się obejdzie ! Dodaj kandyzowane mango i winogrona. Następnie wisnie(...)kandyzowany. Następnie wlej około 2 łyżek wódki, lub innego ulubionego alkoholu, lub nalewki..jak nie lubisz- nie możesz- dodaj syropu do deserów też jest super! Cała wódka weszła w...sernik! I tam pozostała. Ciekawe wrażenia smakowe. Ognisty sernik i orzezwiający smak lodów, lekko podmrożone ziarna i nostalgiczne kandyzowane owoce. Tak to rajski puchar, na pewno ! Znikł
Z Kuchni Do Kuchniczekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut
Smaczne Zdroweopakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki(...)koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej tortownicę umieszczamy w dużym worku (używam worka do pieczenia indyka) i zabezpieczamy przy górnej zewnętrznej krawędzi nicią bawełnianą, aby worek się nie zsunął podczas pieczenia
mojewypiekiinietylkojest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec(...)masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia. Sprawdzając stan upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, nie powinno być przyklejonego na nim ciasta, chociaż patyczek będzie wilgotny. Po upieczeniu ciasto wystudzić
Kuchcik gotujepuree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi, z każdym kęsem chce się więcej(...)całym świecie. Coraz więcej osób przygotowuje je samodzielnie i z różnym skutkiem. Udział w Akademii Gotowania znacznie skraca czas poszukiwania "idealnych" proporcji, odpowiedniego czasu gotowania i kompozycji dodatków. Bardzo szybko można opanować techniki "zwijania" lub "lepienia" smakowitych kąsków. Nie bez znaczenia jest sam prowadzący warsztaty, który nie tylko jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia
SzczyptaSmaQpodczas pieczenia, ciągle mam jeszcze problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto(...)dokładnie mieszamy. W mące robimy zagłębienie, do którego wbijamy żółtko. Na to kładziemy masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem, do czasu, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie szybko rękami zagniatamy ciasto w kulkę. Nie ugniatamy za długo, gdyż z mąki uwalnia się gluten, ciasto robi się kleiste, a masło powoli zaczyna się roztapiać. Ja przygotowuję kruche ciasto
W kuchni KatieLody z jogurtem? O tak! Te, dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i białej czekolady, smakują jak sernik. Są przyjemnie aksamitne w swojej konsystencji mimo iż
Szybko Tanio SmacznieNigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam
Ze smakiem bez glutenusię w palcach. Pamiętam tę szybką rozkminę: uciekać do domu czy zbierać dalej. Oczywiście zbierałem dalej, bo moja zachłanność na dojrzałe i darmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn w syropie, pamiętając minione lato i czekając na to, które nadejdzie. Z jednego z nich zrobiłem sernik. Jeśli macie jeżyny w swojej spiżarni
GRUBY WAŁEK