Serniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi(...)razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne i szybko znikają. Ja zamiast rumu dodałam do sera ekstraktu waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki
dom-agi.plpysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować(...)Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę żółtkiem. Piec około 70 - 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce. Lukier: 150 g cukru pudru sok z 1 dużej cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru
maniapieczenianadchodząca wiosna dodadzą mi odrobinę motywacji do pracy (oby! ;)). Dziś mam dla Was przepis, ma który najbardziej czeka moja Mama - obiecałam jej, że jak najszybciej zostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale(...)ubić mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek, mąkę i wanilię, dokładnie, ale szybko zmiksować całość i wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Dodatkowo 200 g masy kajmakowej 4 ciasteczka oreo Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i udekorować pokruszonymi ciasteczkami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego
Słodkie inspiracjezakupy na weekendowe ciasto. Co tym razem upiekę do kawy? Aksamitny sernik, obłędnie pomarańczowy z czekoladową polewą. Do upieczenia sernika potrzebujemy: -kruchy spód 250g mąki 150g masła pokrojonego w mniejsze kawałki 0,5 łyżeczki soli szczypta drobnego cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na około pół godziny(...)wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut. – polewa 2 tabliczki mlecznej czekolady lub pół na pół mleczna i gorzka Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. Gorącą oblewamy sernik. Dekorujemy cząstkami pomarańczy
Kasia i jej kobiecy światmiędzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki przekroić w pół i ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce ok. 4 godziny. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanierodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów, które nie zmieściły się w świątecznym pierniku
Kronika Piekarnikaróżowy kolor Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. Całość przygotowuje się naprawdę szybko. Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Bo kto powiedział, że jak święta, to tylko pierniki czy serniki U mnie na stole królują różne ciasta. Dla każdego coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również
Słodkie okruszkiCiasto styropian ze śliwkami Delikatne, piankowe ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Blog z ApetytemJeszcze taka stara nie jestem i może te marzenie kiedyś spełnię😇 Wracając do przepisu, dzisiaj będzie sernik na zimno bez pieczenia z daktylowym spodem. Śmiało możecie go wykonać bez niego. Ja dostałam w prezencie mnóstwo daktyli i musiałam je szybko spożytkować, bo nie miałam na nie miejsca😊 Składniki na formę 14 cm: spód -150 g daktyli
Zdrowie i pysznie na talerzuzalewamy je gęstniejącą galaretką. Całość pozostawiamy w lodowce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. UWAGA: sernik przygotowany z tych proporcji jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach, ale trzeba go trzymać przez cały czas w lodówce, bo szybko się rozpuszcza. Jeśli chcecie otrzymać bardziej zbitą i trwałą konsysencję, zwiększcie ilość zelatyny
Zawsze głodna!kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji). Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie i gotowanie kaszy. Można użyć takiej z poprzedniego dnia, z obiadowych resztek
Pożeraczka, czyli raz adobrzetematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później
Pożeraczka, czyli raz adobrzePotrzeba jest matką wynalazku... mawiają :-) I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były
Walijskie Pichceniekule Sernik: ½ kg sera białego 3 jajka 100g masła ½ szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 tabliczka czekolady mlecznej 30g masła Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka sól oraz cukier puder. Siekamy i szybko wyrabiamy. Owijamy(...)szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego orzecha włoskiego. Sernik: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy
Kuchnia w czekoladziełyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały(...)pieczemy sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia ,obkrawamy delikatnie sernik ,wokoło od boków formy ,aby był równy ,a nie wklęsły. Boków formy nie smarujemy ,tylko dno wyścielamy papierem do pieczenia .na wierzchu posypane posiekanymi orzechami i polewą .bardzo szybko znika
w mojej kuchni